Ηλεκτρονικός κλοιός της Εφορίας στα ενοίκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηλεκτρονικός κλοιός της Εφορίας στα ενοίκια
Όλα τα εισοδήματα από ακίνητα που αποκτούν οι φορολογούμενοι θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στο έντυπο Ε2 της φορολογικής δήλωσης. Το σχέδιο των διασταυρώσεων της ΑΑΔΕ.

Τον «Μεγάλο Αδερφό» που θα παρακολουθεί και θα ελέγχει τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα επιστρατεύει η ΑΑΔΕ για να εντοπίσει όσους «ξεχνούν» να τα εμφανίσουν στη φορολογική τους δήλωση.

Όλα τα εισοδήματα των φορολογούμενων από ενοίκια καθώς και από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb σχεδιάζεται να είναι προσυμπληρωμένα στο έντυπο Ε2 της φορολογικής δήλωσης, όπως ακριβώς ισχύει και για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις.

Οι κωδικοί που θα έχουν συμπληρωθεί από την ΑΑΔΕ θα είναι «κλειδωμένοι». Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να πειράξουν τα εισοδήματα που θα έχουν προσυμπληρωθεί στο Ε2 από το σύστημα του Taxisnet και θα φορολογηθούν για αυτά. Αλλαγές θα μπορούν να γίνουν μόνο μέσω της υποβολής τροποποιητικής δήλωσης η οποία θα συνοδεύεται με τα ανάλογα παραστατικά και έγγραφα.

Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για να συμπληρώσουν και να κλειδώσουν στη συνέχεια τους κωδικούς του εντύπου Ε2 θα αντλήσουν τα στοιχεία για τα εισοδήματα από ακίνητα που προκύπτουν από:

- Τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων. Η ΑΑΔΕ έχει ήδη ζητήσει από τις 3 μεγάλες πλατφόρμες (Airbnb, HomeAway, Booking.com) να αποστείλουν στοιχεία για εισοδήματα ακινήτων που διατέθηκαν στην Ελλάδα. Μάλιστα σε επόμενη φάση οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε διασταυρώσεις στα στοιχεία για πληρωμές που έγιναν από το εξωτερικό μέσω εμβασμάτων, καρτών κ.λπ. σε ιδιοκτήτες ελληνικών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης τα οποία θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος.

- Τις δηλώσεις Covid που έχουν υποβάλει οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι από τον περασμένο Μάρτιο που ξέσπασε η κρίση της πανδημίας εισπράττουν «κουρεμένα» ενοίκια.

- Τις δηλώσεις των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακινήτων που υπέβαλαν ή διόρθωσαν έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2021 όσοι εκμισθώνουν ακίνητα.

Με το νέο σύστημα, το ηλεκτρονικό μάτι της εφορίας θα παρακολουθεί τα εισοδήματα που δηλώνουν οι φορολογούμενοι με ακίνητα ενώ εκτιμάται ότι θα μπει φραγμός σε εικονικές δηλώσεις μισθωμάτων για την αποφυγή πληρωμής του φόρου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς:

1. Οι εκμισθωτές ακίνητης περιουσίας υποχρεούνται να δηλώνουν όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την ημερομηνία που λαμβάνει χώρα η τροποποίησή της, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία. Σε περίπτωση λύσης της μίσθωσης, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώνει τη λύση αυτής μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη λύση της, διαφορετικά η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.

2. Οι εκμισθωτές (κύριος ή επικαρπωτής) εφόσον εκμισθώνουν ακίνητο με δικαίωμα υπεκμίσθωσης με σκοπό τη βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται σε υποβολή της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».

3. Η «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας υποβάλλεται από έναν εκ των συνιδιοκτητών. Μετά την οριστικοποίηση της υποβολής το αποδεικτικό υποβολής επέχει θέση δήλωσης και για τους λοιπούς συνιδιοκτήτες. Σε περίπτωση μη αποδοχής των στοιχείων της μίσθωσης από κάποιον εκ των συνιδιοκτητών, απαιτείται, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, να επιλεγεί το ειδικό πεδίο μη αποδοχής και να αναγραφούν οι λόγοι μη αποδοχής.

4. Για την υποβολή της δήλωσης απαιτείται η συμπλήρωση της οικείας εφαρμογής ηλεκτρονικής υποβολής των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, η οποία υπάρχει στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr. Ως ημερομηνία υποβολής της δήλωσης θεωρείται η ημερομηνία οριστικής καταχώρησης αυτής στο σύστημα, με αυτόματη απόδοση στον υπόχρεο εκμισθωτή μοναδικού αριθμού καταχώρησης.

5. Η ηλεκτρονική φόρμα υποβολής των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, περιλαμβάνει τις παρακάτω γενικές κατηγορίες πληροφοριών:

- Στοιχεία εκμισθωτών

- Στοιχεία μισθωτών

- ΑΦΜ του μισθωτή, σε περίπτωση φυσικών ή νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, φορολογικών κατοίκων Ελλάδας.

- Στοιχεία μίσθωσης

- Στοιχεία ακινήτου

- Στοιχεία Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α).

Η υποβολή της δήλωσης ολοκληρώνεται με την καταχώρηση των αντίστοιχων ανά κατηγορία υποχρεωτικών πληροφοριακών πεδίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider