Έως 120 δόσεις για τη ρύθμιση δημοτικών οφειλών – Σε 24 δόσεις τα «ξεχασμένα» τ.μ.

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έως 120 δόσεις για τη ρύθμιση δημοτικών οφειλών – Σε 24 δόσεις τα «ξεχασμένα» τ.μ.
Τρεις μήνες παράταση στο ειδικό ωράριο. Ενισχυμένες διατάξεις για τις χρεώσεις πιστωτικών καρτών. Συγκέντρωση διαθέσιμων φορέων στην ΤτΕ. Προς 6μηνη αναβολή στην εκκίνηση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης.

Με τη μορφή κατεπείγοντος ξεκινά σήμερα στη βουλή η συζήτηση του Πολυνομοσχεδίου «σκούπα» που κατέθεσε αργά χθες το βράδυ η κυβέρνηση και περιλαμβάνει μία σειρά από διατάξεις όλων των υπουργείων.

Προβλέπει ρύθμιση χρεών σε ΟΤΑ και δημοτικές εταιρείες σε έως 120 δόσεις, αλλά και ρύθμιση έως 24 δόσεων για τα «ξεχασμένα» τ.μ. που δηλώθηκαν τους προηγούμενους μήνες. Περιλαμβάνονται επίσης και ενισχυμένες διατάξεις για τις χρεώσεις πιστωτικών καρτών, η συγκέντρωση διαθεσίμων φορέων στην ΤτΕ, η 6μηνη αναβολή του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, η διατήρηση των μειωμένων μισθωμάτων ακινήτων που χρησιμοποιεί το Δημόσιο, αλλά και οι περιορισμοί στο ωράριο καταστημάτων και στην πώληση αγαθών έως το τέλος Μαρτίου.

Αναλυτικά, στις διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνονται έκτακτες ρυθμίσεις για τις οφειλές προς τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα που είναι συνδεδεμένα με αυτούς. Υπάρχει πρόβλεψη για υπαγωγή σε ρύθμιση οφειλών από οποιαδήποτε αιτία που έχουν γεννηθεί έως το τέλος του 2020 και θα βεβαιωθούν ως το τέλος Φεβρουάριο του 2021.

Ορίζεται ότι η καταβολή των οφειλών θα πραγματοποιείται με απαλλαγή από τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και καθώς και από τα πρόστιμα σε ποσοστό έως 100% για εφάπαξ εξόφληση. Το ποσοστό απαλλαγής προσαυξήσεων μειώνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Δίνεται δυνατότητα για απαλλαγή από 60% έως 90% από την καταβολή του ποσού ανάλογα με τις δόσεις (από 2 έως 120 δόσεις).

Η πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στο 136 άρθρο του πολυνομοσχεδίου προβλέπει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση μόνο ηλεκτρονικά σε στην ειδική πύλη gov.gr με προθεσμία έως το τέλος Ιουνίου 2021, η οποία μπορεί όμως να παραταθεί κατά έξι μήνες. Η ρύθμιση συνεπάγεται την αναστολή αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης.

Προβλέπεται ότι στην εν λόγω ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οι οφειλές από την διόρθωση τετραγωνικών μέτρων στους δήμους που ολοκληρώθηκε στο τέλος Οκτωβρίου. Η εν λόγω καταβολή μπορεί να γίνει σε 24 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 10 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Οι διατάξεις για τα διαθέσιμα και για το ωράριο

Στο τομέα των δημόσιων εσόδων θεσπίζει επίσης διευρυμένη δυνατότητα για τους φορείς γενικής κυβέρνησης ούτως ώστε να μεταφέρουν τα κεφάλαια τους στο κοινό λογαριασμό της ΤτΕ, ενώ επανακαθορίζονται οι προϋποθέσεις για την τήρηση των ταμειακών διαθέσιμων σε άλλους λογαριασμούς τραπεζών. Επίσης παρατείνεται για όλο το 2021 η ρύθμιση περί μειωμένων μισθωμάτων που καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο και οι φορείς του ευρύτερου δημόσιο τομέα για τη μίσθωση ακινήτων στα οποία στεγάζονται οι υπηρεσίες του.

Επίσης περιλαμβάνονται διατάξεις που αυστηροποιούν το καθεστώς για τις διατραπεζικές προμήθειες σε πράξεις πληρωμών με κάρτες και προβλέπουν την επιβολή κυρώσεων. Ανατίθεται η εξωδικαστική διαδικασία επίλυσης διαφορών στον Ελληνικό Χρηματοοικονομικό Διαμεσολαβητή.

Προβλέπεται επίσης για τις επιχειρήσεις που εκδίδουν εφημερίδες και περιοδικά και επλήγησαν την πανδημία η δυνατότητα ανεκχώρητης και ακατάσχετης επιχορήγησης του μεταφορικού κόστους για τη διανομή τους.

Επιπλέον, με διατάξεις του υπουργείου Ανάπτυξης παρατείνεται ως το τέλος Μαρτίου η επιβολή περιορισμών στην πώληση αγαθών και η μεταβολή του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων. Ορίζεται επίσης πως μπορεί, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, να ορίζεται το ωράριο των καταστημάτων που λειτουργούν κατά το χρόνο ισχύος των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Μετατίθεται επίσης κατά 6 μήνες (από την 1η Ιουλίου του 2021) η έναρξη της Προγραμματικής Περιόδου του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης- ΕΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider