Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιοι θα τα λάβουν πρώτοι και πότε - Τι ισχύει για τους κληρονόμους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιοι θα τα λάβουν πρώτοι και πότε - Τι ισχύει για τους κληρονόμους
Αναδρομικά θα λάβουν και οι κληρονόμοι, συμπληρώνοντας μια αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία.

Ξεκινάει την μεθεπόμενη εβδομάδα η καταβολή των αναδρομικών του 11μήνου (Ιούνιος 2015- Μάιος 2016) σε 1,1 εκατ. συνταξιούχους, ξεκινώντας από εκείνους που ανήκουν στα πρ. ταμεία των μισθωτών.

Συνολικά θα μοιραστούν 1,4 δισ ευρώ με την πορεία της τμηματικής καταβολής των συντάξεων Νοεμβρίου, σε 350.000 συνταξιούχους του Δημοσίου και 750.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Αναδρομικά θα λάβουν και οι κληρονόμοι, συμπληρώνοντας μια αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία.

Οι συνταξιούχοι χηρείας, που λαμβάνουν σήμερα το 70% της σύνταξης του θανόντος και δικαιούνται αναδρομικά, θα λάβουν το σύνολο του ποσού που έχει προκύψει και όχι την αναλογία που προβλέπεται ως ποσοστό στη σύνταξη χηρείας, καθώς τα αναδρομικά δεν είναι σύνταξη, αλλά είναι προϊόν κληρονομικού δικαιώματος.

Η πρώτη καταβολή των αναδρομικών θα γίνει στις 22 ή 23 Οκτωβρίου, μαζί με τις συντάξεις ΙΚΑ, Τραπεζών, ΟΤΕ σε πρώην μισθωτούς με AMKA που λήγει σε μονό αριθμό 1,3,5,7,9.

Η δεύτερη καταβολή ακολουθεί τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου σε πρώην μισθωτούς IKA, Τραπεζών, ΟΤΕ, με ΑΜΚΑ που λήγει σε ζυγό αριθμό 0,2,4,6,8.

Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε πρώην ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ μαζί με τις συντάξεις Νοεμβρίου.

Η εξόφληση των αναδρομικών ολοκληρώνεται την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου όταν θα καταβληθούν τα ποσά σε συνταξιούχους Δημοσίου, σε ναυτικούς του πρ NAT, σε δημοσιογράφους του ΕΓΑΠ-MME, τραπεζοϋπαλλήλους του πρ ETAT και πρώην υπαλλήλους της ΔΕΗ.

Οι κληρονόμοι

Αναδρομικά θα εισπράξουν και οι κληρονόμοι, εφόσον ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή το κρίσιμο 11μηνο (Ιούνιος 2015- Μάιος 2016) και απεβίωσε αργότερα.

Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι νόμιμοι κληρονόμοι θα υποβάλουν αιτήσεις- υπεύθυνες δηλώσεις για την είσπραξη των αναδρομικών που δικαιούνται, ανάλογα και με το κληρονομικό τους δικαίωμα.

«Ετοιμαζόμαστε στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) να διαμορφώσουμε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, έτσι ώστε με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι με χειρόγραφες αιτήσεις να υποβάλουν αίτηση, όσοι είναι δικαιούχοι κληρονόμοι των συγκεκριμένων ποσών και, μετά τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, θα καταβληθούν τα ποσά στο ακέραιο στους κληρονόμους και στο ποσό που τους αναλογεί» ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

«Για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο των αμφισβητήσεων σχετικά με το δικαίωμα της είσπραξης των αναδρομικών, καταφεύγουμε στον πιο σύννομο και τον πιο διαφανή τρόπο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που πολύ σύντομα θα λειτουργήσει» σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Όσοι έχουν προσφύγει δικαστικά έως την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου μπορούν να συνεχίσουν τη δικαστική διεκδίκηση των αναδρομικών από δώρα και επικουρικές.

Με τροπολογία που ψηφίστηκε n κυβέρνηση βάζει «φρένο» στις νέες αγωγές, καθώς ορίζει πως μόνο όσοι είχαν ασκήσει δικαστικές αγωγές μέχρι τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της επίμαχης διάταξης, δηλαδή μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, μπορούν να συνεχίσουν τη διεκδίκησή τους.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider