ΤΧΣ: Γιατί δώσαμε το «πράσινο φως» στο deal Eurobank – Grivalia 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΧΣ: Γιατί δώσαμε το «πράσινο φως» στο deal Eurobank – Grivalia 
Το Ταμείο προστάτευσε το δημόσιο συμφέρον διατηρώντας την αξία της συμμετοχής του, αναφέρει ανακοίνωση του ΤΧΣ.

Στα θετικά που θα προκύψουν για την Eurobank αλλά και το ελληνικό τραπεζικο σύστημα από την συγχώνευση της τράπεζας με τη Grivalia αποδίδει εμμέσως πλην σαφώς την απόφαση του να μην εμποδίσει τη συμφωνία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σημειώνεται ότι όπως υπολογίζουν παράγοντες της αγοράς το ποσοστό του ΤΧΣ στη Eurobank θα μειωθεί κατά σχεδόν 1% και θα φθάσει κοντά στο 1,5%, γεγονός το οποίο σχολιάσθηκε έντονα. Σύμφωνα με πληροφορίες χρειάστηκαν ειδικές διαπραγματεύσεις με την διοίκηση της Eurobank αλλά και τον επικεφαλής της Fairfax για να πειστεί το ΤΧΣ να εγκρίνει το σχέδιο που παρουσίασε σήμερα η τράπεζα.

«Η συναλλαγή ενισχύει την κεφαλαιακή θέση της εν λόγω τράπεζας, προάγει την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξυγιαίνοντας το χαρτοφυλάκιο της νέας τράπεζας και συμβάλει στην περαιτέρω σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, που σε κάθε περίπτωση αποτελεί έναν εκ των βασικών σκοπών του Ταμείου», αναφέρει ανακοίνωση του το ΤΧΣ σημειώνοντας ότι από τη συμφωνία δεν θα θιγούν τα δικαιώματά του στην τράπεζα.

«Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΤΧΣ», «Το Ταμείο») κατ’ εφαρμογή του ιδρυτικού του νόμου (Ν. 3864/2010) λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, των Ελλήνων φορολογουμένων και για τη διατήρηση της ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος.

Στo πλαίσιo του σκοπού αυτού, και αναφορικά στη συναλλαγή της συγχώνευσης της τράπεζας Eurobank με την εταιρία Grivalia (που ανακοινώθηκε στις 26/11/2018), το ΤΧΣ επιθυμεί να κάνει γνωστά τα εξής:

Το Ταμείο προστάτευσε το δημόσιο συμφέρον διατηρώντας την αξία της συμμετοχής του και κατοχύρωσε, πως καθ’ όλη τη διάρκεια της συναλλαγής και τη διαδικασία αυτής, θα διασφαλιστούν πλήρως και δεν θα θιγούν τα οικεία δικαιώματα που απορρέουν από τον νόμο 3864/2010 και την από 4/12/2015 υφιστάμενη Συμφωνία Πλαίσιο (RFA) με την τράπεζα Eurobank», σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider