Κοινωνικός Τουρισμός: Φθηνές διακοπές από την 1η Αυγούστου με έκπτωση στα εισιτήρια πλοίων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοινωνικός Τουρισμός: Φθηνές διακοπές από την 1η Αυγούστου με έκπτωση στα εισιτήρια πλοίων
Η διαμονή σε 5άστερο ξενοδοχείο θα κοστίσει στον ωφελούμενο 11,5 ευρώ την ημέρα με πρωινό, ενώ έκπτωση θα υπάρχει και στα ακτοπλοϊκά εισητήρια για όσους επιλέξουν νησιωτικούς προορισμούς.

Πακέτα φθηνών διακοπών θα «απολαύσουν» φέτος οι δικαιούχοι του διευρυμένου προγράμματος κοινωνικού τουρισμού που ξεκινά την 1η Αυγούστου.

Η ανώτατη συμμετοχή για τους δικαιούχους κυμαίνεται από 1 έως 11,5 ευρώ την ημέρα με πρωινό, ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος (από ένα έως πέντε αστέρια). Για τους δικαιούχους του περσινού προγράμματος, η ιδιωτική συμμετοχή κυμαίνεται από 1,5 έως 12 ευρώ.

Η διαμονή σε 5άστερο ξενοδοχείο, δηλαδή, θα κοστίσει στον ωφελούμενο 11,5 ευρώ την ημέρα με πρωινό, ενώ έκπτωση θα υπάρχει και στα ακτοπλοϊκά εισητήρια για όσους επιλέξουν νησιωτικούς προορισμούς. Η έκπτωση θα είναι 33% για τους ενήλικες, 50% για τα παιδιά άνω των 5 ετών, ενώ δωρεάν θα είναι για μικρότερα παιδιά και ΑΜΕΑ.

Για διακοπές τετραμελούς οικογένειας σε νησί για μία εβδομάδα (με δύο παιδιά 5 και 10 ετών), με 6 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 3 Αστέρων με πρωινό, η ιδιωτική συμμετοχή ανέρχεται σε 96 ευρώ (2 δίκλινα Χ 8 ευρώ ημερησίως Χ 6 βράδια), ενώ η επιδότηση του ΟΑΕΔ σε 600 ευρώ (2 δίκλινα Χ 50 ευρώ ημερησίως Χ 6 βράδια).

«Σε μία κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, η κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας, μαζί με τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), στηρίζουν έμπρακτα τον εσωτερικό τουρισμό της χώρας μέσα από την επανασχεδίαση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για το διάστημα 2020-2021» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Φέτος, το νέο ενισχυμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2020-2021 έχει τις εξής αλλαγές:

- Τριπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ από 10 εκατ. ευρώ σε 30 εκατ. ευρώ.

- Υπερδιπασιάστηκαν οι ωφελούμενοι από 140.000 σε 300.000, οι οποίοι θα λάβουν τις αντίστοιχες επιταγές κοινωνικού τουρισμού.

- Για πρώτη φορά, υπάρχει ειδική πρόνοια επιδότησης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τους δικαιούχους του προγράμματος, δημιουργώντας ισχυρά κίνητρα για διακοπές στη νησιωτική Ελλάδα.

- Αυξήθηκε η συμμετοχή του ΟΑΕΔ στο κόστος διαμονής και, παράλληλα, μειώθηκε η συμμετοχή των δικαιούχων σε όλα τα ξενοδοχεία.

- Αυξήθηκε η επιδότηση για διαμονή στα ξενοδοχεία 2-5 αστέρων με πρωινό.

- Διατηρήθηκε το ειδικό πλαίσιο για κοινωνικό τουρισμό (10 διανυκτερεύσεις, μηδενική ιδιωτική συμμετοχή) στα νησιά Λέσβο, Λέρο, Σάμο, Χίο και Κω και εντάσσουμε σε αυτό, για πρώτη φορά, το νομό του Έβρου.

- Αυξήθηκε κατά 20% η μέγιστη διάρκεια των διανυκτερεύσεων του προγράμματος από 5 σε 6 βράδια.

- Μειώθηκε η υποχρεωτική διαθεσιμότητα των κλινών το καλοκαίρι και τις εορτές στο 25%.

- Δόθηκε διπλή μοριοδότηση ώστε να καλυφθούν πλήρως τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε ΑΜΕΑ.

- Παρατάθηκε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, το υφιστάμενο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2019-2020 και τις εναπομένουσες 113.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού, προκειμένου να αξιοποιηθούν και αυτές.

insiderinsiderinsider

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλοι όσοι πραγματοποίησαν το προηγούμενο έτος:

- 50 ημέρες ασφάλισης στον ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ ΟΕΕ ή
- έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ήέλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή
- συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας) ή
- είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.

Στην ηλεκτρονική αίτηση οι δικαιούχοι δηλώνουν και τα ωφελούμενα μέλη της οικογένειάς τους, δηλαδή συζύγους και παιδιά, καθώς και συνοδούς ΑμεΑ.

Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται επίσης ηλεκτρονικά με μοριοδότηση, με την οποία λαμβάνονται υπ’ όψιν στοιχεία οικογενειακής, οικονομικής και ασφαλιστικής κατάστασης. Κριτήρια είναι το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, ο αριθμός των ανήλικων παιδιών, ο αριθμός ημερών ασφάλισης της προηγούμενης τριετίας και ο χρόνος συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας.

Οι δικαιούχοι που λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού επιλέγουν ελεύθερα το τουριστικό κατάλυμα που επιθυμούν από το Μητρώο και επικοινωνούν με την επιχείρηση για την κράτηση δωματίου στη χρονική περίοδο που τους ενδιαφέρει, κατά τη 12μηνη διάρκεια του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται πως τα πακέτα τουρισμού που αφορούν τη φετινή χρονιά είναι τα εξής:

- Κοινωνικός τουρισμός από τον ΟΑΕΔ για τπν περίοδο 2020-2021 για πάνω από 300.000 δικαιούχους. Πέραν της επιδότησης για διαμονή στην απόφαση προβλέπεται και επιδότηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων τουλάχιστον κατά 30%.

- Κοινωνικός τουρισμός από τον ΟΑΕΔ για 113.000 δικαιούχους της περσινής χρονιάς για τους οποίους δόθηκε παράταση να «εξαργυρώσουν» τις επιταγές διακοπών ως τον Σεπτέμβριο του 2020.

- Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» από το υπουργείο Τουρισμού για 250.000 δικαιούχους υτους οποίους θα δοθούν επιταγές διακοπών αξίας 30 ευρώ ημερησίως.

- Κοινωνικός τουρισμός από τπν «Αγροτική Εστία» με διακοπές και εκδρομές για 60.000 αγρότες (εν ενεργεία και συνταξιούχους).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider