Η κίνηση – ματ της Eurobank αλλάζει το παιχνίδι στα «κόκκινα» δάνεια 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κίνηση – ματ της Eurobank αλλάζει το παιχνίδι στα «κόκκινα» δάνεια 
Η συγχώνευση και η δημιουργία του Ειδικού Επενδυτικού Οχήματος (SPV) στο οποίο θα μεταφερθούν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 7 δισ. ευρώ προς τιτλοποίηση τοποθετούν τη Eurobank ένα βήμα μπροστά από τις υπόλοιπες τράπεζες.

Καθώς η αγορά επιχειρεί να «χωνέψει» και να αποτιμήσει την ανακοίνωση της συγχώνευσης Eurobank και Grivalia, ένα πράγμα θεωρείται σίγουρο: Η κίνηση αυτή θα αλλάξει ριζικά τα δεδομένα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αλλά και της οικονομίας εν τέλει και αυτό διότι πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο βήμα αυτού του βεληνεκούς που ανακοινώνεται από συστημική τράπεζα για την καταπολέμηση των υψηλών αποθεμάτων «κόκκινων» δανείων.

Η κίνηση αυτή έρχεται την ίδια στιγμή που τόσο η Τράπεζα της Ελλάδας όσο και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρουσιάζουν τα δικά τους σχέδια για μια συνολική αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» με στόχο να μειωθούν τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) σε μονοψήφια επίπεδα μέσα στην επόμενη τριετία. Πάντως στελέχη της τράπεζας σημειώνουν ότι ο σχεδιασμός είναι «απολύτως συμβατός με τα σχέδια της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΤΧΣ για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος».

Σε μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται πως πλέον όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αναγνωρίζουν και πρακτικά ότι το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPEs, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσει να επιστρέψει το τραπεζικό σύστημα σε κάποιας μορφής κανονικότητα. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά από μια πενταετία όπου οι τράπεζες υποχρεούνταν να πουλήσουν όλες τις μη βασικές τους δραστηριότητες (non-core business), οι εποπτικές Αρχές δεν διατυπώνουν καμία αντίρρηση σε μια συμφωνία που μετατρέπει μια συστημική τράπεζα στην μεγαλύτερη εταιρεία real estate της Ελλάδας με ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας περίπου 2,2 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δίνει και αυτό την έγκρισή του παρά το γεγονός ότι από την συμφωνία βγαίνει χαμένο, καθώς η συμμετοχή του στην Eurobank θα μειωθεί κατά σχεδόν 1% στο περίπου 1,5%. Και η έγκριση αυτή σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση αποδίδεται στο ότι «η συναλλαγή ενισχύει την κεφαλαιακή θέση της εν λόγω τράπεζας, προάγει την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξυγιαίνοντας το χαρτοφυλάκιο της νέας τράπεζας και συμβάλει στην περαιτέρω σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, που σε κάθε περίπτωση αποτελεί έναν εκ των βασικών σκοπών του Ταμείου».

Η στάση αυτή των ρυθμιστικών Αρχών εκτιμάται ότι υπονοεί πως και οι υπόλοιπες τράπεζες που θα ανακοινώσουν αντίστοιχες κινήσεις για την μείωση των NPEs. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι σχεδόν όλα είναι ανεκτά αρκεί να εξυπηρετείται ο βασικός στόχος που είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών σε μονοψήφια ποσοστά μέχρι το 2021.

H Eurobank και οι υπόλοιπες τράπεζες

Η συγχώνευση και η δημιουργία του Ειδικού Επενδυτικού Οχήματος (SPV) στο οποίο θα μεταφερθούν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 7 δισ. ευρώ προς τιτλοποίηση τοποθετούν τη Eurobank ένα βήμα μπροστά από τις υπόλοιπες τράπεζες. Σύμφωνα με πηγές της Eurobank με το σχέδιο που αποκαλύφθηκε χθες η τράπεζα ενισχύει την κεφαλαιακή της βάση χωρίς να προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση, ενώ ουσιαστικά δημιουργεί μια «νέα» τράπεζα απαλλαγμένη εκ πολλοίς από τα βαρίδια του παρελθόντος έτοιμη να κάνει αυτό που είναι ο ρόλος της, να χρηματοδοτεί. Στόχος είναι ο δείκτης NPE της τράπεζας να φθάσει το 15% περίπου μέχρι τα τέλη του 2019 και μέχρι το τέλος της περιόδου σχεδιασμού (2021) να πέσει σε μονοψήφια ποσοστά. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις ο δείκτης συνολικών κεφαλαίων της Eurobank μετά τη συγχώνευση θα φθάσει το 19%.

«Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Eurobank αφήνει πίσω της την κληρονομιά της κρίσης και επιστρέφει στην κανονικότητα. Αναβαθμίζονται ριζικά οι δυνατότητες χρηματοδότησης της οικονομίας και ανάπτυξης του ομίλου στην Ελλάδα και σε όλες τις αγορές όπου έχει παρουσία», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της τράπεζας.

Όπως μάλιστα εξηγούν πηγές της αγοράς, πρόκειται μάλιστα για μια κίνηση που δύσκολα θα μπορέσουν να αντιγράψουν οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.

Οι συνθήκες για την Eurobank ήταν ιδανικές δεδομένου ότι πίσω από τις δύο εταιρείες βρίσκεται η καναδική Fairfax Financial Holdings, η οποία θα είναι και ο βασικός μέτοχος του νέου ομίλου με ποσοστό κοντά στα 33%. Όπως ανέφερε χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg παρά την ζημιά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχει υποστεί από τις επενδύσεις του στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της Fairfax Πρεμ Γουάτσα ενισχύει το στοίχημα που έχει βάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

Η μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων της Ελλάδας

Με την συγχώνευσή της με την Grivalia η Eurobank αποκτά ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων που δεν έχει καμία άλλη εταιρεία στη χώρα. Σύμφωνα με το σχέδιο η ιδιοκτησία των ακινήτων θα παραμείνει στον όμιλο της Eurobank, αλλά η διαχείριση του ενιαίου χαρτοφυλακίου θα γίνει από ειδική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, της οποίας θα ηγείται ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia (και άτομο στο οποίο έχει πλήρη εμπιστοσύνη ο Πρεμ Γουάτσα) Γιώργος Χρυσικός. Ο κ. Χρυσικός ο οποίος μέχρι σήμερα είναι μη εκτελεστικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Eurobank θα αναλάβει χρέη αντιπροέδρου του νέου ομίλου.

Στον κόσμο του real estate, πάντως, η συγχώνευση έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση. Και αυτό γιατί όπως αναφέρουν στο insider.gr έμπειροι παράγοντες της αγοράς η συγκεκριμένη κίνηση στέλνει λάθος μηνύματα στους διεθνείς επενδυτές. «Η συγχώνευση μπορεί να έχει εγκριθεί από την Fairfax που είναι ο βασικός μέτοχος της Grivalia αλλά οι μικρομέτοχοι κοιμήθηκαν με μετοχές ΑΕΕΑΠ και ξύπνησαν με μετοχές τράπεζας. Το ίδιο και οι ομολογιούχοι», σημειώνουν εξηγώντας πως όλη αυτή η ιστορία θα μπορεί να προκαλέσει πλήγμα στην εικόνα των ελληνικών ΑΕΕΑΠ οι οποίες μάλιστα ήταν και ο κλάδος που υλοποίησε επενδύσεις μέσα στην κρίση. Πάντως, όπως, ανέφερε χθες το insider.gr οι μικρομέτοχοι δεν μπορούν να πολλά για να μπλοκάρουν τη συμφωνία.

Ένα άλλο θέμα που σύμφωνα με έμπειρους παράγοντες της αγοράς αποτελεί πρόκληση για την νέα κατάσταση είναι η διαχείριση του χαρτοφυλακίου των ακινήτων. Και αυτό γιατί το χαρτοφυλάκιο της Grivalia Properties που αποτελείται μόνο από ακίνητα «τρόπαια» υψηλού επιπέδου και εγγυημένων εισοδημάτων θα μπλεχτεί με τα ακίνητα της τράπεζας (REOs) που είναι διάσπαρτα και πολλές φορές σε κακή κατάσταση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider