Ελλάδα
21-01-2021 | 12:43

Μπάιντεν – Γιέλλεν, τα κρυπτονομίσματα (Bitcoin) είναι…εχθρός;

Γιάννης Αγγέλης
Μοιράσου το
Μπάιντεν – Γιέλλεν, τα κρυπτονομίσματα (Bitcoin) είναι…εχθρός;
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Αν και κανείς δεν έδωσε προσοχή στην συγκεκριμένη αναφορά της κας Γιέλλεν κατά την παρουσίασή της στην Γερουσία – λίγες εβδομάδες πριν εισβάλουν σ’ αυτή οι οπαδοί του Τράμπ – εν τούτοις, έχει εκ των υστέρων προκαλέσει πολλά ερωτηματικά.

Το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα έχουν κατά καιρούς – και όχι άδικα – κατηγορηθεί ότι αποτελούν εργαλεία κερδοσκοπίας.

Ποτέ όμως και μάλιστα από επίσημα χείλη δεν έχουν κατηγορηθεί, όπως συνέβει τον Δεκέμβριο στην ακρόαση της κας Γιέλλεν στην Γερουσία, για εμπλοκή τους στην διευκόλυνση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και των ναρκο-καρτέλ.

Η «ανάγνωση» της επίσημης δήλωσης της επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπάϊντεν έχει προκαλέσει ήδη σοβαρά ερωτηματικά. Και αυτό γιατί τα σημεία παρουσίασής στην Γερουσία αποτελούν τα κομβικά στοιχεία της πολιτικής που θα ακολουθήσει η νέα διακυβέρνηση.

Σ΄ αυτή την παρουσίαση άλλωστε έδωσε και το κεντρικό «σύνθημα» που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν οσο αφορά τα οικονομικά λέγοντας “USA should act big…” για να ακολουθήσει η ανακοίνωση του δημοσιονομικού πακέτου των 1,9 τρισ. δολαρίων. Σ΄ αυτή την παρουσίαση μίλησε για τις σκέψεις έκδοσης ομολογιακού χρέους 50ετούς διάρκειας. Σ’ αυτή την παρουσίαση προειδοποίησε επίσης για τον μεγάλο κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η υπερ-μόχλευση των hedge funds.

Η προειδοποίηση για το bitcoin ήταν ένα από τα σημεία αυτής της πλατφόρμας. Και κατά συνέπεια κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει την σημασία της.

Εκείνο που προκαλεί όμως ερωτηματικά είναι το γιατί η κα Γιέλλεν επέλεξε να εντάξει το ζήτημα αυτό ανάμεσα στα «μεγάλα» ζητήματα πολιτικής της νέας κυβέρνησης, όταν ο «τζίρος» των κρυπτονομισμάτων (700 δισ. δολάρια) δεν αποτελεί – ακόμα – παρά ένα πολύ μικρό μέρος της επενδυτικής «φούσκας» στον πλανήτη. Μία «φούσκα» που έτσι κι αλλιώς συνεχίζει να τροφοδοτείται από τα τρισεκατομμύρια δολαρίων και ευρώ από τα «τυπογραφεία» των κεντρικών τραπεζών.

Ορισμένοι αναλυτές που έδωσαν την δέουσα προσοχή στην συγκεκριμένη αναφορά ερμήνευσαν την αναφορά της Γιέλλεν ως πρόθεση αποθάρρυνσης της πρόσφατα καταγεγραμμένης επενδυτικής δραστηριότητας τραπεζών και του επίσημου επενδυτικού τομέα στα κρυπτονομίσματα.

Άλλοι επισημαίνουν ότι αυτό πρέπει να συνδέεται με το γεγονός ότι όλες οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες μαζί και η Fed ετοιμάζουν τα δικά τους ηλεκτρονικά νομίσματα.

Ίσως, μπορεί και οι δύο λόγοι να έχουν το δικό τους μερίδιο αλήθειας.

Το κρίσιμο όμως ζήτημα είναι ότι «αυτό» το θέμα δρομολογείται σαν ένα από τα ζητήματα οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ. Και θα αυτό θα έχει συνέπειες αργά ή γρήγορα.

Μένει να διαπιστωθεί τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες πόσο έγινε αντιληπτό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.