Goldman Sachs: Διατηρεί σύσταση buy για την Alpha Bank, υποβαθμίζει σε sell την Τράπεζα Πειραιώς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Διατηρεί σύσταση buy για την Alpha Bank, υποβαθμίζει σε sell την Τράπεζα Πειραιώς
Η Goldman Sachs προειδοποιεί για κινδύνους για τις ελληνικές τράπεζες από τα γερμανικά σχέδια για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.

Τον τίτλο των τραπεζικών μετοχών με τις καλύτερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά κέρδισαν το 2019 οι ελληνικές τράπεζες, όπως διαπιστώνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, σε ειδική έκθεσή τους, υπό τον τίτλο «Banking Union: Risk reduction targets, a meaningful challenge for Greece».

Όπως επισημαίνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, οι λόγοι που έκαναν τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές να ξεχωρίσουν, είναι οι εξής:

- η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα

- η ολοένα και αυξανόμενη δυναμική που αποκτά η δευτερογενής αγορά στην Ελλάδα

- οι προσδοκίες για αντιμετώπιση των προβλημάτων των ελληνικών τραπεζών μέσω μιας συστημικής λύσης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, δεδομένου του ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων που φέρουν οι ελληνικές τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους, οι κίνδυνοι εκτέλεσης του σχεδίου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι υψηλοί.

Κίνδυνοι από τα γερμανικά σχέδια

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, στα τέλη του 2019, έδωσε στη δημοσιότητα ένα σχέδιο τεσσάρων βημάτων με στόχο την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης (European Bank Union, EBU).

Βασικός πυλώνας του γερμανικού σχεδίου είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών σε πολύ χαμηλά επίπεδα (πέριξ του 5%) πριν τα τέλη του 2024. Διεξοδικότερες λεπτομέρειες του γερμανικού σχεδίου αναμένεται να γνωστοποιηθούν αργότερα μέσα στο 2020, πιθανότατα την άνοιξη.

Το γερμανικό σχέδιο αναμένεται, σύμφωνα με τη Goldman Sachs, να στρέψει την προσοχή στις ελληνικές τράπεζες, λόγω του αυξημένου «βάρους» κόκκινων δανείων που φέρουν στα χαρτοφυλάκιά τους. «Τα γερμανικά σχέδια αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα», σχολιάζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Συστάσεις

Η Goldman Sachs υποβάθμισε σε sell – πώληση (από neutral – ουδετερότητα προηγουμένως) τη σύσταση για τη μετοχή της Tράπεζας Πειραιώς.

Ταυτόχρονα, διατηρεί αμετάβλητη σε buy – αγορά τη σύσταση για τη μετοχή της Alpha Bank.

Οι συστάσεις για Eurobank και Εθνική Τράπεζα διατηρούνται αμετάβλητες σε neutral – ουδετερότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider