Δέκα δράσεις στο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2021 για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δέκα δράσεις στο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2021 για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Δέκα μεταρρυθμιστικές δράσεις σε τράπεζες, κεφαλαιαγορά και ασφαλιστικό τομέα που στοχεύουν στην ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ρευστότητας για το 2021, προβλέπει το «Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2021» που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δράσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ σημαντική στο πεδίο της αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους θα είναι και η συμβολή του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, οι μεταρρυθμιστικές δράσεις της κυβερνητικής ατζέντας για το 2021 που αφορούν στη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προβλέπουν:

  1. Τη συνέχεια της προσπάθειας για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, και με επέκταση του επιτυχημένου σχεδίου «Ηρακλής».

  2. Τη διαμόρφωση στρατηγικής για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την αποεπένδυση του Δημοσίου από τις τράπεζες στις κατάλληλες συνθήκες, έτσι ώστε να γίνουν περισσότερο ελκυστικές για τους επενδυτές.

  3. Την εφαρμογή του νέου πλαισίου ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, που αποτελεί τη σημαντικότερη μεταρρυθμιστική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Η μεταρρύθμιση αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη μηχανισμού προληπτικής αναδιάρθρωσης, τη δυνατότητα συνολικής ρύθμισης για όλα τα χρέη, καθώς και τη δυνατότητα διαγραφής όλων των χρεών υπό προϋποθέσεις, ενώ ενσωματώνει και ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών.

  4. Τον σχεδιασμό της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης του χρηματοπιστωτικού συστήματος με δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων (π.χ. εταιρικά πράσινα ομόλογα) και εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών (fintech, blockchain, artificial intelligence).

  5. Την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης των επιχειρήσεων από την τραπεζική χρηματοδότηση αλλά και τη βελτίωση των εποπτικών μηχανισμών, με σκοπό τη μέγιστη διαφάνεια και προστασία των επενδυτών.

  6. Τη συνέχιση των προσπαθειών για την αποτελεσματικότερη πρόληψη και καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, μέσω προσαρμογής της νομοθεσίας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και θέσπισης νέων εργαλείων.

  7. Την αναμόρφωση του πλαισίου εκκαθαρίσεων πιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία των καταθετών σε περίπτωση εκκαθάρισης.

  8. Την ίδρυση ενός δημόσιου φορέα Πιστοληπτικής Αξιολόγησης.

  9. Την προώθηση των μεταρρυθμιστικών δράσεων στον ασφαλιστικό τομέα με το στρατηγικό σχεδιασμό για τη λειτουργία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς με ανάδειξη του συμπληρωματικού ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης, τη δημιουργία του πλαισίου εφαρμογής του πανευρωπαϊκού ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού προϊόντος και την ανάπτυξη του 3ου πυλώνα ασφάλισης σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

  10. Την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4745/2020 για την εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη), τη σύσταση ηλεκτρονικού μητρώου αφερεγγυότητας το οποίο θα διασυνδεθεί το ΓΕΜΗ και με μητρώα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Αφερεγγυότητας και άλλων συναφών δράσεων. Τα παραπάνω εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και συμβάλλουν σημαντικά στο μεταρρυθμιστικό εγχείρημα για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider