Στον «αέρα» ο Ηρακλής – Πού εναντιώνεται η ΕΚΤ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον «αέρα» ο Ηρακλής – Πού εναντιώνεται η ΕΚΤ
O SSM ζητά cash collateral για να εγκρίνει το σχέδιο «Ηρακλής», αφού δεν αποδέχεται ότι οι κρατικές εγγυήσεις ύψους 9 δισ. ευρώ είναι μηδενικού ρίσκου.

Κεραυνός εν αιθρία «χτύπησε» την Αθήνα, και συγκεκριμένα την οδό Νίκης, όταν ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ έκρινε ότι το σχέδιο για ταχύτερη εξυγίανση των κόκκινων δανείων που εγκρίθηκε από την Κομισιόν δεν πληροί τις προϋποθέσεις του μηδενικού ρίσκου όσον αφορά στις κρατικές εγγυήσεις.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του insider.gr, ο SSM ζητά cash collateral για να εγκρίνει το σχέδιο «Ηρακλής», αφού δεν αποδέχεται ότι οι κρατικές εγγυήσεις ύψους 9 δισ. ευρώ είναι μηδενικού ρίσκου για το Δημόσιο. Ως εκ τούτου, ζητά να δεσμευτεί τμήμα του λεγόμενου «μαξιλαριού» και το γεγονός αυτό από μόνο του αναιρεί το βασικό επιχείρημα του Υπουργείου Οικονομικών ότι η συστημική λύση δεν έχει δημοσιονομική επίπτωση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι εγγυήσεις αυτές αναμένεται να καλύψουν τιτλοποιήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ και, συγκεκριμένα, τους τίτλους ανώτατης διαβάθμισης (senior bonds) που θα διακρατηθούν από τις τράπεζες με σκοπό να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Αν, όμως, οι τίτλοι αυτοί δεν θεωρηθεί ότι επιφέρουν Μεταφορά Συστημικού Κινδύνου (Systemic Risk Transfer SRT), ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί και η κεφαλαιακή τους επάρκεια θα υποστεί πλήγμα.

Προ ημερών, πάντως, ανώτατος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωνε ιδιαίτερα υπερήφανος στο insider.gr για την «κατάρτιση του Ηρακλή στην τελική μορφή του εντός έξι εβδομάδων» και έκανε λόγο για «οκτώ μήνες εντατικής δουλειάς» προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη με την υλοποίηση των πρώτων τιτλοποιήσεων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το σχέδιο θα είναι έτοιμο προς νομοθέτηση σε 2-3 εβδομάδες και αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση με εποπτικούς φορείς, όπως ο SSM και η Κομισιόν, προτού κατατεθεί στη Βουλή -κάτι που υπολογίζεται να γίνει τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου.

Μετά την ανατροπή που επιφύλασσε στα σχέδια της κυβέρνησης η Φρανκφούρτη, οι διαπραγματευτικοί δίαυλοι έχουν ενεργοποιηθεί, όπως μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές και δεν θα πυρπολήσει τη μοναδική συστημική λύση που βρίσκεται σήμερα στο τραπέζι για ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων -και η οποία μάλιστα έχει λάβει τη «βούλα» της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider