Apple Spring Hardware Event: Τα νέα προϊόντα που θα μας συστήσει σήμερα η Apple

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Apple Spring Hardware Event: Τα νέα προϊόντα που θα μας συστήσει σήμερα η Apple

Στο Κουπερτίνο στρέφονται σήμερα τα βλέμματα του τεχνολογικού κοινού αναμένοντας να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει όλο το προηγούμενο διάστημα για τα νέα προϊόντα που θα ανακοινώσει η Apple.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες διαρροές το σημερινό «Apple Spring Hardware Event» θα αφιερωθεί στα νέα iPad, και ενδέχεται να μας συστήσει πέρα από τις αναβαθμισμένες συσκευές των iPad Pro και iPad Mini κι ένα νέο προσιτό iPad.

Ειδικότερα, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η οποία για ακόμα μια φορά θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και θα μεταδοθεί online στις 8:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), ο τεχνολογικός κολοσσός θα συστήσει στους φαν του ένα νέο high-end iPad Pro με οθόνη 12.9 ιντσών miniLED, με δυνατότητα σύνδεσης 5G αλλά και με βελτιωμένα τεχνικά χαρακτηριστικά όσον αφορά στη μπαταρία και τη φωτεινότητα της οθόνης. Επιπλέον θα μας συστήσει κι ένα μικρότερο iPad με οθόνη 11 ινστών.

Και τα δύο φημολογείται ότι θα φορούν το νέο A14X SoC επεξεργαστή o οποίος θα προσφέρει ταχύτητα εφάμιλλη με αυτήν των MacBook Air, MacBook Pro και Mac mini αφού μοιάζει κατά πολύ με τους επεξεργαστές Μ1 των Macs.

Εκμεταλλευόμενη την άνοδο των πωλήσεων που καταγράφει η κατηγορία των tablet εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, η Apple θα μπορούσε να μας συστήσει κι ένα μικρότερο iPad mini με οθόνη 8.7’’ χωρίς Touch ID button, αλλά κι για ένα προσιτό μοντέλο iPad με οθόνη 10.2’’ το οποίο απευθύνεται σε μαθητές, όπως επισημαίνουν δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου.

Κατά τα λοιπά, αρκετά πιθανή είναι και η παρουσίαση του αναβαθμισμένου Apple TV, με νέο τηλεχειριστήριο που θα περιλαμβάνει και δυνατότητα ανεύρεσης. Λιγότερες πιθανότητες, χωρίς να αποκλείεται βέβαια, συγκεντρώνει η παρουσίαση ενός νέου Apple Pencil καθώς και των Apple AirTags.

Πέρα βέβαια από τα όποια νέα gadget μας συστήσει η εταιρεία η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει βαρύνουσα σημασία δεδομένου του ανταγωνισμού που διογκώνεται αλλά και των ρυθμιστικών προκλήσεων και δικαστικών διενέξεων που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η εταιρεία. Οι διάφορες μάχες που δίνει μάλιστα η εταιρεία θα μπορούσαν να πλήξουν αισθητά τα αποτελέσματά της στο μέλλον, δεδομένου ότι το επιχειρηματικό της μοντέλο έχει στραφεί στα έσοδα από υπηρεσίες και δεν περιορίζεται πλέον στις πωλήσεις συσκευών.

Τα ανοιχτά μέτωπα της Apple

Μια σημαντική διένεξη που έχει εξελιχθεί σε πόλεμο δημοσίων σχέσεων αφορά το Facebook και ξεκίνησε από την αλλαγή που δρομολογεί η Apple στο λογισμικό των iPhone. Χάρη σε αυτή οι χρήστες των iPhone θα μπορούν να ενημερώνονται και θα πρέπει να δίνουν εκ των προτέρων την συγκατάθεσή τους για να συλλέγονται δεδομένα προτιμήσεων από κάθε ιστότοπο κι εφαρμογή που επισκέπτονται. Να θυμίσουμε ότι μέχρι και σήμερα η εν λόγω δυνατότητα που δίνει την ευκαιρία σε εταιρείες να χτίζουν ένα συγκεκριμένο προφίλ προτιμήσεων για κάθε χρήστη συνδυάζοντας τα ενδιαφέροντά του (advertising ID) είναι εκ των προτέρων ενεργοποιημένη και οι χρήστες πρέπει να μεταβούν στις ρυθμίσεις για να την απενεργοποιήσουν.

Σύμφωνα με το Facebook η δυνατότητα των μελλοντικών χρηστών των iPhone να αποκλείουν την παρακολούθηση τους από εφαρμογές ώστε να μην τους σερβίρουν στοχευμένες διαφημίσεις θα βλάψει αισθητά τις μικρές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την Apple πάλι, προσφέρει στους χρήστες μια καλύτερη εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο συλλέγονται τα δεδομένα τους και φυσικά την επιλογή να μην συλλέγονται.

Πέρα από το Facebook σε δικαστική διαμάχη αυτή την περίοδο βρίσκεται η Apple και με την Epic Games, την εταιρεία πίσω από το δημοφιλές παιχνίδι Fortnite. Ο λόγος είναι ο τρόπος με τον οποίο η πρώτη διαχειρίζεται τις πληρωμές από τις εφαρμογές iOS. Να θυμίσουμε ότι το περασμένο φθινόπωρο, η Epic Games άλλαξε σκόπιμα την έκδοση iOS του Fortnite για να επιτρέπει στους χρήστες να πληρώνουν απευθείας την Epic, παρακάμπτοντας τις πρόσθετες χρεώσεις του App Store. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η Apple να καταργήσει τελικά το Fortnite από το App Store και η Epic να ξεκινήσει αγωγή για την συγκεκριμένη κίνηση.

Να θυμίσουμε ότι οι χρήστες των iPhone για να προμηθευτούν συνδρομητικές εφαρμογές πραγματοποιούν την πληρωμή μέσω του συστήματος πληρωμών της Apple (iApp), το οποίο παρακρατεί ένα 30%. Μετά τις μομφές διαφόρων προγραμματιστών ότι το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλό, η εταιρεία αποφάσισε να το μειώσει στο 15% για τους μικρούς developpers που έχουν έσοδα κάτω από 1 εκατ. To επιχείρημά της Apple για την είσπραξη των συγκεκριμένων τελών είναι ότι ενισχύουν την αίσθηση ασφάλειας του App Store, ώστε οι πελάτες της να μπορούν να αισθάνονται σίγουροι για το λογισμικό που κατεβάζουν.

Να σημειωθεί ότι την αγωγή της Epic στηρίζουν κι άλλοι μεγάλοι κατασκευαστές εφαρμογών, όπως το Spotify ή η εταιρεία εφαρμογών γνωριμιών Match Group. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών συσπειρώθηκαν δημιουργώντας την ομάδα Coalition for App Fairness, η οποία συνομιλεί με τους νομοθέτες σε διάφορες αμερικανικές πολιτείες για να τους πείσει να εγκρίνουν νόμους που ελέγχουν την λειτουργία του App Store.

Αν η εν λόγω αγωγή κερδηθεί από την Epic Games θα μπορούσε να επιβραδύνει την αύξηση των εσόδων του App Store της Apple, το οποίο μόνο το 2020 έφερε περίπου 64 δισ. δολάρια στα ταμεία της Apple.

Ο έλεγχος της Apple στο App Store δεν έρχεται πρώτη φορά στο προσκήνιο. Ήδη από πέρυσι το αμερικανικό Κογκρέσο σε έκθεσή του διαπίστωνε ότι η Apple με την εν λόγω πολιτική δημιουργεί εμπόδια στον ανταγωνισμό και κάνει διακρίσεις αποκλείοντας αντιπάλους της και προωθώντας δικά της προϊόντα». Η εταιρεία ωστόσο αρνήθηκε τα ευρήματα της έκθεσης ισχυριζόμενη ότι τα τέλη που επιβάλει είναι σύμφωνα με άλλα καταστήματα πώλησης εφαρμογών λογισμικού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider