Πρώτη κατοικία: Διπλασιάστηκαν τα δάνεια με επιδότηση

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρώτη κατοικία: Διπλασιάστηκαν τα δάνεια με επιδότηση
Κατά 70% αυξήθηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες οι προτάσεις ρύθμισης που έχουν αποδεχθεί οι δανειολήπτες από τις τράπεζες.

Σε 41 αυξήθηκαν τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, από 20 που ήταν πριν δύο εβδομάδες, μετά τα βελτιωτικά μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου η ηλεκτρονική πλατφόρμα να γίνει πιο εύχρηστη.

Επιπλέον, κατά 70% εκτοξεύτηκαν το ίδιο διάστημα οι προτάσεις ρύθμισης που έχουν αποδεχθεί οι δανειολήπτες, οι οποίες ανήλθαν στις 84, ενώ σε 315 αυξήθηκαν οι προτάσεις ρύθμισης που κατέθεσαν οι τράπεζες στους δανειολήπτες, από 224 μέσα σε δύο εβδομάδες.

πρώτη

Ανώτατα τραπεζικά στελέχη διατυπώνουν την ικανοποίησή τους στο insider.gr και εκτιμούν ότι η ανταπόκριση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη το επόμενο διάστημα. Θυμίζεται ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω της πλατφόρμας θα ισχύει έως και τις 30 Απριλίου, αφού από την 1η Μαΐου το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει τη λειτουργία ενός ενιαίου πτωχευτικού κώδικα φυσικών προσώπων, στον οποίο θα ενταχθεί και η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Έως και στο 50% η κρατική επιδότηση

Οι «κόκκινοι» οφειλέτες φαίνεται πως σπεύδουν να αξιοποιήσουν το ευνοϊκό μέτρο που ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο προκειμένου να προστατέψουν την κατοικία τους αξιοποιώντας ταυτόχρονα την κρατική επιδότηση, η οποία μπορεί να ανέλθει έως και στο 50%.

Αυτό που άλλαξε ουσιαστικά τους όρους του «παιχνιδιού» ήταν, μεταξύ άλλων, η πρόβλεψη για εμπλοκή των δικηγόρων στη διαδικασία. Όπως έχουν επισημάνει στο insider.gr υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, οι δικηγόροι είχαν ανοίξει «πόλεμο» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ωθώντας τους οφειλέτες στον Νόμο Κατσέλη και τα δικαστήρια.

Προκειμένου οι δικηγόροι να δουν την πλατφόρμα με… άλλο μάτι, ο νέος νόμος που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο προβλέπει τη δυνατότητα ο οφειλέτης να αναθέσει σε δικηγόρο την υποβολή της αίτησής του μέσω εξουσιοδότησης έναντι αμοιβής έως 120 ευρώ. Μόλις η οφειλή ρυθμιστεί από την τράπεζα και γίνει αποδεκτή από τον οφειλέτη, προβλέπεται επιπλέον αμοιβή 240 ευρώ για τον συνεργαζόμενο δικηγόρο.

Οι οφειλέτες με δάνεια που φέρουν ως εξασφάλιση πρώτη κατοικία έχουν ακόμη περιθώριο τεσσάρων μηνών να αξιοποιήσουν την ευνοϊκή ρύθμιση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider