Στον «Ηρακλή» ποντάρει η Πειραιώς για τιτλοποιήσεις 6 δισ. ευρώ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον «Ηρακλή» ποντάρει η Πειραιώς για τιτλοποιήσεις 6 δισ. ευρώ
Ποιες συναλλαγές σχεδιάζει η τράπεζα για τους επόμενους μήνες και πώς ο «Ηρακλής» και το deal με την Intrum θα διασφαλίσουν καλύτερους όρους για την πώληση των κόκκινων δανείων της.

Τιτλοποιήσεις ύψους 6 δισ. ευρώ σχεδιάζει η Τράπεζα Πειραιώς το επόμενο εξάμηνο, εκτιμώντας ότι η ενεργοποίηση της συστημικής λύσης «Ηρακλής» θα δώσει σημαντικό «χέρι βοηθείας» για την υλοποίηση των συναλλαγών με συμφέροντες όρους.

Σε πρόσφατη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, δήλωσε ότι ήδη η πρώτη τιτλοποίηση ύψους 2 δισ. ευρώ που αφορά στεγαστικά δάνεια βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου εντός των ημερών να αποσταλεί στον SSM για εξασφάλιση του SRT. Το Significant Risk Transfer αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων, αφού ουσιαστικά μεταφέρει τον κίνδυνο από τον ισολογισμό της τράπεζας, βελτιώνοντας την ποιότητα των κεφαλαίων της.

Συγκεκριμένα, η τιτλοποίηση θα χωρίζεται σε τρεις βαθμίδες:

• Η πρώτη αφορά τον senior τίτλο ύψους 1 δισ. ευρώ που θα παραμείνει στα βιβλία της τράπεζας, αλλά θα μεταφερθεί στο υγιές χαρτοφυλάκιο, από τα NPEs όπου κατατάσσονται σήμερα οι απαιτήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, βελτιώνεται αισθητά ο δείκτης NPEs, αφού κατά το ποσό αυτό μειώνεται ο αριθμητής και αυξάνεται ο παρανομαστής.
• Ο mezzanine τίτλος θα ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ και θα πωληθεί σε επενδυτές σε ποσοστό 50% τουλάχιστον. Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, το ενδιαφέρον από επενδυτές διαφαίνεται πολύ ισχυρό, όπως προκύπτει από πρόσφατες συναντήσεις που είχε η διοίκηση της τράπεζας στο εξωτερικό. Από την πώληση αυτή, η τράπεζα θα συγκεντρώσει 130 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στα κεφάλαια Tier ΙΙ που άντλησε από το ομόλογο 400 εκατ. ευρώ το περασμένο καλοκαίρι.
• Ο junior τίτλος αφορά το υπόλοιπο ποσό και ουσιαστικά πρόκειται για τις προβλέψεις της τράπεζας επί του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου.

Ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε ότι η «συμμαχία» που εξασφάλισε η Τράπεζα Πειραιώς με την Intrum, δημιουργώντας τον πρώτο μεγάλο ανεξάρτητο servicer της ελληνικής αγοράς, θα λειτουργήσει θετικά για την εμπορευσιμότητα του mezzanine τίτλου, προσελκύοντας επενδυτές. Θετικά θα λειτουργήσει, επίσης, και η προσέλκυση πελατών από την Intrum Hellas για διαχείριση των απαιτήσεων άλλων τραπεζών, αφού από τα κέρδη που καταγράφει ο νέος servicer η Πειραιώς θα καρπώνεται το 20% -όσο δηλαδή είναι το μερίδιό της στην εταιρεία.

Σειρά στα σχέδια της Πειραιώς παίρνει η τιτλοποίηση 1,5 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στόχος είναι οι δύο συναλλαγές να έχουν ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, όπως ανέφερε ο κ. Μεγάλου. Σημειώνεται ότι ο στόχος αυτός είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος, εάν αναλογιστεί κανείς ότι, αφενός εκκρεμεί η νομοθέτηση του Ηρακλή -με όλες τις παραμέτρους τιμολόγησης, καταβολής της προμήθειας που θα πληρώνουν οι τράπεζες για την κρατική εγγύηση αλλά και το πράσινο φως του SSM για τη δημοσιονομική επίπτωση του μέτρου- και αφετέρου οι ίδιες οι τιτλοποιήσεις προϋποθέτουν μια σειρά από στάδια, όπως το credit rating που πρέπει να εξασφαλίσουν από οίκους αξιολόγησης κ.α.

Η Τράπεζα Πειραιώς, όμως, εμφανίζεται αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί το θετικό momentum που δημιουργεί η έγκριση του «Ηρακλή» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ -κάτι που αντανακλάται στην πρόσφατη αναβάθμιση της χώρας από την S&P’s, καθώς επιταχύνει την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου με απαλλαγή των ισολογισμών των ιδρυμάτων με 22 δισ. μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός του 2020, σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Morgan Stanley.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider