ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Υπάρχει ζωή και πέρα από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Γιάννης Παπαγεωργίου
12-03-2026 | 16:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Υπάρχει ζωή και πέρα από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Η κρίση στη Μ. Ανατολή έχει (προφανώς) επισκιάσει σχεδόν όλη την «ελληνο-ευρωπαϊκή» συνεπώς αντίστοιχα διαμορφώθηκε και το περιεχόμενο της στήλης. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα γεγονότα, μικρά ή μεγαλύτερα, που έχουν τη δική τους σημασία. Ξεχωρίσαμε δύο από αυτά.

Το σκηνικό δεν είναι πρωτόγνωρο. Ο Όρμπαν μπλοκάρει τη διαδικασία δανειοδότησης της Ουκρανίας από την ΕΕ η οποία αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και αφορά σε 90 δισ. ευρώ για περίοδο δύο χρόνων. Τα κράτη-μέλη αναζητούν λύση έως την ερχόμενη Πέμπτη όταν και συνεδριάζουν εκ νέου στις Βρυξέλλες οι ηγέτες τους. Ο Όρμπαν -προκειμένου να… αλλάξει άποψη- ζητά από την Ουκρανία να επισκευάσει τον αγωγό πετρελαίου Ντρούζμπα, ο οποίος υπέστη ζημιές από τις ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η αλήθεια είναι ότι ο Όρμπαν αφενός παίζει όπως σταθερά κάνει από την αρχή του πολέμου το παιχνίδι του Πούτιν και αφετέρου αναζητά τρόπους να «γυρίσει» τις -fake κατά τον ίδιο- δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών στη χώρα του τον ερχόμενο μήνα. Μετά από 16 χρόνια, η εξουσία του κινδυνεύει. Τα χρονικά περιθώρια ωστόσο είναι σφιχτά και η ΕΕ θα κληθεί ενδεχομένως να βρει λύση στις ανάγκες χρηματοδότησης της Ουκρανίας. Όταν χρειαστεί θα τις βρει. Με ή χωρίς Όρμπαν.

Βελτιώνονται οι σχέσεις της παραδοσιακής συμμαχίας;

Η κρίση στη Μέση Ανατολή αλλά και η ανάγκη συνεννόησης σε κρίσιμα ζητήματα όπως το Ουκρανικό και ο επόμενος προϋπολογισμός φαίνεται να οδηγούν σε προσπάθεια αλλαγής κλίματος σε επίπεδο ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου. Πρόσφατα δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο αναφέρθηκαν σε επαφές και ζυμώσεις ομάδων υπό τον Μάνφρεντ Βέμπερ (ΕΛΚ) και την Ιράτσε Γκαρσία (Σοσιαλδημοκράτες).

Αυτό μπορεί να μην απεικονίζεται σε επίπεδο κρατών-μελών, με πρόσφατο άλλωστε το παράδειγμα της Ισπανίας και της δυσαρέσκειας Σάντσεθ, ο οποίος θεώρησε ότι ο Καγκελάριος Μερτς δεν τον υπερασπίστηκε επαρκώς απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. Ούτε στο γεγονός ότι πολλές προτάσεις της Κομισιόν χρειάστηκαν (και) «δεξιότερες» πλειοψηφίες για να περάσουν. Ακόμα και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δέχθηκε βολές από Ευρωβουλευτές για παροχή από πλευράς της έμμεσης στήριξης στις πολιτικές Τραμπ. Ωστόσο, πολλοί πλέον στις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων τουλάχιστον των παραδοσιακών ομάδων της Ευρωβουλής ενόψει μάλιστα ορισμένων επικείμενων κρίσιμων εθνικών εκλογών και του κινδύνου ευρύτερης διείσδυσης της ακροδεξιάς.

Από την πλευρά μας θα παρατηρήσουμε αφενός μία διαφαινόμενη κόπωση και έλλειψη πλέον ουσιαστικού αφηγήματος από ακροδεξιές δυνάμεις και αφετέρου το (ευτυχές) γεγονός ότι σε αντίθεση με άλλα μέρη του κόσμου, στην ΕΕ ποτέ δεν επικράτησαν παντού και ταυτόχρονα οι δυνάμεις της ακροδεξιάς. Με τα σημερινά δεδομένα, ούτε τώρα βλέπουμε τέτοιο ενδεχόμενο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:51

Γαλλία: Οι ηγέτες της G7 αναμένουν διευκρινίσεις για τη συμφωνία με το Ιράν από τον Τραμπ

21:40

Μαρκόπουλος: «Δεν προβλέπεται να δοθεί 13η σύνταξη και μισθός στους δημόσιους υπάλληλους»

21:28

Γαλλία: Δώδεκα ισραηλινές εταιρείες αποκλείστηκαν από την αμυντική έκθεση Eurostatory

21:15

Δημοσκόπηση Alco: Μονοψήφια η διαφορά ΝΔ - Τσίπρα, στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ

21:01

Ρωσία: Χαλαρώνουν οι κανόνες ποιότητας των καυσίμων για να αποτραπούν ελλείψεις

20:48

Πυροσβεστική: 30 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:27

Τραμπ: «Δεν χρειάζεται διεθνής βοήθεια για να ανοίξει το Ορμούζ»

20:14

Κάγια Κάλας: Η ΕΕ έτοιμη να συμβάλει στην εφαρμογή της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν

20:07

Ανησυχία στο Λίβανο για «εκκρεμή προβλήματα» παρά τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

20:07

«Παράθυρο ευκαιρίας για διπλωματία» σχετικά με την Ουκρανία διακρίνει ο Γερμανός καγκελάριος Μερτς

20:03

Αερομεταφορές: Με το δεξί η σεζόν παρά τις αναταράξεις από τη Μέση Ανατολή

19:58

Παλαιστίνη: Ο πρόεδρος Αμπάς ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εκλογών στις αρχές του 2027

19:46

Πιερρακάκης: Νομοθετική ρύθμιση για προστασία της ενίσχυσης που χορηγείται σε μαθητές με προβλήματα ακοής

19:41

Μέση Ανατολή: Μόνο δύο πλοία πέρασαν το Ορμούζ μετά τη συμφωνία Ιράν - ΗΠΑ

19:34

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χαιρετίζει τη συμφωνία Ιράν - ΗΠΑ

19:29

BEYOND Leadership Dialogue 2026: Η τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο ενός διεθνούς διαλόγου

19:18

Ευρωαγορές: Σε ιστορικό υψηλό ο Stoxx 600 μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

19:10

ΥΠΑΑΤ: Παρατείνεται η διάθεση 79 στρατιωτικών κτηνιάτρων για την ευλογιά και τον αφθώδη πυρετό

19:03

Έπεσαν οι υπογραφές για το μνημόνιο κατανόησης ΗΠΑ με Ιράν - «Η Τεχεράνη δεν θα αποκτήσει πυρηνικά»

18:45

Την Τρίτη θα επισκεφθεί τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης ο Μητσοτάκης

18:40

HELLENiQ ENERGY: Επεκτείνει τη στρατηγική συνεργασία της με τη Chevron και στο "Block 10"

18:37

Γεραπετρίτης - Χαφτάρ: Ελλάδα και Ανατολική Λιβύη ενισχύουν τη συνεργασία τους

18:34

Σε εξέλιξη πυρκαγιές σε Σκόπελο και Δυτική Αχαΐα

18:16

Νέο κόμμα για να ενώσει τους εξόριστους Ρώσους ιδρύει ο Γιάσιν

18:05

Χρηματιστήριο: Νέα άνοδος με αυξημένο τζίρο - Τριήμερο άλμα 7,12% στις τράπεζες

18:00

Ένας νεκρός από ισραηλινή επιδρομή στον Λίβανο - Πρώτη θανατηφόρα επίθεση μετά την ανακοίνωση συμφωνίας

17:55

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Χαφτάρ, υπαρχηγό Γενικής Διοίκησης Λιβυκού Εθνικού Στρατού

17:50

Σε ΦΕΚ η παράταση καθαρισμού και δήλωσης οικοπέδων έως τις 22 Ιουνίου 2026

17:37

Βρετανία: Το Εφετείο επικύρωσε την απαγόρευση της Palestine Action

17:32

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Από 26 έως 29 Ιουνίου η ανακοίνωση των βαθμολογιών