Πλήγμα στην αξιοπιστία έναντι των επενδυτών η αιφνίδια αλλαγή στην φορολογία των κερδών στα τυχερά παιχνίδια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλήγμα στην αξιοπιστία έναντι των επενδυτών η αιφνίδια αλλαγή στην φορολογία των κερδών στα τυχερά παιχνίδια

Συνθήκες ανατροπής των όρων και των κανόνων παιχνιδιού σε μία αδειοδοτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, δημιουργεί η αιφνιδιαστική ανατροπή του τρόπου φορολόγησης των κερδών από τυχερά παιχνίδια, με το άρθρο 57 ενός μη σχετιζόμενου Νομοσχεδίου του υπ. Υγείας για ρυθμίσεις σε σχέση με τον COVID 19 που κατατέθηκε την Παρασκευή.

Όπως είναι γνωστό, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μία αδειοδοτική διαδικασία με συμμετοχή πολλών και μεγάλων εταιριών από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την έκδοση μόνιμων αδειών και την οριστική ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων, η οποία θα συνδράμει όχι μόνο στην ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδυτών αλλά και στην σημαντική αύξηση των εσόδων του ελληνικού Δημοσίου.

Ωστόσο, η ανατροπή στον τρόπο φορολόγησης των κερδών των παικτών, με τρόπο πολύ πιο επιβαρυντικό καθώς αλλάζει εις βάρος των παικτών όλη η «μηχανική» της ήδη υπερβολικής φορολόγησης που ορίζεται πλέον να γίνεται ανά δελτίο, δεν προκαλεί μόνο σοβαρό προβληματισμό σε υποψήφιους επενδυτές οι οποίοι ο διαπιστώνουν ότι διαφοροποιούνται αιφνιδιαστικά σημαντικές παράμετροι της επένδυσης, αλλά και κινδυνεύει να ακυρωθεί η ίδια η φιλοσοφία του εγχειρήματος. Και η σημαντική προσπάθεια που έχει καταβάλλει και η σημερινή κυβέρνηση με την συνδρομή της Ευρωπαικής Επιτροπής για ρύθμιση της αγοράς και πάταξη της φοροαποφυγής. Καθώς η επιβάρυνση στην φορολογία των παικτών θα τους οδηγήσει ενδεχομένως σε εναλλακτικούς τρόπους αναζήτησης παιγνίου και αποδόσεων εκτός της νόμιμα αδειοδοτημένης αγοράς.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη η συμμετοχή επενδυτών στην αγορά τυχερών παιγνίων στο διαδίκτυο στην χώρα μας είναι ιδιαίτερα «ακριβή». Τα κέρδη των επιχειρήσεων φορολογούνται με 35%, από τα υψηλότερα στην Ε.Ε. για τον συγκεκριμένο κλάδο , ενώ το κόστος για τις 2 υπό έκδοση άδειες στο διαδίκτυο όπως προβλέπει ο σχετικός Νόμος ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ για διάρκεια 7 χρόνων. Οποιαδήποτε πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση επιβληθεί, η οποία θα απειλεί ευθέως τον κύκλο εργασιών των εταιριών - επενδυτών, κινδυνεύει να καταστήσει την συγκεκριμένη αγορά μη ελκυστική.

Πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τις ειδικές παραμέτρους της συγκεκριμένης αγοράς, το μήνυμα που περνά η χώρα σε ξένους και εγχώριους επενδυτές με αιφνιδιαστικές αλλαγές όρων και κανόνων, κάθε άλλο παρά συμβάλει στην εμπέδωση του φιλικού προς επιχειρήσεις και επενδύσεις περιβάλλοντος που έχει ανάγκη η χώρα και το προσκλητήριο σε επενδυτές που έχει θέσει κατ' επανάληψη ως προτεραιότητα ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider