Τα 10 στάδια για τη συμπλήρωση της αίτησης πρώτης κατοικίας

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα 10 στάδια για τη συμπλήρωση της αίτησης πρώτης κατοικίας
Ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι το νωρίτερο 55 ημέρες και το αργότερο 85 ημέρες, από την υποβολή στην πλατφόρμα, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Τις πρώτες αιτήσεις για προστασία της πρώτης κατοικίας θα δεχθεί τη Δευτέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με στόχο εντός του καλοκαιριού να γίνουν οι πρώτες ρυθμίσεις με συνεισφορά του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι το νωρίτερο 55 ημέρες και το αργότερο 85 ημέρες, από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης προστασίας. Συγκεκριμένα:

• Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να συμπληρώνει ο οφειλέτης την αίτηση, θα πρέπει να περιμένει επτά εργάσιμες ημέρες για να αντλήσει το σύστημα τα στοιχεία του από τις τράπεζες και τη φορολογική αρχή (στάδιο «δεδομένα από τρίτες πηγές).

• Μόλις οριστικοποιηθεί η υποβολή της αίτησης, οι τράπεζες έχουν περιθώριο ενός μήνα να προτείνουν στον οφειλέτη το σχέδιο σύμβασης, τη ρύθμιση δηλαδή η οποία θα προκύπτει μέσω τυποποιημένης διαδικασίας από την πλατφόρμα που έχουν αναπτύξει οι τράπεζες, με βάση τα στοιχεία οφειλής και οικονομικής κατάστασης του οφειλέτη.

• Κατόπιν, ο οφειλέτης θα έχει στη διάθεσή του έναν μήνα για να αποδεχθεί τη ρύθμιση.

• Τέλος, μετά την αποδοχή της ρύθμισης, προβλέπεται ένα διάστημα 15 ημερών για να εγκρίνει τη συνεισφορά του Δημοσίου η αρμόδια υπηρεσία (ΗΔΙΚΑ) και να ξεκινήσει η καταβολή της επιδότησης.

Τα 10 βήματα για τη συμπλήρωση της αίτησης

Το insider.gr παρουσιάζει τα βασικά βήματα για την υποβολή της αίτησης, η οποία περιλαμβάνει υποβολή δικαιολογητικών και διαφοροποιείται αναλόγως την περίπτωση:

1ο στάδιο: Ζητείται η συναίνεση του οφειλέτη για άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου. Το στάδιο αυτό είναι το πρώτο βήμα για να αντληθούν τα στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

2ο στάδιο: Συμπλήρωση στοιχείων αίτησης. Αφού παρέλθουν επτά ημέρες για την αυτόματη άντληση των στοιχείων από την ΑΑΔΕ και την ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ, ο οφειλέτης θα πρέπει να συμπληρώσει τα λευκά πεδία (τα προσυμπληρωμένα πεδία είναι γκρίζα) με στοιχεία όπως: ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ΑΔΤ, ονοματεπώνυμο , ημ/νία γέννησης και ΚΑΔ. Επίσης, διεύθυνση κατοικίας και στοιχεία συζύγου και εξαρτώμενων μελών.

platforma1



3ο στάδιο: Υπεύθυνη δήλωση για παλιό Νόμο Κατσέλη. Στο στάδιο αυτό, ο οφειλέτης θα πρέπει να δηλώσει υπεύθυνα ότι δεν έχει απορριφθεί από το δικαστήριο η αίτηση προστασία της πρώτης κατοικίας του λόγω δόλου ή περιουσίας του, ή ότι δεν σύναψε ρύθμιση με την τράπεζα την οποία στη συνέχει αθέτησης κ.λπ. Τα στοιχεία αυτά δεν είναι δυνατόν να αντληθούν με άλλον τρόπο από τις αρχές.

4ο στάδιο: Οφειλές. Ο δανειολήπτης θα πρέπει να συμπληρώσει όσα πεδία δεν έχουν συμπληρωθεί αυτόματα με άντληση δεδομένων από την ΑΑΔΕ, σχετικά με τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές του. Για κάθε στοιχείο που καταχωρεί ο ίδιος, θα πρέπει να επισυνάπτει βεβαίωση από την αρμόδια αρχή.

5ο στάδιο: Ακίνητη περιουσία. Εδώ συμπληρώνει τα στοιχεία της κύριας κατοικίας , καθώς και τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση Ε9 για τον ίδιο, τη/τον σύζυγο και τα εξαρτώμενα μέλη. Επίσης, αναφέρει τα στοιχεία βαρών/εξασφαλίσεων και επισυνάπτει το/τα πιστοποιητικό/ά βαρών.

platforma5



6ο στάδιο: Λοιπά περιουσιακά στοιχεία. Αυτή η οθόνη αφορά σα χρηματοοικονομικά προϊόντα που κατέχει ο οφειλέτης, όπως επενδυτικούς τίτλους κ.λπ.

platforma2



7ο στάδιο: Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Η πληροφόρηση αυτή είναι κομβικής σημασίας για την επιλεξιμότητα του οφειλέτη, αφού στα κριτήρια υπαγωγής στην προστασία ορίζεται ρητά το μέγιστο εισόδημα του νοικοκυριού ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.

8ο στάδιο: Επιλεξιμότητα. Εδώ ενημερώνεται ο οφειλέτης εάν πληροί τα κριτήρια της προστασίας ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Σε περίπτωση που απορριφθεί, παραπέμπεται από το σύστημα στη δικαστική οδό με προσφυγή στο προηγούμενο καθεστώς (Νόμος Κατσέλη).

9ο στάδιο: Εφόσον πληροί τα κριτήρια και παρέλθει το μέγιστο διάστημα ενός μήνα, ο οφειλέτης ενημερώνεται μέσω email για την υποβολή Σχεδίου Σύμβασης από τις πιστώτριες τράπεζες. Σημειώνεται ότι για να λάβει την κρατική επιδότηση, θα πρέπει να αποδεχθεί τις προτεινόμενες ρυθμίσεις από όλες τις τράπεζες.

platforma4



10ο στάδιο: Αφού αποδεχθεί τη ρύθμιση, προβλέπεται περιθώριο 15 ημερών για να εγκριθεί από την ΗΔΙΚΑ η συνεισφορά του Δημοσίου. Σημειώνεται ότι η κρατική επιδότηση, καθώς και η δόση του οφειλέτη, θα κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό εξυπηρέτησης δανείου τον οποίο θα ανοίξει η τράπεζα μετά από εξουσιοδότηση του οφειλέτη. Ο λόγος είναι να αποφευχθούν τυχόν λάθη στον αριθμό IBAN ή άλλες δυσλειτουργίες με υφιστάμενους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σημειώνεται ότι η ΕΓΔΙΧ έχει αναπτύξει ειδική πλατφόρμα υποβολής ερωτημάτων για όλα τα στάδια της διαδικασίας (helpdesk) που θα λειτουργήσει από τη Δευτέρα στη διεύθυνση www.keyd.gov.gr. Τα ερωτήματα που συνδέονται με συγκεκριμένη αίτηση έχουν προτεραιότητα έναντι των ερωτημάτων γενικής φύσεως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider