Άδεια covid: Τι προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αναπλήρωση χρόνου και μισθού

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άδεια covid: Τι προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αναπλήρωση χρόνου και μισθού
Οι ρυθμίσεις αναμένεται να νομοθετηθούν έως το τέλος της εβδομάδας.

Νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για εργαζόμενους που μπαίνουν να προληπτική καραντίνα λόγω κορονοϊού, ή γονείς παιδιών που θα νοσήσουν, ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι ρυθμίσεις που αναμένεται να νομοθετηθούν έως το τέλος της εβδομάδας, προσδοκούν να εξομαλύνουν τις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας, στην αγορά εργασίας και γενικότερα στην οικονομία.

Οι ρυθμίσεις εντάσσονται στη νέα δέσμη μέτρων για την εργασία, που «αγγίζει» περίπου 500.000 εργαζόμενους και ανέργους και αφορά επέκταση επιδομάτων, παράταση αναστολών συμβάσεων και της ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ρυθμιστικό πλαίσιο για την τηλεργασία κλπ.

Αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία εργαζόμενου λόγω προληπτικής καραντίνας

Σύμφωνα με πληροφορίες, εργαζόμενος που μπαίνει σε προληπτική καραντίνα για 7 ή 14 ημέρες όπως
απαιτεί o ΕΟΔΥ προκειμένου να προστατευτεί ο ίδιος και οι συνάδελφοι του από πιθανή έκθεση σε κίνδυνο λόγω του κορανοϊού, θα λαμβάνει κανονικά τον μισθό του και θα καλύπτονται οι εισφορές του από τον
εργοδότη.

Ωστόσο, όταν επιστρέφει στη δουλειά, θα πρέπει να αναπληρώνει τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της καραντίνας εφόσον δεν είναι εφικτή n λύση της τηλεργασίας.

Η αναπλήρωση θα γίνεται σε χρονικό εύρος 4μήνου και έως τα τέλη του 2020, με επιπλέον απασχόληση έως και 3 ώρες ημερησίως πέραν του ημερήσιου ωραρίου του μισθωτού, χωρίς αμοιβή υπερεργασίας ή υπερωρίας και μέχρι να αναπληρωθεί ο χρόνος της καραντίνας.

Νέα ειδική άδεια για εργαζόμενους γονείς βρεφών και παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας που θα νοσήσουν από τον κορονοϊό

Οι γονείς δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας για την ασθένεια των παιδιών για 14 ημέρες ή και για μεγαλύτερο διάστημα σε περίπτωση που με ιατρική γνωμάτευση κρίνεται απαραίτητο ή σε περίπτωση νοσηλείας του παιδιού.

Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα από άλλες άδετες που αφορούν την ασθένεια ή τη νοσηλεία των παιδιών

Οι γονείς λαμβάνουν τον μισθό τους κατά τα δύο τρίτα από τον εργοδότη και κατά το ένα τρίτο από
τον τακτικό προϋπολογισμό.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider