Alpha Bank: Στα 130,4 εκατ. ευρώ η κερδοφορία εννεαμήνου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Bank: Στα 130,4 εκατ. ευρώ η κερδοφορία εννεαμήνου
Για τους εννέα πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, η Alpha Bank παρουσίασε ενισχυμένη λειτουργική κερδοφορία και συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας 18,3%.

Κέρδη μετά από φόρους, ύψους 130,4 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε για το εννεάμηνο του 2020 η Alpha Bank.

Για τους εννέα πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, η Alpha Bank παρουσίασε ενισχυμένη λειτουργική κερδοφορία, με κύριο αποτέλεσμα προ προβλέψεων αυξημένο κατά 4% σε ετήσια βάση και συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας 18,3%.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλειος Ψάλτης, δήλωσε:

«Η πανδημία εξακολουθεί να προκαλεί συνθήκες αυξημένης αστάθειας στην οικονομία. Η απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης για ένα δεύτερο lockdown σε όλη τη χώρα, ακολουθήθηκε από νεότερες εξελίξεις αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις αισιοδοξίας για το μέλλον. Σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, παραμείναμε αταλάντευτοι στην πορεία υλοποίησης της Συναλλαγής Galaxy, την τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ύψους 10,8 δισ. ευρώ και τη συνακόλουθη πώληση της Cepal Hellas, εξ’ ολοκλήρου θυγατρικής μας εταιρίας διαχείρισης απαιτήσεων.

Παρά την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, λάβαμε δύο δεσμευτικές προσφορές από διεθνείς επενδυτές υψηλού κύρους, ενώ πρόσφατα καταλήξαμε στον προτιμητέο επενδυτή, με στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας εντός του τρέχοντος έτους. Η αντιμετώπιση της κληρονομιάς του παρελθόντος αλλάζει ριζικά την εικόνα του ισολογισμού μας, καθώς τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια στην Ελλάδα θα μειωθούν κατά 62% σε 4,8 δισ. ευρώ, εντός του κεφαλαιακού πλαισίου που είχαμε προϋπολογίσει.

Το πρόγραμμα λειτουργικού και ψηφιακού μετασχηματισμού της Τράπεζας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς εξακολουθούμε να παρέχουμε έμπρακτη στήριξη στους Πελάτες μας. Το επιβεβαιώνουν η αναστολή καταβολής εξυπηρετούμενων οφειλών ύψους 4,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα καθώς και οι νέες χορηγήσεις ύψους 4,6 δισ. ευρώ, στις οποίες προχωρήσαμε από την αρχή του έτους έως τον Οκτώβριο. Η ισχυρή ρευστότητα και η κεφαλαιακή μας επάρκεια, με τον δείκτη CAD σταθερά στο 18,3%, αποτελούν το θεμέλιο ώστε να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο υποστήριξης της προσπάθειας των Πελατών μας για έγκαιρη επιστροφή στην ομαλή οικονομική δραστηριότητα.

Στο εννεάμηνο του έτους, επιτύχαμε αύξηση του Κύριου Αποτελέσματος προ Προβλέψεων κατά 4% σε ετήσια βάση, παραμένοντας προσηλωμένοι στον περιορισμό του λειτουργικού μας κόστους. Η ανθεκτικότητα των αποτελεσμάτων της Τράπεζας, μας επιτρέπει αφενός να απορροφήσουμε τις Ζημίες Απομείωσης για κάλυψη πιστωτικού κινδύνου ύψους 737 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 40% σχετίζεται με την πανδημική κρίση, αφετέρου δε να επιτύχουμε ετήσια αύξηση 42% στα Κέρδη μετά από φόρους, τα οποία ανήλθαν σε 130 εκατ. ευρώ.

Θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό του Ομίλου για την αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά με την οποία, σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, συνεχίζει να εξυπηρετεί τους Πελάτες μας, προκειμένου όλοι μαζί να υπερβούμε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και να αναδείξουμε την Τράπεζά μας ως τον αδιαμφισβήτητο νικητή μετά την κρίση».

Κύριες Εξελίξεις

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της συναλλαγής Galaxy, της μεγαλύτερης τιτλοποίησης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στην Ελλάδα

- Στην τελική ευθεία βρίσκεται το “Project Galaxy”. Μετά την αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών που υπεβλήθησαν στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής η Davidson Kempner European Partners LLP. Στόχος είναι η συμφωνία να οριστικοποιηθεί έως το τέλος του έτους, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής να τοποθετείται εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

- Σε συνέχεια της απόκτησης, τον Ιούλιο 2020, του πλήρους μετοχικού ελέγχου της Cepal, της πρώτης ανεξάρτητης εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων στην Ελλάδα, η διαδικασία ενσωμάτωσης της πλατφόρμας διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της Τράπεζας σε αυτήν της Cepal (carve out) αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος μήνα, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη μετάβαση των εργασιών. Η αποδοχή των Εργαζομένων για την εθελοντική μεταφορά τους στην Cepal ξεπερνά το 90%.

- Η Τράπεζα εξασφάλισε την απαιτούμενη πιστοληπτική διαβάθμιση για το Πρόγραμμα «Ηρακλής» και υπέβαλε αιτήσεις υπαγωγής για την παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο, για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ύψους έως 3,7 δισ. ευρώ, που αφορούν τιτλοποιήσεις συνολικής λογιστικής αξίας 10,8 δισ., εξασφαλίζοντας τις βασικές μεταβλητές της συναλλαγής.

- Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο Δείκτης Καθυστερήσεων στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 13%1 επί του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου, ενώ ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων θα μειωθεί στο 24%.

Η Alpha Bank συνεχίζει να στηρίζει ενεργά τους Πελάτες της εν μέσω της πανδημίας Covid-19

- Ισχυρή δέσμευση για στήριξη της ελληνικής οικονομίας με νέες χρηματοδοτήσεις έως τον Οκτώβριο 2020 ύψους 4,6 δισ.

- Τον Σεπτέμβριο 2020, τα μέτρα αναστολής καταβολής οφειλών εξυπηρετούμενων δανειακών υποχρεώσεων, τόσο Επιχειρήσεων όσο και Ιδιωτών στην Ελλάδα, ανήλθαν σε 4,2 δισ.

- Ενεργός συμμετοχή της Alpha Bank στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα στήριξης των Επιχειρήσεων με την εγγύηση φορέων του Ελληνικού Δημοσίου (State Guaranteed), με εκταμιεύσεις δανείων ύψους 0,7 δισ. και με νέες χρηματοδοτήσεις μέσω του προγράμματος «ΤΕΠΙΧ II» για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ύψους 0,4 δισ.

- Οι εισροές καταθέσεων από τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 0,8 δισ. το γ’ τρίμηνο 2020, κυρίως από Επιχειρήσεις.

- Η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού που συντελέστηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο 2020, συνεχίστηκε και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας. Το εννεάμηνο 2020, η Τράπεζα κατέγραψε περίπου 260.000 νέους συνδρομητές e-banking, ενώ το ποσοστό εγχρήματων συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν μέσω ψηφιακών δικτύων το γ’ τρίμηνο 2020 παρέμεινε υψηλό και ανήλθε σε 92,7%, σταθερό σε τριμηνιαία βάση, έναντι 87,3% το προηγούμενο έτος.

Τα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2020 επιδεικνύουν ισχυρή και ανθεκτική λειτουργική κερδοφορία παρά τις δυσμενείς συνθήκες λόγω του Covid-19

- Ισχυρό Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ύψους Ευρώ 656,9 εκατ. το εννεάμηνο 2020, ενισχυμένο κατά 3,6% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της ανθεκτικής κύριας λειτουργικής κερδοφορίας και της βελτίωσης της αποδοτικότητας.

- Το Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ανήλθε σε Ευρώ 892,5 εκατ. το εννεάμηνο 2020, αυξημένο κατά 1,5% σε ετήσια βάση και αντιστοιχεί σε 3%, ως ποσοστό των υπολοίπων δανείων, προσαρμοσμένο σε ετήσια βάση, επιτρέποντας την απορρόφηση των ζημιών απομείωσης το εννεάμηνο 2020.

- Το εννεάμηνο 2020, οι Ζημίες Απομείωσης για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου δανείων ανήλθαν σε 736,6 εκατ. ή 2,5% επί του μέσου όρου δανείων, έναντι 750 εκατ. το προηγούμενο έτος, λόγω της αναγνώρισης επιπρόσθετων ζημιών απομείωσης ύψους 287 εκατ., που σχετίζονται κυρίως με τηνεπίπτωση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.

- Παρά τις δυσμενείς συνθήκες λόγω της πανδημίας, τα Κέρδη μετά από Φόρους ανήλθαν σε 130,4 εκατ. το εννεάμηνο 2020, έναντι 91,6 εκατ. την ίδια περίοδο το 2019.

Κεφαλαιακή Eπάρκεια, Ποιότητα Δανειακού Χαρτοφυλακίου, Ρευστότητα

- Ισχυρή κεφαλαιακή θέση, με τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) να ανέρχεται σε 18,3%, αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, παρέχοντας απόθεμα κεφαλαίων ύψους 3,41 δισ. έναντι του ελάχιστα απαιτούμενου ποσοστού (OCR). Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020, τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια ανήλθαν σε 7,8 δισ., ενώ ο Δείκτης Μόχλευσης διαμορφώθηκε σε 12,4% έναντι 11,6% το προηγούμενο τρίμηνο.

- Αύξηση των καταθέσεων σε επίπεδο Ομίλου κατά 1,3 δισ. το εννεάμηνο 2020. Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις βελτιώθηκε περαιτέρω και μειώθηκε σε 96% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 έναντι 100% το προηγούμενο έτος, ενώ ο Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) ανήλθε σε 118,3%.

- Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα Στοχευμένων Πράξεων Μακροπρόθεσμης Αναχρηματοδότησης (TLTRO ΙΙΙ) παρέμεινε σε 11,9 δισ., επιτρέποντας τη σημαντική μείωση του κόστους χρηματοδότησης.

- Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα ανήλθαν σε 18,3 δισ., σταθερά σε τριμηνιαία βάση, γεγονός που οφείλεται στην προσωρινή διακοπή ρευστοποιήσεων, τη μείωση της αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (curings), και την περιορισμένη δραστηριότητα αποπληρωμών λόγω του Covid-19. Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στον Όμιλο μειώθηκαν κατά 1,3 δισ. σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider