Γκαρσονιέρες και δυάρια για φοιτητές... σε τιμές Airbnb

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γκαρσονιέρες και δυάρια για φοιτητές... σε τιμές Airbnb
Ο «τυφώνας« Airbnb ανεβάζει το κόστος για τις οικογένειες φοιτητών που ψάχνουν σπίτι ενόψει της νέας ακαδημαϊκής περιόδου.

Στο κυνήγι της φοιτητικής στέγης θα επιδοθούν χιλιάδες φοιτητές και γονείς μέχρι τα τέλη του μήνα και τις αρχές του επόμενου, ενόψει της νέας ακαδημαϊκής περιόδου. Όμως θα τους περιμένει μια δυσάρεστη πραγματικότητα, καθώς πολλοί από αυτούς θα κληθούν να πληρώσουν φοιτητικές γκαρσονιέρες και δυάρια σε τιμές… Airbnb.

Σύμφωνα με κτηματομεσιτικούς παράγοντες, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, παρότι μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών έχουν αποφασίσει -εκόντες άκοντες- να εγκαταλείψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, «απελευθερώνοντας» στην παραδοσιακή αγορά έναν σημαντικό αριθμό ακινήτων, τα ενοίκια που πιθανότατα να ζητήσουν από τους ενδιαφερόμενους, όπως οι φοιτητές, δεν αποκλείεται να είναι τσιμπημένα και αντίστοιχα εκείνων που χρέωναν στους τουρίστες.

«Εκτός από τα 25.000 με 35.000 σπίτια που λειτουργούν σήμερα χωρίς Αριθμό Μητρώου (ΑΜΑ) και θα υποχρεωθούν προσεχώς να επιστρέψουν στις παραδοσιακές μισθώσεις, υπάρχουν και εκείνα που δεν άντεξαν στον ανταγωνισμό, καταγράφοντας κάμψη σε έσοδα και πληρότητες. Ο όγκος των προσφερόμενων ακινήτων, δηλαδή, αναμένεται να αυξηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα», τονίζουν χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, εκτιμώντας ωστόσο πως οι ιδιοκτήτες τους δεν θα διστάσουν να βάλουν γενναίο… καπέλο στα μακρο-ενοικιαστήρια, στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν σε επίπεδα AirBnb τα μηνιαία εισοδήματά τους.

Έστω, δηλαδή, ότι ένα ακίνητο στην Κυψέλη -περιοχή που δεν βρίσκεται στις πρώτες θέσεις προτίμησης όσων χρησιμοποιούν τέτοιες πλατφόρμες, είναι ωστόσο πλησίον του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών- αποδίδει στον ιδιοκτήτη του έσοδα της τάξεως των 600 ευρώ μηνιαίως. Στην περίπτωση, λοιπόν, που αποφασίσει να το μισθώσει με τον παραδοσιακό τρόπο, τότε ο νέος ενοικιαστής -εν προκειμένω ο φοιτητής- θα πρέπει να καταβάλλει το επίμαχο ποσό, μείον τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και καθαριότητας.

Αξίζει να επισημανθεί πως, σύμφωνα με έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, οι τιμές ενοικίασης στην περιοχή ξεκινούν από τα 140 ευρώ για ένα δώμα, φτάνοντας έως και τα 320 ευρώ για μια γκαρσονιέρα και μέχρι τα 400 ευρώ για ένα δυάρι.

Αντιστοίχως, ένα σπίτι στην περιοχή Νεάπολη – Μουσείο – Εξάρχεια θα πρέπει να μισθωθεί πέριξ των 500 ευρώ/μήνα, προκειμένου ο ιδιοκτήτης του να μην έχει… χασούρα από τη μετάπτωση στη μακροχρόνια μίσθωση. Κι αυτό γιατί τα έσοδα που φέρεται να εξασφαλίζει μέσω της AirBnb κυμαίνονται μεταξύ 424 ευρώ/μήνα και 838 ευρώ/μήνα (στοιχεία Φεβρουαρίου και Ιουνίου αντίστοιχα).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider