Η Τράπεζα της Ελλάδος «επενδύει» 1,8 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία bad bank

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Τράπεζα της Ελλάδος «επενδύει» 1,8 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία bad bank
Η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε στην πρόσληψη των Rothschild, Boston Consulting και Deloitte ως συμβούλων για την κατάρτιση πρότασης για τη σύσταση εταιρείας διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού.

Μπορεί το σχέδιο για τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (Asset Management Company), που θα αναλάβει τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών να μην είναι μια λύση που προκρίνουν κυβέρνηση και θεσμοί, ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζει και επενδύει σε αυτή την ιδέα.

Και η επένδυση αυτή είναι εξαιρετικά μεγάλη. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε στην πρόσληψη των Rothschild, Boston Consulting και Deloitte ως συμβούλων για την κατάρτιση πρότασης για τη σύσταση εταιρείας διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού, μιας «bad bank» όπως αρέσκεται να την χαρακτηρίζει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας θεωρεί την bad bank ως «γρήγορη λύση» στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα απεμπλέξει τις τράπεζες από την κοστοβόρα και χρονοβόρα διαχείρισή τους και θα τους δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν πιο αποτελεσματικά τα μέτρα ρευστότητας της ΕΚΤ και του Δημοσίου στην κατεύθυνση της πιστοδότησης της οικονομίας.

Στη βάση αυτή η ΤτΕ προσέλαβε τις Rothschild, Boston Consulting και Deloitte για να σχηματοποιήσουν και να τεκμηριώσουν το εγχείρημα της Asset Management Company. Η πρώτη θα θα διερευνήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τις τράπεζες στην bad bank. Η δεύτερη θα έχει το ρόλο της προσαρμογής του σχεδίου στο κανονιστικό και νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ (BRRD, κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων. Η Deloitte θα γνωμοδοτήσει για την αντιμετώπιση του θέματος της αναβαλλομένης φορολογίας.

Σημειώνεται ότι η ΤτΕ έτρεξε διαγωνιστική διαδικασία για την προσληψη των συμβούλων κατά την οποία κατατέθηκαν ξεχωριστές προσφορές. Οι ανάδοχοί του έργου επελέγησαν από το Γενικό Συμβούλιο της TτE, μετά την αξιολόγηση των προσφορών και κατόπιν των σχετικών εισηγήσεων των υπηρεσιών της Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες η συνολική αμοιβή των Rothschild, Boston Consulting και Deloitte για την πρόταση σύστασης της εταιρείας διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού θα ανέλθει κοντά στο 1,8 εκατ. ευρώ!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider