Δεν μπλοκάρουν το deal Eurobank – Grivalia oι μέτοχοι μειοψηφίας της AEEAΠ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν μπλοκάρουν το deal Eurobank – Grivalia oι μέτοχοι μειοψηφίας της AEEAΠ
Τα οικονομικά αποτελέσματα της Grivalia Properties για το 9μηνο 2018 αποδεικνύουν γιατί η απογοήτευση των επενδυτών είναι εύλογη.

Απογοήτευση επικρατεί στους κόλπους των μετόχων μειοψηφίας της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, καθώς το deal Eurobank – Grivalia τους καθιστά μετόχους της τράπεζας, ενώ εκείνοι είχαν επενδύσει στην επιτυχημένη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, προσδοκώντας πως θα επωφεληθούν από την άνοδο της κτηματαγοράς.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Grivalia Properties για το 9μηνο 2018 αποδεικνύουν γιατί η απογοήτευση των επενδυτών είναι εύλογη. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας στο 9μηνο 2018 ανήλθαν σε 41,2 εκατ. ευρώ, έναντι35,5 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2017, παρουσιάζοντας αύξηση 16%. Τα δε έσοδα από μισθώματα ανήλθαν σε 53,8 εκατ. ευρώ, έναντι 48,1 εκατ. ευρώ (αύξηση 12%) κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης των εσόδων προερχομένων από τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2017, καθώς και των νέων επενδύσεων του 2018.

Την 30η Σεπτεμβρίου 2018, η Εσωτερική Αξία του Ομίλου της Grivalia Properties ανήλθε σε 9,38 ευρώ ανά μετοχή, όταν την 30η Σεπτέμβριου 2017, η Εσωτερική Αξία του Ομίλου ήταν στα 880 εκατ. ευρώ ή στα 8,69 ευρώ ανά μετοχή.

Η σχέση ανταλλαγής των περίπου 15,8 Eurobank για κάθε 1 κοινή μετοχή της Grivalia θα οδηγήσει σε pro forma μετοχική σύνθεση επί του διευρυμένου μετοχικού κεφαλαίου, αποτελούμενη κατά 59% περίπου από μετόχους της Eurobank και κατά 41% περίπου από μετόχους της Grivalia.

Η σχέση ανταλλαγής αντιπροσωπεύει πριμοδότηση 9% υπέρ των μετόχων της Grivalia, με βάση τις τιμές κλεισίματος της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου 2018. Ωστόσο, σε σχέση με την Εσωτερική Αξία του Ομίλου αντιστοιχεί σε discount 23%.

Σήμερα η μετοχή της Grivalia διαπραγματεύεται στα 8,130 ευρώ, ήτοι 13,39% υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (7,170 ευρώ).

Ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Ν. Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. δήλωσε στο insider.gr πως οποιαδήποτε τιμή πάνω από τα 7,170 ευρώ αποτελεί κέρδος για τους μετόχους της Grivalia και εκτίμησε πως εφόσον η μετοχή κινηθεί προς τα 9,38 ευρώ, επίπεδα που αποτυπώνουν την εσωτερική αξία του Ομίλου, τότε πιθανότατα θα ακολουθήσουν ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση κερδών.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, αν και υπάρχουν μέτοχοι της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ που αντιτίθενται στη συμφωνία αυτή, καθώς είχαν επενδύσει σε ένα καλό χαρτί με καλές προοπτικές που θα μπορούσε να αποδώσει πολύ περισσότερο εκμεταλλευόμενο την ανάκαμψη της κτηματαγοράς, ωστόσο τα περιθώρια οι μέτοχοι μειοψηφίας να μπλοκάρουν το deal είναι ελάχιστα.

Όπως ανέφερε, το καναδικό fund Fairfax και ξένοι επενδυτές που είναι σε συνεννόηση μαζί του ήδη να ελέγχουν το 66% της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, οπότε είναι τυπικό θέμα η έγκριση της συγχώνευσης από την Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider