Τα ψιλά γράμματα της απόφασης της Κομισιόν για την επιδότηση τόκων επιχειρηματικών δανείων - Όλα τα κριτήρια

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα ψιλά γράμματα της απόφασης της Κομισιόν για την επιδότηση τόκων επιχειρηματικών δανείων - Όλα τα κριτήρια

Τα χαρακτηριστικά του 2ου κύκλου επιδότησης τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ περιγράφονται στην αναλυτική απόφαση έγκρισης του μέτρου από την Κομισιόν. Αυτή τη φορά κριτήριο θα είναι η πτώση τζίρου κατά 20% στο σύνολο του 2020 όπως είχε αναφέρει εγκαίρως το insider.gr και όχι το αν ανήκει μία εταιρεία ή όχι σε ΚΑΔ που θεωρείται πληττόμενος, όπως ίσχυε στον 1ο κύκλο.

Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα για ένταξη και σε νέες εταιρείες (έναρξη 2020) στο μέτρο, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης. Ειδική πρόβλεψη υπολογισμού πτώσης τζίρου υπάρχει για όσες ξεκίνησαν το 2019. Μένει να φανεί κατά την εξειδίκευση του μέτρου τι θα ισχύει για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Αναλυτικά, η απόφαση της Επιτροπής για το μέτρο που μπορεί να επιδοτήσει τόκους έως 500 εκατ. ευρώ ορίζει πως οι τελικοί δικαιούχοι του μέτρου θα είναι μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβληθούν έως τις 31 Μαΐου 2021.

Το μέτρο καλύπτει τόκους, πληρωτέους από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 31 Μαρτίου 2021, για δάνεια σταθερής λήξης, ομολογιακά, κοινοπρακτικά δάνεια ή τραπεζικές υπεραναλήψεις. Αφορά αποκλειστικά σε υφιστάμενα ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια (έως 90 ημέρες καθυστέρηση).

Ουσιαστικά εγκρίθηκε η επανάληψη του μέτρου του προηγούμενου Μαρτίου. Πλέον σύμφωνα με την Επιτροπή αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση με την εξειδίκευσή του.

Θα τρέξει από το ΕΠΑΝΕΚ (του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία») και θα συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Εγκρίθηκε προϋπολογισμός έως 500 εκατ. ευρώ που πρέπει να χορηγηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 το αργότερο.

Όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν την υποχρέωση να συμμετάσχουν στο μέτρο. Καλύπτει περίοδο τριών μηνών, δηλαδή από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2021.

Προκειμένου να είναι επιλέξιμες, οι ΜΜΕ θα πρέπει να έχουν σημειώσει μείωση πάνω από 20% στον κύκλο εργασιών τους το 2020 σε σύγκριση με τον κύκλο εργασιών τους για το 2019. Για ΜΜΕ που ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους το 2020 θεωρείται ότι πληρούν αυτό το κριτήριο επιλεξιμότητας.

Για τις ΜΜΕ που ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους το 2019 και επομένως έχουν λιγότερες από 365 ημέρες δραστηριότητας το 2019, το ποσό του κύκλου εργασιών τους το 2020 θα υπολογιστεί εκ νέου. Αυτό θα γίνει χρησιμοποιώντας τον τύπο «συνολικά έσοδα 2020 / 365 ημέρες» επί τις ημέρες λειτουργίας το 2019.

Εξαιρούνται η πρωτογενής παραγωγή και ο τομέας της αλιείας. Η επιχείρηση δεν θα πρέπει να ήταν προβληματική στις 31/12/2019 ή να τελεί σε διαδικασία πτώχευσης αν είναι μικρού μεγέθους (όπως ισχύει για όλα τα μέτρα στήριξης) Η υποβολή θα γίνεται ηλεκτρονικά στο www.ependyseis.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνικό πρόγραμμα ενίσχυσης των ΜμΕ με 500 εκατομμύρια ευρώ ενέκρινε η Κομισιόν

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider