Συνάντηση Μακρόν-Σάντσεθ το βράδυ στο Παρίσι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνάντηση Μακρόν-Σάντσεθ το βράδυ στο Παρίσι
Οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις για την πλήρωση των κορυφαίων ηγετικών πόστων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στο Παρίσι ταξιδεύει σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ τόπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για να αναλύσουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου στη Μαδρίτη.

Οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις για την πλήρωση των κορυφαίων ηγετικών πόστων στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά την συνάντησή τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 20.00 τοπική ώρα.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην περίπτωση της Ισπανίας το Σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) είναι ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών, καθώς με καταμετρημένο το 98% των ψήφων εκλέγει 20 ευρωβουλευτές, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Στις εκλογές του 2014 το PSOE του Πέδρο Σάντσεθ εξέλεξε 14 βουλευτές ενώ νωρίτερα τα exit polls του έδιναν 18 έδρες, από τις 54 που έχει η Ισπανία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την Ισαμπέλ Θελάα, το κόμμα έλαβε ποσοστό 32,9%. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα λαμβάνει 20% ενώ το ακροδεξιό Vox μόνο 6%, ποσοστό σημαντικά μειωμένο από το 10% που είχε συγκεντρώσει στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου. Το Λαϊκό Κόμμα εκλέγει 12 ευρωβουλευτές, το κεντροδεξιό Ciudadanos ("Πολίτες") επτά, το Podemos 5, με ποσοστό 10,08% –σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο– και το Vox τρεις.

Ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, δεν είχε την ίδια τύχη αφού το ψηφοδέλτιο του στις ευρωεκλογές ήρθε δεύτερο με πρώτο εκείνο του Εθνικού Συναγερμού. Παρόλα αυτά ο ίδιος απέκλεισε οποιαδήποτε αλλαγή πορείας στην πολιτική του.

Από την άλλη, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, έκανε λόγο για «δημοκρατική αποκήρυξη» της εξουσίας και ζήτησε τη διάλυση του κοινοβουλίου.

Κι όλα αυτά την ώρα που ο πρόεδρος και η κυβέρνηση της Γαλλίας αντιμετωπίζει ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου μια έντονη κοινωνική εξέγερση κατά της δημοσιονομικής πολιτικής και «εναντίον των αδικιών», η οποία συνεχίζεται -με μειωμένο αριθμό συμμετεχόντων- κάθε Σάββατο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider