Τρ. Πειραιώς: Στις 11 – 15/1 οι μετοχές από τα CoCos στο ΧΑ και η μεταβατική κρατικοποίηση

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Στις 11 – 15/1 οι μετοχές από τα CoCos στο ΧΑ και η μεταβατική κρατικοποίηση

Στη φάση της μεταβατικής της κρατικοποίησης μπαίνει την ερχόμενη εβδομάδα η Τράπεζα Πειραιώς.

Χθες, ολοκληρώθηκε η διαδικασία μετατροπής των CoCos, ύψους 2,040 δισ. ευρώ, της Τράπεζας σε μετοχές και σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, στο διάστημα από 11 μέχρι 15 Ιανουαρίου, θα μπουν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο οι 394,4 εκατ. νέες μετοχές που προκύπτουν από τη μετατροπή. Οι μετοχές αυτές θα προστεθούν στα 436,6 εκατομμύρια υφιστάμενες μετοχές της Τρ. Πειραιώς (σύνολο 831 εκατ. μετοχές), με αποτέλεσμα το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, από 26,4% στην Τράπεζα Πειραιώς σήμερα, να ενισχυθεί στο 61,3%, καθιστώντας την Τράπεζα κρατική.

Όπως είχε γράψει το insider.gr, η μετατροπή των CoCos της Τράπεζας Πειραιώς θα γινόταν στις 4 Ιανουαρίου 2021, με την ημερομηνία αυτή να δρομολογεί τις εξελίξεις στις τράπεζες, με αιχμή την αλλαγή του νόμου του ΤΧΣ και την επανιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς εντός του 2021.

Η μετατροπή των CoCos που έρχεται ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης του SSM να πληρωθεί από την Τράπεζα Πειραιώς το κουπόνι των μετατρέψιμων ομολόγων στις 2/12/2020 (ποσό 165 εκατ. ευρώ), αποτελεί τονωτική «ένεση» στα κεφάλαια της Τράπεζας και της επιτρέπει να προχωρήσει πολύ ταχύτερα το σχέδιο της δραστικής μείωσης των NPEs.

Από τη μετατροπή των CoCos θωρακίζονται επίσης καλύτερα οι κάτοχοι του ομολόγου Tier II της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς αυξάνονται τα ενσώματα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας από τα 5 στα 7 δισ. ευρώ και δημιουργείται ακόμη μεγαλύτερο «μαξιλάρι» για την απορρόφηση τυχόν ζημιών.

Η μη πληρωμή των 165 εκατ. ευρώ για το κουπόνι των CoCos, προσθέτει 40 μονάδες βάσης στα κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς (σημειώνεται ότι ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας ανέρχεται στο 16,1% με το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 στο 14,1%).

Οι επιπλέον αυτοί «πόντοι» στα κεφάλαια της Τράπεζας τής δίνουν τη δυνατότητα να αποαναγνωρίσει από τον ισολογισμό της επιπλέον μη εξυπηρετούμενα δάνεια 900 εκατ. – 1 δισ. ευρώ. Η πώληση (μείωση) των επιπλέον αυτών NPE θα επιτευχθεί «καίγοντας» κεφάλαιο που η Τράπεζα εξοικονομεί από την μη πληρωμή των 165 εκατ. ευρώ του κουπονιού των CoCos.

Με τις δύο τιτλοποιήσεις (Phoenix και Vega), ύψους 7 δισ. ευρώ, που επίκεινται στις αρχές του 2021, το απόθεμα NPE της Τράπεζας θα μειωθεί στα 15 δισ ευρώ. Η μη πληρωμή του CoCos επιτρέπει τη μείωση του ποσού αυτού κατά 1 δισ. ευρώ, ενώ με μια ακόμη μεγάλη τιτλοποίηση ύψους 13 δισ. ευρώ (ενιαία ή «σπασμένη» σε δύο κομμάτια), η Τρ. Πειραιώς στοχεύει να «καθαρίσει» τον ισολογισμό της και να επιτύχει μονοψήφιο δείκτη NPE το 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider