ΟΑΕΔ: Έρχεται νέο πρόγραμμα για 8.500 μακροχρόνια άνεργους με διετείς συμβάσεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΑΕΔ: Έρχεται νέο πρόγραμμα για 8.500 μακροχρόνια άνεργους με διετείς συμβάσεις
Οι ωφελούμενοι θα πρέπει να είναι άνω των 55 ετών και θα μπορούν να εργαστούν σε όλα τα ΝΠΔΔ, καθώς και σε όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ένα νέο πρόγραμμα απασχόλησης για 8.500 μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 55 με 67 ετών επεξεργάζεται η διοίκηση του ΟΑΕΔ, προκειμένου να προκηρυχθεί εντός του καλοκαιριού, αφού προηγηθεί το μεγάλο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας 36.500 θέσεων.

Το νέο πρόγραμμα θα αφορά θέσεις εργασίας σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, σε δήμους και περιφέρειες, με χρονική διάρκεια σύμβασης 12 + 12 μήνες. Δηλαδή, η διάρκεια της επιχορήγησης θα είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες ύστερα από αίτηση του δικαιούχου.

Οι ωφελούμενοι θα μπορούν να εργαστούν σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, καθώς και σε όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού που δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα, επιπλέον των επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων δήμων και περιφερειών που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι άνεργοι μεγαλύτερης ηλικίας αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια επανένταξης στην αγορά εργασίας και παραμένουν άνεργοι για πολύ μεγαλύτερα διαστήματα.

Ενώ το 48% των εγγεγραμμένων ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι (για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών), περισσότεροι από τα 2/3 των ανέργων, ηλικίας 55 ετών και άνω, είναι μακροχρόνια άνεργοι. Συνολικά, το 28% των μακροχρόνια ανέργων είναι ηλικίας 55 – 67 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί πως αντίστοιχο πρόγραμμα επιδότησης απασχόλησης των μακροχρονίως ανέργων, ηλικίας 55 – 67 ετών «τρέχει» αυτή την περίοδο και στον ιδιωτικό τομέα.

Μάλιστα οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας του προγράμματος ανέρχονται -και πάλι- σε 8.500, ενώ η επιδότηση αφορά το 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τα 750 ευρώ μηνιαίως.

Κοινωφελής εργασία

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει και η διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα 36.500 θέσεων κοινωφελούς εργασίας σε δήμους.

Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ μπορούν να υποβάλουν αίτηση για έναν έως τρεις δήμους της επιλογής τους και για μία και μόνο ειδικότητα.

Οι συμβάσεις των απασχολουμένων θα είναι 8 μηνών με τον βασικό μισθό των 650 ευρώ μικτά (546 ευρώ προ φόρου). Σε ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, που αναμένεται τον Ιούλιο (και κατά πληροφορίες θα διαμορφωθεί κοντά στα 685 ευρώ), θα πάρουν την επιπλέον διαφορά.

Όσοι ασκούν εργασίες που είναι ενταγμένες σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και ειδικότητες θα έχουν προσαύξηση εισφορών.

Οι 36.500 άνεργοι θα απασχοληθούν ανάλογα με την ειδικότητά τους στους ακόλουθους τομείς:

- Αναβάθμιση υπηρεσιών προς τους πολίτες από τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (συντήρηση δημοτικών υποδομών, λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών με έμφαση στην προώθηση της χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής, καθαριότητα).
- Υποστήριξη και βελτίωση των υπηρεσιών της εκπαίδευσης.
- Βελτίωση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της Δημόσιας Διοίκησης προς τους πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.
- Οικολογικές δράσεις προστασίας της βιοποικιλότητας των προστατευόμενων περιοχών.
- Υπηρεσίες διαμόρφωσης/συντήρησης πρασίνου.
- Μετάβαση στην κυκλική οικονομία.
- Πρόληψη φυσικών καταστροφών.
- Πρώτες βοήθειες.
- Δεξιότητες φροντίδας τρίτης ηλικίας.
- Εργασίες κατασκευαστικού κλάδου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider