Άδεια ανατροφής τέκνου και στις εργαζόμενες μητέρες με σύμβαση αορίστου χρόνου σε ΝΠΙΔ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άδεια ανατροφής τέκνου και στις εργαζόμενες μητέρες με σύμβαση αορίστου χρόνου σε ΝΠΙΔ
Κατά τη διάρκεια της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας καταβάλλεται ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό.

Με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών στο νομοσχέδιο «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία των ΟΤΑ» επεκτείνεται η εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας (άρθρα 142 του ν.3655/2008 και 36 παρ.2 του ν.3996/2011) σχετικά με την παροχή προστασίας της μητρότητας (άδεια ανατροφής τέκνου) και στις υπαλλήλους που απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε υπηρεσίες των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ.).

Η εν λόγω ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας αποτελεί χρόνο πραγματικής υπηρεσίας για κάθε έννομη συνέπεια, κατά τη διάρκεια δε αυτής, καταβάλλεται ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, από τον φορέα στον οποίο ανήκει οργανικά η υπάλληλος ή από τον φορέα στον οποίο υπηρετεί και επιβαρύνεται με τη μισθοδοσία της, εφόσον δεν ισχύουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.

Η προωθούμενη διάταξη κρίνεται αναγκαία καθώς προβλέπεται νια πρώτη φορά ότι η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας του ΟΑΕΔ που χορηγείται βάσει των διατάξεων του άρθρου 142 του ν.3655/2008, όπως ισχύει, και της παρ. 2 του άρθρου 36 του ν. 3996/2011 χορηγείται πλέον, στο πλαίσιο της ισότιμης μεταχείρισης αλλά και της εναρμόνισης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και στις υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), εφόσον ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση, όπως εκάστοτε οριοθετείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στο Μητρώο φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα οι υπάλληλοι που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης δεν δικαιούνταν ούτε την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, ούτε τις σχετικές διευκολύνσεις που παρέχονται στις υπαλλήλους του Δημοσίου που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν.3528/2007).

Το έλλειμμα σχετικής ρύθμισης έχει τεθεί και στο πλαίσιο παρατηρήσεων της ΓΣΕΕ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας (ILO) για την εφαρμογή από την Ελλάδα της με αριθμό 156 Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας «Για τους εργαζόμενους με οικογενειακές υποχρεώσεις». Για τις υπαλλήλους αυτές η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας χορηγείται υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 142 του ν.3655/2008 και της παρ. 2 του άρθρου 36 του ν. 3996/2011 και κατά τη διάρκεια αυτής καταβάλλεται από τον φορέα στον οποίον ανήκει οργανικά η υπάλληλος ή από τον φορέα, στον οποίο υπηρετεί και επιβαρύνεται με τη μισθοδοσία της, ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται με βάση την ΕΓΣΣΕ.

Όπως επισημαίνεται στο Άρθρο 4 «οι διατάξεις του άρθρου 142 του ν. 3655/2008 (Α' 58) και της παρ. 2 του άρθρου 3δ του ν. 3996/2011 (Α' 170) εφαρμόζονται και στις υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), εφόσον ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση, όπως εκάστοτε οριοθετείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

Στις περιπτώσεις των υπαλλήλων του προηγούμενου εδαφίου η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας που αποτελεί χρόνο πραγματικής υπηρεσίας για κάθε συνέπεια, χορηγείται υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 142 του ν. 3655/2008 και της παρ. 2 του άρθρου 36 του ν. 3996/2011 και κατά τη διάρκεια αυτής καταβάλλεται από του φορέα στον οποίον ανήκει οργανικά η υπάλληλος ή από τον φορέα, στον οποίο υπηρετεί και επιβαρύνεται με τη μισθοδοσία της, ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας των προηγούμενων εδαφίων χορηγείται εφόσον για την υπάλληλο δεν ισχύουν τυχόν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τον ίδιο λόγο».

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider