Σε τρία κύματα η αποπληρωμή των φορολογικών χρεών που συσσωρεύθηκαν εν μέσω κορονοϊού

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε τρία κύματα η αποπληρωμή των φορολογικών χρεών που συσσωρεύθηκαν εν μέσω κορονοϊού
Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να ανακοινωθούν πρόσθετες παρεμβάσεις που θα έχουν σκοπό αφενός στο να δώσουν χώρο και χρόνο στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν οφειλές, αφετέρου θα διασφαλίσουν ότι τα «φέσια» προς το Δημόσιο δεν θα πάρουν την ανιούσα.

Σε μια προσπάθεια να ανακουφίσει τους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία, αλλά και να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει έκρηξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, που ήδη ξεπερνούν τα 106 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση έχει αναστείλει τις πληρωμές φορολογικών υποχρεώσεων που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία έως το τέλος Απριλίου 2021.

Ωστόσο, προκειμένου να πετύχει τις μεγαλύτερες δυνατές εισπράξεις φόρων, μετά το πέρας του «μορατόριουμ», η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει μία ρύθμιση που θα προβλέπει την εξόφληση των χρεών σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Αλλά οι πρωτοβουλίες του οικονομικού επιτελείου δεν θα εξαντληθούν σ’ αυτές τις ρυθμίσεις. Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να ανακοινωθούν και πρόσθετες παρεμβάσεις που θα έχουν σκοπό αφενός στο να δώσουν χώρο και χρόνο στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν οφειλές, αφετέρου θα διασφαλίσουν ότι τα «φέσια» προς το Δημόσιο δεν θα πάρουν την ανιούσα.

Ποιες φορολογικές οφειλές έχουν παραταθεί

Σημειώνεται πως στις φορολογικές οφειλές που έχουν παραταθεί μέχρι τις 30 Απριλίου 2020 περιλαμβάνονται οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων κ.λπ.), των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε κανονικά από 11 Μαρτίου 2020 έως και 30 Απριλίου 2020 αλλά παρατάθηκε έως τις 31 Αυγούστου 2020.

Ακόμη, συγκαταλέγονται οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων κ.λπ.), των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε από την 1η Μαΐου 2020 έως και την 31η Μαΐου 2020, αλλά έχει παραταθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Ακόμη, περιλαμβάνονται οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων κ.λπ.) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε από την 1η Ιουνίου 2020 έως και την 30ή Ιουνίου 2020, αλλά έχει παραταθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2020, αλλά και οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 11η-3-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 31η-8-2020.

Παράλληλα, στις φορολογικές οφειλές που έχουν παραταθεί μέχρι τις 30 Απριλίου 2020 περιλαμβάνονται οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-4-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 31η-8-2020, οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-5-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 30η-9-2020 και οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-6-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 31η-10-2020.

Και μπορεί όπως προαναφέρθηκε όλες οι παραπάνω φορολογικές οφειλές που αφορούν στα χρέη που δημιουργήθηκαν μετά την καραντίνα να παραμείνουν παγωμένες έως το τέλος Απριλίου 2021, ωστόσο στη συνέχεια θα ρυθμιστούν σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή 24 έντοκες με επιτόκιο της τάξης του 2,5%. Αλλά η κυβέρνηση δεν θα αρκεστεί σε αυτό. Καθώς υπάρχει ο φόβος ότι μετά το πέρας της περιόδου αναστολών θα επέλθει αύξηση των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και οι συνεργάτες του εξετάζουν τη δυνατότητα για πρόσθετες ρυθμίσεις ειδικά για τις οφειλές των νοικοκυριών που δημιουργήθηκαν μετά το lockdown.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν εντός Οκτωβρίου και οι νέες παρεμβάσεις θα συμπεριλαμβάνουν επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορονοϊού, λόγω πτώσης του τζίρου τους, εργαζόμενους που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider