Ευρωεκλογές 2019: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Ο απόλυτος οδηγός της Βarclays

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωεκλογές 2019: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Ο απόλυτος οδηγός της Βarclays
H Barclays επιχειρεί να αναλύσει όλα όσα διακυβεύονται στην κάλπη για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Τον απόλυτο οδηγό για τις Ευρωεκλογές του 2019 δημοσιεύει η Barclays σε νέα έκθεσή της, (A roadmap to the EP elections), επιχειρώντας να εξηγήσει όλα όσα διακυβεύονται στην κάλπη για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Όπως επισημαίνει, το διάστημα 23-26 Μαΐου, οι Ευρωπαίοι πολίτες καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες, προκειμένου να εκλέξουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε μια εκλογική διαδικασία, η οποία στο παρελθόν ήταν ουδέτερη (neutral) για τις αγορές.

1

(Πηγή πίνακα: Barclays Research)

Ωστόσο, αυτή η φορά είναι διαφορετική, καθώς λήγει η θητεία σε τέσσερις κορυφαίες θέσεις (πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρόεδρος της Κομισιόν, πρόεδρος της ΕΚΤ και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου). Για τις αγορές, το πιο σημαντικό πόστο είναι εκείνο του επικεφαλής της ΕΚΤ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την πλήρωση και των άλλων θέσεων.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Barclays, η έκβαση των Ευρωεκλογών θα έχει επίπτωση σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, είτε μικρή, είτε λίγο μεγαλύτερη.

Η κατανομή θέσεων ανά πολιτική κατεύθυνση που ισχύει μέχρι στιγμής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

2

*EPNs: Ευρωσκεπτικιστές, λαϊκιστές και μη παραδοσιακά κόμματα.

(Πηγή πίνακα: POLITICO’s PollOfPolls data / Barclays Research)

Η «επόμενη μέρα» στην ΕΚΤ

Οι νέοι επικεφαλής της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έχουν λόγο σε ό,τι αφορά την χάραξη της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο σε εθνικό επίπεδο.

Μετά τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών, η προσοχή των αγορών θα στραφεί πρωτίστως στη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι, στο τιμόνι της ΕΚΤ. Και μπορεί ο Ιταλός Ντράγκι να είναι γνωστός για την «πραγματιστική» του προσέγγιση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα είναι και ο διάδοχός του.

Σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η θέση που υιοθετεί ως προς τη χάραξη δημοσιονομικής πολιτικής, μπορεί να αλλάξει, εάν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα λάβουν υψηλά ποσοστά στις Ευρωεκλογές.

Οι υποψήφιοι για τις κορυφαίες θέσεις της Ευρώπης

3

(Πηγή πίνακα: Barclays Research)

Ο «Γόρδιος Δεσμός» του Brexit

Το αδιέξοδο του Brexit καθιστά ακόμη πιο πολύπλοκη κάθε πολιτική διαδικασία που αφορά στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα. Πολλά κράτη-μέλη δεν επιθυμούν κανέναν Βρετανό/καμία Βρετανίδα να βρεθεί σε καίριο πόστο, μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο του Brexit. Αυτό όμως μπορεί να μην συμβεί πριν τον ερχόμενο Οκτώβριο. Οι πολιτικές επιπλοκές που αφορούν στη Βρετανία είναι πολλές και σίγουρα καμία δεν μπορεί πλήρως να αποκλειστεί: Κίνδυνος πρόωρων εκλογών, πιθανότητα διενέργειας νέου δημοψηφίσματος, πολιτική αστάθεια, νέες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά το Brexit.

Ηχούν τα «τύμπανα» του εμπορικού πολέμου

Ο κίνδυνος κλιμάκωσης ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρείται αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη. Οι απειλές του Λευκού Οίκου και συνεχείς και η Ευρώπη πρέπει να είναι πάντα σε εγρήγορση, ώστε να είναι σε θέση να αντιδράσει άμεσα. Εάν ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με την Κίνα, τότε είναι βέβαιο ότι θα στραφεί προς την Ευρώπη, απαιτώντας μεγαλύτερες παραχωρήσεις στο εμπόριο. Αυτό μπορεί να καταστήσει αδύναμη την Ευρώπη στο μέτωπο χάραξης της στρατηγικής της στο εμπόριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider