Λογαριασμούς από το κινητό θα ανοίγει η Alpha Bank

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λογαριασμούς από το κινητό θα ανοίγει η Alpha Bank
Η νέα υπηρεσία θα παρέχεται σε όσους δεν είναι πελάτες της τράπεζας και αναμένεται να είναι διαθέσιμη έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr.

Το προβάδισμα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών έχει η Alpha Bank στη διαδικασία του «digital on-boarding», δηλαδή της ψηφιακής εγγραφής νέων πελατών αποκλειστικά μέσω του κινητού τηλεφώνου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr, η νέα δυνατότητα θα απευθύνεται σε όσους δεν έχουν λογαριασμό στην Alpha Bank και αναμένεται να είναι διαθέσιμη το αργότερο έως τον Ιούνιο.

Το μόνο που θα χρειάζεται να κάνει ο ενδιαφερόμενος χρήστης είναι να βγάλει selfie με το κινητό του, καθώς και φωτογραφίες από ταυτότητα/διαβατήριο και εκκαθαριστικό προκειμένου να εγγραφεί στη βάση πελατών της τράπεζας. Μέσω της υπηρεσίας αυτής, θα αποκτήσει λογαριασμό, χρεωστική κάρτα και internet/mobile banking και σε περίπτωση που δεν έχει «ανεβάσει» όλα τα απαραίτητα έγγραφα, ο λογαριασμός του θα ακυρώνεται μετά από τρεις μήνες.

Μια γεύση των «ψηφιακών» της διαθέσεων έδωσε η Alpha Bank πριν από 1,5 περίπου έτος, όταν κυκλοφόρησε την εφαρμογή Bleep, με την οποία ακόμη και μη πελάτες της τράπεζας μπορούν να εκδώσουν προπληρωμένη κάρτα μόνο από το κινητό τους.

Γιατί η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στο digital on-boarding

Ανάλογες υπηρεσίες χρησιμοποιούν εταιρείες Fintech και ψηφιακές τράπεζες όπως η Revolut και η Ν26. Στο ερώτημα γιατί αυτό αργεί να γίνει στη χώρα μας, τραπεζικές πηγές αποκαλύπτουν ότι οι συστημικές τράπεζες διστάζουν να προχωρήσουν σε μια διαδικασία που δεν έχει δοκιμαστεί στο θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας.

Ιδιαίτερες επιφυλάξεις διατυπώνουν ως προς ενδεχόμενη δικαστική αμφισβήτηση των εν λόγω διαδικασιών ταυτοποίησης, καθώς ανάλογες υποθέσεις δεν έχουν εκδικαστεί από τα ελληνικά δικαστήρια.

Για τον λόγο αυτό, αναμένουν εφαρμοστική εγκύκλιο της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας ΕΕ υπ’ αριθ. 910/2014, η οποία όμως δεν έχει εκδοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, μάλιστα, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα, συνεπώς οι ελληνικές τράπεζες δεν θα λάβουν τις επιπλέον «εγγυήσεις» που χρειάζονται για να εγγράφουν ψηφιακά νέους πελάτες.

Το παράδειγμα της Alpha Bank, όμως, αποδεικνύει ότι τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν και οι εγχώριες τράπεζες να κάνουν ένα βήμα προς την ψηφιακή εποχή, καθώς το 2019 αναμένεται να είναι μια καθοριστική χρονιά για τον χρηματοοικονομικό κλάδο ενόψει της υποχρεωτικής εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας PSD2 που «ανοίγει τα σύνορα» των τραπεζικών υπηρεσιών από τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider