Μείωση εσόδων στον ΕΦΚΑ, λόγω κορονοϊού - Ισχυρές ενδείξεις για έλλειμμα το 2020

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μείωση εσόδων στον ΕΦΚΑ, λόγω κορονοϊού - Ισχυρές ενδείξεις για έλλειμμα το 2020
Η «τονωτική ένεση» από τον προϋπολογισμό θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιη, αφού η πορεία των εσόδων παρουσιάζει  μείωση 7,3%.

Απρόβλεπτες διαστάσεις προσλαμβάνει η «μαύρη τρύπα» του e-ΕΦΚΑ λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Το έλλειμμα του υπερταμείου κύριας και επικουρικής ασφάλισης θα μεγαλώσει το επόμενο διάστημα, όπως παραδέχεται και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, καθώς οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία, στην απασχόληση και κατά συνέπεια στα έσοδα του φορέα θα είναι μεγάλες.

Η «τονωτική ένεση» από τον προϋπολογισμό θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιη, αφού η πορεία των εσόδων του ενιαίου φορέα παρουσιάζει στο 5μηνο μείωση της τάξης του 7,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Χρήστος Χαλαρής προχώρησαν στην παράθεση στοιχείων που δείχνουν ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με έλλειμμα για τον ΕΦΚΑ, αν και ακόμη η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστούν παράγοντες όπως η μη καταβολή των εισφορών από το δώρο Πάσχα, η δυνατότητα καταβολής των εισφορών της πλειονότητας των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών από τον Σεπτέμβριο σε 4 δόσεις, καθώς και η έναρξη της καταβολής των εισφορών των μη μισθωτών με καθυστέρηση, από τον Φεβρουάριο.

Υπενθυμίζεται πως ήδη τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο φάνηκαν οι πρώτες απώλειες στο υπερταμείο, με τα έσοδα να υποχωρούν κατά 20%, γεγονός φυσιολογικό ως ένα βαθμό εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων της κυβέρνησης για την μετάθεση πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών.

Όσο προχωρούν οι μήνες και η παύση καταβολής εισφορών, το πρόβλημα θα γίνεται ολοένα και πιο μεγάλο, ενώ όπως σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο προϋπολογισμός του 2020 θα είναι ελλειμματικός.

«Μέσα στους πέντε μήνες του 2020 ο ΕΦΚΑ εμφανίζει έλλειμμα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ και ακόμη δεν έχουμε δει τη συνέχεια, με την ανεργία, τις μειώσεις μισθών και την ελαστικοποίηση της εργασίας. Επίσης, το ΕΤΕΑΕΠ αυτή τη στιγμή καταγράφει έλλειμμα της τάξης των 75 εκατ. ευρώ κάθε μήνα και αν αυτό συνεχιστεί στο τέλος της χρονιάς θα έχει έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Πάντως όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός από το βήμα της Βουλής, οι συντάξεις είναι απολύτως διασφαλισμένες και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας.

Ο υπουργός Εργασίας, στο πλαίσιο ενημέρωσης της Βουλής για την παρακολούθηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να καταβληθούν νωρίτερα τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων, ενώ τον Οκτώβριο δήλωσε πως θα καταβληθούν τα αναδρομικά κύριων συντάξεων.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider