Κορονοϊός και ανεργία «εκτροχίασαν» τα έσοδα του ΕΦΚΑ - Έλλειμμα 167 εκατ. ευρώ το πεντάμηνο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός και ανεργία «εκτροχίασαν» τα έσοδα του ΕΦΚΑ - Έλλειμμα 167 εκατ. ευρώ το πεντάμηνο
Τον Μάρτιο τα έσοδα υποχώρησαν κατά 13% και τον Απρίλιο κατά 23%, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019

Η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε κατάρρευση τα έσοδα του ασφαλιστικού «βραχίονα» της χώρας, καθώς τον Μάρτιο υποχώρησαν κατά 13% και τον Απρίλιο κατά 23% σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019, καθιστώντας ρεαλιστικό το σενάριο εμφάνισης ελλείμματος 600 εκατ. ευρώ το 2020.

Η κρίση «πάγωσε» τις πληρωμές των ρυθμίσεων οφειλών, ενώ οι τρέχουσες καταβολές από τους μη μισθωτούς και τις επιχειρήσεις μετατέθηκαν για αργότερα, στο πλαίσιο των ευνοικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Για παράδειγμα, οι δόσεις ρυθμισμένων οφειλών που έληγαν στις 31/3 θα πληρωθούν στις 30/6 οι δόσεις, όσες έληγαν στις 30/4 θα πληρωθούν στις 31/7 κλπ.

Η υστέρηση εσόδων για το πρώτο πεντάμηνο του 2020 φτάνει στο 7,3% σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής ο διοικητής του ΕΦΚΑ Χρίστος Χαλαρής.

Το δίμηνο της καραντίνας εισπράχθηκαν από τους εργοδότες συνολικά 250 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι, καθώς «χάθηκαν» και οι εισφορές των μισθωτών που τέθηκαν σε αναστολή, τις οποίες θα καταβάλει τώρα το κράτος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ΑΔΠ τον Μάρτιο βγήκαν σε αναστολή σύμβασης 775.000 εργαζόμενοι, ενώ τον Απρίλιο 936.000 εργαζόμενοι. Συνολικά το δίμηνο της καραντίνας ο ΕΦΚΑ έχασε περίπου 250 εκατ. ευρώ από τα έσοδα των μισθωτών, σε σχέση με πέρυσι.

Έτσι ενώ τον Ιανουάριο το ασφαλιστικό υπερ-ταμείο κατέγραψε πλεόνασμα 348 εκατ. ευρώ και τον Φεβρουάριο 62 εκατ. ευρώ, από τον Μάρτιο η κατάσταση αντιστράφηκε και τα ελλείμματα έκαναν την εμφάνισή τους. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου το έλλειμμα έφτασε στα 380 εκατ ευρώ ανά μήνα, ενώ τον Μάιο που άρχισε δειλά-δειλά η επαναλειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων, το μηνιαίο έλλειμμα περιορίστηκε στα 197 εκατ. ευρώ.

Το ισοζύγιο στο πεντάμηνο προκύπτει ελλειμματικό και όλοι πια «ποντάρουν» στο φθινόπωρο που θα ξεκινήσει η αποπληρωμή των εισφορών της άνοιξης από τους μη μισθωτούς, για να βελτιωθούν τα έσοδα.

Ανεργία - ευέλικτες μορφές εργασίας

Ωστόσο υπάρχει πάντα ο παράγοντας ανεργία, που συνδράμει την υστέρηση εσόδων από τον ΕΦΚΑ, καθώς έχει υπολογιστεί πως για κάθε μία μονάδα ανεργίας που προστίθεται, το σύστημα καταγράφει απώλειες εισφορών της τάξης των 280 εκατ. ευρώ ετησίως, αφού χάνονται περί τους 50.000 ασφαλισμένους.

Αν η ανεργία για φέτος ανέλθει στο 20%, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, η Κομισιόν αλλά και ο ΣΕΒ, τότε οι απώλειες δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Αν υπολογίσει κανείς και τις μειωμένες εισφορές που καταβάλλονται από την επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (μερική ή εκ περιτροπής εργασία), αντιλαμβάνεται κανείς πως η «χασούρα» μεγαλώνει τουλάχιστον κατά 60 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider