Με κάρτα πληρώνουν οι Έλληνες και στο ψιλικατζίδικο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με κάρτα πληρώνουν οι Έλληνες και στο ψιλικατζίδικο
Η διείσδυση του πλαστικού χρήματος αυξάνεται εντυπωσιακά καθώς οι Έλληνες χρησιμοποιούν ολοένα πιο συχνά πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για τις μικροπληρωμές τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Cardlink.

Μία στις τρεις συναλλαγές με κάρτα αφορά πλέον ποσά κάτω των 10 ευρώ, γεγονός που σηματοδοτεί μεγάλη στροφή στις συναλλακτικές συνήθειες των καταναλωτών. Το 60% των συνολικών συναλλαγών με πλαστικό χρήμα πραγματοποιείται για ποσά έως 20 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Cardlink στο 6th Digital Banking Forum την Πέμπτη, οι 3 στις 10 συναλλαγές αφορούν μικροποσά (έως 10 ευρώ), ενώ το 15% των συνολικών συναλλαγών είναι ακόμη μικρότερα ποσά (έως 5 ευρώ). Καθώς μειώνεται ο μέσος όρος της αξίας, εκτινάσσεται ο αριθμός των ανέπαφων συναλλαγών, ξεπερνώντας τις μισές πλέον συναλλαγές.

aksia

Η διείσδυση του πλαστικού χρήματος αυξάνεται εντυπωσιακά καθώς οι Έλληνες χρησιμοποιούν ολοένα πιο συχνά πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για τις μικροπληρωμές τους. Παρότι ο αριθμός των συναλλαγών αυξάνεται συνεχώς, η μέση αξία μειώθηκε σε 45 ευρώ το 2018 (από 53 ευρώ το 2017 και 67 ευρώ το 2016), ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2019 διαμορφώθηκε στα 38 ευρώ.

micro

Οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα εκτινάχθηκαν κατά 40% το 2018 αγγίζοντας τα 31,5 δισ. ευρώ σε συνολική αξία, ενώ ο αριθμός των συναλλαγών ξεπέρασε τα 800 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, επιτυγχάνοντας μερίδιο αγοράς 85%.

synallages

Tη μερίδα του λέοντος στις συναλλαγές με κάρτα έχουν, όπως είναι φυσικό, οι χρεωστικές κάρτες (70%) και ακολουθούν οι πιστωτικές (30%). Το ποσοστό των συναλλαγών με πιστωτική κάρτα, πάντως, παραμένει υψηλό εάν αναλογιστεί κανείς την πιστωτική σύσφιξη που έχει σημειωθεί εκ μέρους των τραπεζών την τελευταία δεκαετία λόγω κρίσης -ιδίως δε μετά την επιβολή των capital controls.

«Νεκρό» 1 στα τέσσερα POS

Το 25% των τερματικών παραμένει ανενεργό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Cardlink. Ο αριθμός των POS ανέρχεται σε 700.000, έχοντας αγγίξει «ταβάνι», αφού αυξήθηκαν μόλις κατά 50.000 ευρώ από πέρυσι. Σημειώνεται ότι το 2016 λειτουργούσαν λιγότερα από τα μισά τερματικά -περίπου 300.000.


Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider