Νομοσχέδιο: Οι διατάξεις για τα μηδενικά ενοίκια, τις αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων, το «πάγωμα» των επιταγών

Μαρία Βουργάνα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νομοσχέδιο: Οι διατάξεις για τα μηδενικά ενοίκια, τις αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων, το «πάγωμα» των επιταγών

Μηδενικά ενοίκια για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο για τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή έως τις 15 Ιανουαρίου, αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν θα εισπράξουν ενοίκια, νέα ρύθμιση για τις επιταγές αλλά και απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης των αγροτικών ενισχύσεων και των επιδοτήσεων που θα λάβουν φέτος οι αγρότες προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει:

1. Ενοίκια: Επιχειρήσεις που μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021 ήταν κλειστές με κρατική εντολή απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο,. Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία που ήταν κλειστά με κρατική εντολή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, απαλλάσσονται από την καταβολή ενοικίου το πρώτο δίμηνο του έτους. Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

2. Ιδιοκτήτες ακινήτων: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν θα εισπράξουν καθόλου ενοίκια για το πρώτο δίμηνο του έτους θα αποζημιωθούν με το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

3. Eπιταγές: Οι επιταγές οι οποίες είχαν «παγώσει» στα τέλη του περασμένου έτους παραμένουν παγωμένες για 45 ημέρες ακόμα ενώ προβλέπεται και πάγωμα 75 ημερών για τις νέες επιταγές από τις 2 Ιανουαρίου και μετά. Η διάταξη ορίζει συγκεκριμένα πως για όσα αξιόγραφα εμφανιστούν από τις 2 Ιανουρίοu 2021 και μέχρι 25 Ιανουαρίου 2021 δεν καταχωρίζονται στον «Τειρεσία», εάν εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Παράλληλα, για τα αξιόγραφα που θα έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 28-2-2021, οι προθεσμίες πληρωμής αναστέλλονται κατά 75 ημέρες.

Στη ρύθμιση εντάσσονται:

- επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και των οποίων η δραστηριότητα εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν,

- επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία του κορoνοϊού, η δραστηριότητά τους εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν και εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά τουλάχιστον 40% για την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2019, καθώς και

- νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η-1-2020, με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.

Για όσα αξιόγραφα είχαν ημερομηνία εμφάνισης από 18-11-2020 έως 31-12-2020 και καλύπτονταν από το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης ή πληρωμής τους κατά 75 ημέρες, προβλέπεται η παράταση της αναστολής των εν λόγω προθεσμιών κατά επιπλέον 45 ημέρες.

Για τους κομιστές των αξιογράφων:

- εάν έχουν στην κατοχή τους αξιόγραφα που υπερβαίνουν το 20% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, τότε θα δικαιούνται παράταση μέχρι 31-5-2021 της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων οφειλών από ΦΠΑ οι οποίες έληξαν ή λήγουν την περίοδο 1-1-2021 έως 31-1-2021, καθώς και παράταση της προθεσμίας καταβολής ΦΠΑ που βεβαιώθηκε ή θα βεβαιωθεί με καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 31η-1-2021 και την 28η-2-2021,

- εάν έχουν στην κατοχή τους αξιόγραφα που υπερβαίνουν το 50% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, τότε, για τα αξιόγραφα που οι ίδιοι οφείλουν, λαμβάνουν το ευεργέτημα της μη καταχώρησης στον «Τειρεσία», εφόσον τα εξοφλήσουν εντός 75 ημερών.

4. Αγρότες: Απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης τα εισοδήματα που αποκτώνται από αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που εισπράττονται εντός του 2021 και αφορούν το έτος 2020. Επίσης μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 οι αγρότες έχουν προθεσμία για να υποβάλουν δήλωση για μετάταξη από το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

5. Αλκοολούχα: Παρατείνεται έως τις 26 Μαρτίου 2021 η υποχρέωση καταβολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, του ΦΠΑ και των λοιπών επιβαρύνσεων που αναλογούν σε αλκοολούχα προϊόντα. Η δίμηνη παράταση αφορά στις φορολογικές επιβαρύνσεις των αλκοολούχων προϊόντων, οι οποίες βεβαιώνονται στα τελωνεία έως τις 25 Ιανουαρίου 2021. Συγκεκριμένα προβλέπεται δίμηνη παράταση της καταβολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, του ΦΠΑ και των λοιπών επιβαρύνσεων που αναλογούν σε αλκοολούχα ποτά και άλλα αλκοολούχα προϊόντα τα οποία εξήλθαν από φορολογικές αποθήκες κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2020.

6. Κάτοικοι εξωτερικού: Παρατείνεται μέχρι 30 Ιουνίου 2021 η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 για τους κατοίκους εξωτερικού.

7. ΦΠΑ: Μειώνεται στο 13% ο ΦΠΑ για τα εισιτήρια σε ζωολογικούς κήπους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider