Ο «Ηράκλειος Άθλος» της Eurobank

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο «Ηράκλειος Άθλος» της Eurobank
Η ένταξη των τιτλοποιήσεων «Κάιρο Ι,ΙΙ και ΙΙΙ» στον Ηρακλή κλειδώνει τη συμφωνία με τη doValue

Το τελευταίο κεφάλαιο στην υπόθεση της πώλησης της FPS αλλά και των τιτλοποιημένων δανείων της Eurobank στη doValue γράφεται αυτές τις ημέρες, καθώς ήδη η τράπεζα έχει καταθέσει αίτηση για την ένταξη των χαρτοφυλακίων «Κάιρο Ι,ΙΙ και ΙΙΙ» στον Ηρακλή και αναμένει άμεσα τη σχετική απόφαση.

Η κίνηση αυτή ουσιαστικά «κλειδώνει» το ντιλ και εκτιμάται ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε τις επίσημες ανακοινώσεις αλλά και την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Μιας συναλλαγής που πέρασε «από 40 κύματα» καθώς –πέρα από τις αρχικές καθυστερήσεις- βρέθηκε στη δίνη του κορονοϊού, ο οποίος και άλλαξε άρδην τα δεδομένα.

Εντούτοις, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr, οι δύο πλευρές κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους αλλά και να προσαρμόσουν το ντιλ στα νέα δεδομένα, ούτως ώστε να φτάσουν στο επίπεδο των υπογραφών.

Κομβική για το τελευταίο στάδιο της συμφωνίας ήταν η ένταξη και των τριών τιτλοποιήσεων στο σχέδιο Ηρακλής, και μάλιστα με το credit rating που είχε συμφωνηθεί από το Φεβρουάριο, όταν είχε υποβληθεί η σχετική αίτηση. Εφόσον η αίτηση έγινε με πάσα επισημότητα την προηγούμενη εβδομάδα και αναμένεται να εγκριθεί άμεσα, έφυγαν και οι τελευταίες «σκιές» που ενδεχομένως θα επηρέαζαν τη συμφωνία.

Η κίνηση αυτή έχει προφανή οφέλη για την ίδια την τράπεζα, ενώ ταυτόχρονα αλλάζει τα δεδομένα και ευρύτερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στο insider.gr, η Eurobank καταφέρνει να μειώσει κατακόρυφα το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων της, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει και την πώληση της FPS. Έτσι, βρίσκεται σε σαφώς καλύτερη θέση εν όψει και των νέων επισφαλειών που αναμένεται να προκύψουν λόγω κορονοϊού ενώ μπορεί να προετοιμάζεται ανεμπόδιστη για την επόμενη ημέρα του τραπεζικού συστήματος. Και βέβαια, επιβεβαιώνει ότι το μεγάλο ρίσκο που πήρε η διοίκηση Καραβία αλλά και η απόφαση το βασικού της μετόχου Prem Watsa να ενσωματώσει τη Grivalia εν τέλει απέδωσε, ισχυροποιώντας την τράπεζα.

Όσον αφορά το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα, η ένταξη του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου στον «Ηρακλή» και μάλιστα σε αυτή τη συγκυρία πιστοποιεί την επιτυχημένη έναρξη του σχήματος. Εξέλιξη που σε μεγάλο βαθμό πιστώνεται στον Υφυπουργό Οικονομικών και αρμόδιο για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα κ. Γιώργο Ζαββό. Και παράλληλα, ανοίγει το δρόμο και για τις υπόλοιπες τράπεζες που θα θελήσουν να ακολουθήσουν τη διαδικασία αυτή, ενόψει και των δικών τους τιτλοποιήσεων και πωλήσεων. Μια εξέλιξη που έχει τη δική της σημασία και όσο βρίσκεται στο τραπέζι η πρόταση για τη Bad Bank, η οποία –σύμφωνα με τα νέα δεδομένα- αν τελικά υλοποιηθεί θα γίνει παράλληλα και με το σχέδιο «Ηρακλής».

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγουν τα τραπεζικά στελέχη, η περίπτωση της Eurobank, δεδομένων των συνθηκών αποτελεί έναν «Ηράκλειο Άθλο» που θα επηρεάσει ευρύτερα τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider