ΗΛΙΟΣ: Στα 726,30 ευρώ η μέση σύνταξη, στα 194,24 η επικουρική - Ποιες εντάσσονται στο ΑΤΛΑΣ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΛΙΟΣ: Στα 726,30 ευρώ η μέση σύνταξη, στα 194,24 η επικουρική - Ποιες εντάσσονται στο ΑΤΛΑΣ
Οι νέες απονομές συντάξεων τον Αύγουστο ανήλθαν σε 18.155.

Το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου θα ενταχθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης από 1.1.2017 και μετά , που αφορούν συντάξεις θανάτου (χηρείας) και συντάξεις πρώην ΟΓΑ στο σύστημα ΑΤΛΑΣ ώστε να εκδίδονται ψηφιακά.

Στόχος είναι να μην αυξηθεί το στοκ των εκκρεμών συντάξεων που φτάνει πλέον τις 265.000 συνολικά, εκ των οποίων οι 163.000 αφορούν αιτήματα για κύρια σύνταξη. Από το σύνολο των 265.000 αιτήσεων, οι ληξιπρόθεσμες αντιστοιχούν σε 147.000 για κύρια σύνταξη και σε 101.000 για επικουρική.

Το «κρυφό» χρέος του e-ΕΦΚΑ λόγω των εκκρεμών κύριων και επικουρικών συντάξεων αγγίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 800 εκατομμύρια ευρώ και αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις και τα αναδρομικά που κουβαλούν μαζί τους.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, το δημοσιονομικό έλλειμμα του e-ΕΦΚΑ λόγω των εκκρεμοτήτων δεν αποκλείεται να κλείσει στο 1 δισ ευρώ φέτος, ειδικά αν το δεύτερο κύμα της πανδημίας πλήξει καίρια την αγορά εργασίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση «βασική επιδίωξη είναι η αντιμετώπιση των εκκρεμών συντάξεων που αποτελεί μία παθογένεια δεκαετιών στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Η απάντηση σε αυτή την παθογένεια είναι η «ψηφιακή σύνταξη- ΑΤΛΑΣ», η οποία έχει ξεκινήσει από τις 23 Ιουλίου και η λειτουργία της αποτελεί τη μόνιμη, αποτελεσματική και εγγυημένη λύση του προβλήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρώτο και αποφασιστικό βήμα έγινε με τις νέες συντάξεις αιτίας θανάτου (χηρείας) και τέως ΟΓΑ οι οποίες πλέον εκδίδονται ψηφιακά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος) ο e-ΕΦΚΑ προγραμματίζει για πρώτη φορά την σταδιακή ένταξη στο σύστημα ΑΤΛΑΣ όλων των εκκρεμών συντάξεων για τις δύο προαναφερόμενες κατηγορίες από 1.1.2017 και μετά.

Η επίτευξη και αυτού το στόχου σηματοδοτεί την οριστική εξάλειψη των εκκρεμών συντάξεων στις δύο αυτές μεγάλες κατηγορίες αφού θα απονέμονται και αυτές –όπως οι νέες συνταξιοδοτικές πράξεις- σε λίγα δευτερόλεπτα. Η αρχή του τέλους μιας παθογένειας δεκαετιών ξεκίνησε…».

Στο μεταξύ δημοσιοποιήθηκαν οι εκθέσεις του συστήματος «ΗΛΙΟΣ», όπου με βάση τα στοιχεία από 2.487.657 συνταξιούχους, η μέση κύρια σύνταξη ανέρχεται στα 726,30 ευρώ και η μέση επικουρική στα 194,24 ευρώ.

Οι νέες απονομές συντάξεων τον Αύγουστο ανήλθαν σε 18.155, ενώ το σύνολο των νέων συνταξιούχων με οριστική απόφαση σύνταξης από 01/01/2020 έφτασαν τις 134.960.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider