Οι αλλαγές στον νόμο του ΤΧΣ ανοίγουν την τραπεζική «ατζέντα» του 2021

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αλλαγές στον νόμο του ΤΧΣ ανοίγουν την τραπεζική «ατζέντα» του 2021
Τις επίσημες συζητήσεις ΥΠ.ΟΙΚ. – Θεσμών δρομολογεί η 4η Ιανουαρίου, οπότε η Τρ. Πειραιώς θα ανακοινώσει, για λίγες μέρες μετά, την μετατροπή των CoCos. Το ύψος της συμμετοχής του ΤΧΣ σε μελλοντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών και η νομική κάλυψη στα μέλη του, στο επίκεντρο.

Τις συζητήσεις με τους εταίρους για την αλλαγή του νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ξεκινά αμέσως μετά τις γιορτές το Υπουργείο Οικονομικών. Οι δύο πλευρές βρίσκονται ήδη στο στάδιο της ανταλλαγής απόψεων, με κεντρικό ζήτημα το ύψος της συμμετοχής του ΤΧΣ σε μελλοντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, όπως επίσης και το πώς θα διασφαλιστούν (νομική προστασία) τα μέλη του Ταμείου για την πώληση συμμετοχών του.

Την έναρξη των επίσημων συζητήσεων του Υπουργείου Οικονομικών με τους Θεσμούς θα δρομολογήσει η 4η Ιανουαρίου, οπότε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσει την ακριβή ημερομηνία (για λίγες μέρες μετά) μετατροπής των CoCos σε μετοχές. Με τη μετατροπή αυτή, το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που ελέγχει σήμερα το 26,4% της Τράπεζας Πειραιώς, θα ενισχυθεί στο 61,3%, καθιστώντας την Τράπεζα κρατική.

Η κρατικοποίηση θα είναι μεταβατική, αφού ο στόχος είναι η πλήρης εξυγίανση της Τράπεζας και η διενέργεια αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, εντός του 2021, για την προσέλκυση νέων ιδιωτών επενδυτών.

Οι εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί στην Τράπεζα Πειραιώς ανοίγουν την «ατζέντα» της στρατηγικής εξόδου του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες. Η σύσταση του Ταμείου με τον νόμο 3864/2010 ήταν προϊόν των έκτακτων συνθηκών που βίωνε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αρχικά, η διάρκεια του ΤΧΣ προβλεπόταν μέχρι το 2017, παρατάθηκε ως το 2020 και αργότερα μέχρι το 2022, οπότε έχει αποφασιστεί η οριστική λήξη του, καθώς έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους είχε συσταθεί.

Η χάραξη της στρατηγικής αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες, με μεγιστοποίηση του οφέλους για το Ελληνικό Δημόσιο, απαιτεί να δοθεί στο Ταμείο ρόλος ενεργού μετόχου, με τροποποίηση των διατάξεων του νόμου για τη συμμετοχή του σε ανακεφαλαιοποιήσεις. Ζητούμενο είναι να δοθεί στο ΤΧΣ μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να μπορεί να καλύψει μία μελλοντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, σε συγκεκριμένο ποσοστό (π.χ. 30% - 50% που θα οριστεί κατόπιν διαπραγμάτευσης με την DGComp) και ο ρόλος του να μην εξαντλείται στην αρχική πρόβλεψη του νόμου που θέλει το ΤΧΣ να συμβάλλει κεφαλαιακά στις τράπεζες σε περίπτωση κεφαλαιακής ανάγκης και στο μέρος που αυτή δεν καλύπτεται από ιδιώτες.

Η τροποποίηση του νόμου του ΤΧΣ που θα τεθεί επί τάπητος με τους Θεσμούς στις αρχές Ιανουαρίου θα προβλέπει και την επανεξέταση του ρόλου, των αρμοδιοτήτων, των δεξιοτήτων των μελών και της συνεργασίας των δύο οργάνων διοίκησης του Ταμείου: της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Γενικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, κρίσιμο θέμα που πρέπει να διευθετηθεί είναι το πώς θα υπάρξει νομική κάλυψη για τα στελέχη του Ταμείου, καθώς αυτά θα πρέπει να βάλουν την υπογραφή τους στις πράξεις αποεπένδυσης από τις ελληνικές τράπεζες (πώληση μετοχών που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο σε ιδιώτες επενδυτές).

Παρεπόμενο θέμα επανεξέτασης με τους Θεσμούς θα είναι και τα προαπαιτούμενα για τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών.

Η αλλαγή του νόμου του ΤΧΣ θα συνεξετάσει και το ποιο θα είναι το μέλλον του Ταμείου μετά το πέρας του 2022, οπότε παύει η ισχύς του. Την ίδια στιγμή, ενδέχεται να παραμένουν συμμετοχές του στις τράπεζες και θα πρέπει να ανοίξει συζήτηση με τον ESM για ένα διάδοχο σχήμα του ΤΧΣ. Το σχήμα αυτό θα πάρει τη σκυτάλη για την επόμενη φάση αλλαγών στις τράπεζες, στο περιβάλλον που θα έχει διαμορφώσει πανευρωπαϊκά ο απόηχος της πανδημικής κρίσης και οι μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider