«Κουρεμένα» ενοίκια: Ανοίγει ο δρόμος για ενστάσεις από τους ιδιοκτήτες που «κόπηκαν» από τις αποζημιώσεις

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κουρεμένα» ενοίκια: Ανοίγει ο δρόμος για ενστάσεις από τους ιδιοκτήτες που «κόπηκαν» από τις αποζημιώσεις

Τον λόγο για τον οποίο «κόπηκαν» από την κρατική επιδότηση για τα «κουρεμένα» ενοίκια των μηνών Μαρτίου – Αυγούστου 2020 θα μάθουν σύντομα 79.306 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να τους αποσταλεί και τυπικά η αιτιολόγηση για τις αιτήσεις οι οποίες μετά τον έλεγχο απορρίφθηκαν από την ΑΑΔΕ καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούσαν τα νόμιμα κριτήρια. Ωστόσο, θα δοθεί στους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες το δικαίωμα αιτιολογημένης προσβολής της απόφασης αλλά και επανεξέτασης των αιτήσεων τους.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ δρομολογεί την αποζημίωση μέσω συμψηφισμών με οφειλές (φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) που δικαιούνται 19.680 ιδιοκτήτες ακίνητων διόρθωσαν τις δηλώσεις Covid που είχαν υποβάλει για τους μήνες Μάρτιο – Αύγουστο 2020. Επίσης μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα έχουν πληρωθεί οι ιδιοκτήτες για το 50% της ζημιάς που υπέστησαν από τα μειωμένα ενοίκια του Δεκεμβρίου και αμέσως μετά θα τρέξει η διαδικασία για τα «κουρεμένα» έως 100% ενοίκια του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών:

-Μέχρι σήμερα, για την περίοδο Μαρτίου – Αυγούστου 2020 έχουν γίνει συνολικά 338.528 αιτήσεις από 514.806 εκμισθωτές.

-Για το 71% των δικαιούχων που υπέβαλαν ορθά τις δηλώσεις τους, έχουν ήδη γίνει συμψηφισμοί ύψους 42.841.382 ευρώ. Εφόσον το δικαιούμενο ποσό δεν έχει πλήρως συμψηφιστεί μέχρι σήμερα, οι ιδιοκτήτες θα ωφεληθούν στις αμέσως επόμενες φορολογικές τους υποχρεώσεις.

-Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία και για όσους ιδιοκτήτες (6% των αιτήσεων, 19.680 ιδιοκτήτες) ζητήθηκε η διόρθωση της δήλωσής τους.

- Για την απώλεια από την είσπραξη μισθωμάτων της περιόδου μέχρι τον Οκτώβριο 2020 προβλέφθηκε η αποζημίωση μέσω συμψηφισμού με νέες φορολογικές οφειλές (βεβαιωμένες από τον Ιούλιο 2020 και μετά).

-Από τον Νοέμβριο 2020 και μετά θεσμοθετήθηκε η καταβολή σε τραπεζικό λογαριασμό του 50% της απώλειας από την είσπραξη μισθωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκίνησε στις 18 Ιανουαρίου και ήδη έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις ύψους 19,2 εκατ. ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο, σε 176.404 ΑΦΜ, ενώ πολλοί ιδιοκτήτες πρέπει να προβούν σε συμπλήρωση της αίτησής τους με έγκυρο αριθμό IBAN Λογαριασμού. Για τους δικαιούχους του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020, η διαδικασία θα συνεχιστεί και τον Φεβρουάριο, με όσο το δυνατόν γρηγορότερους ρυθμούς.

-Ειδικότερα για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021, οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, θα αποζημιωθεί το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος αντί της απώλειας. Επιπλέον, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί το 60% του μηνιαίου μισθώματος.

- Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών οριοθετήθηκε ότι η διαδικασία αποζημίωσης ξεκινά πλέον ρητά 15 ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της «Δήλωσης Covid» και ολοκληρώνεται εντός 30 ημερών από τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας.

-Τα ποσά αποζημίωσης που καταβάλλονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων δεν χαρακτηρίζονται ως εισόδημα, είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

-Τα ποσά των μισθωμάτων που δεν εισπράττονται για όλη την περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 και μετά, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος και σε εισφορά αλληλεγγύης ενώ φέτος, δεν θα επιβληθεί ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider