Κάτοικοι εξωτερικού: Πως θα αποφύγουν τη διπλή φορολόγηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάτοικοι εξωτερικού: Πως θα αποφύγουν τη διπλή φορολόγηση

Aναλυτικές οδηγίες προς… ναυτιλομένους κατοίκους εξωτερικού δίδει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να αποφευχθεί η παγίδα της διπλής φορολόγησης.

Ειδικότερα, όπως ορίζει νέα εγκύκλιος, οι κάτοικοι του εξωτερικού έχουν περιθώριο έως και τις 31 Μαρτίου του 2016 να καταθέσουν αίτηση για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης. Πως θα γίνει αυτό; Μέσω της εφαρμογής της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας που αφορά τους «φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη φορολογική μεταχείριση του εισοδήματος των κατοίκων εξωτερικού από συντάξεις, παροχές και παρόμοιες αμοιβές το οποίο προκύπτει στην Ελλάδα, με βάση τις διατάξεις των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, ο φορολογικός κάτοικος εξωτερικού υποβάλλει «Αίτηση για την Εφαρμογή της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας» απευθείας στον φορέα που του καταβάλλει τη σύνταξη, μέχρι το τέλος του έτους.

Η αίτηση αυτή ισχύει από το αμέσως επόμενο φορολογικό έτος και συνολικά για διάστημα 3 φορολογικών ετών, για τα οποία ο οικείος συνταξιοδοτικός φορέας δεν θα διενεργεί παρακράτηση φόρου.

Ειδικά για φέτος, η αίτηση μπορεί να υποβληθεί έως τις 31 Μαρτίου του 2016.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider