Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το 5G

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το 5G
Τι είναι όμως το 5G και τι ακριβώς θα σημαίνει για τη ζωή μας και την καθημερινότητα μας;

Η είδηση της απόφασης της διακοπής του πιλοτικού προγράμματος σύνδεσης 5G στην Καλαμάτα από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε αίσθηση. Αποκάλυψε βεβαίως και την άγνοια που επικρατεί σε μεγάλο τμήμα του κόσμου για τη νέα τεχνολογία που όπως όλα δείχνουν θα αλλάξει τη ζωή μας.

Τι είναι όμως, το 5G και τι ακριβώς θα σημαίνει για τη ζωή μας και την καθημερινότητα μας; Δείτε παρακάτω πέντε πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε.

Σε αντίθεση με τα όσα μπορεί να πιστεύουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Καλαμάτας που ψήφισαν για τη διακοπή της πιλοτικής λειτουργίας του 5G στη πόλη τους, οι ειδικοί παγκοσμίως δεν ανησυχούν για επιπλοκές στην υγεία μας. Αντίθετα οι περισσότεροι φόβοι που εκφράζονται αφορούν την ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων.

Τo γρήγορο Internet στο κινητό είναι μάλλον η μικρότερη αλλαγή που θα φέρει το 5G στη ζωής. Οι υψηλές ταχύτητες, ο χαμηλός χρόνος καθυστέρησης στη μεταφορά δεδομένων και η σταθερότητα της σύνδεσης θα μπορεί να κάνει πραγματικότητα νέες εφαρμογές που έχουμε δει μόνο πειραματικά. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα οχήματα χωρίς οδηγό. Ακόμη θα ενεργοποιήσει το Internet of Things (ΙοΤ) το οποίο θα μπορεί να συνδέει χιλιάδες αισθητήρες κάνοντας ακόμη και ολόκληρες πόλεις «έξυπνες». Οι εφαρμογές δεν σταματούν εδώ, μπορεί να δούμε και απομακρυσμένο χειρισμό βαριών μηχανημάτων, ακόμη και χειρουργεία από απόσταση.

Σκεφτείτε ταχύτητες επιπέδου δικτύου οπτικής ίνας, χωρίς οπτικές ίνες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως στο μέλλον θα μπορούμε να κατεβάζουμε ακόμη και σε 4Κ ανάλυση ολόκληρες ταινίες στο κινητό μας μέσα σε δευτερόλεπτα και να βλέπουμε video online χωρίς καθυστερήσεις. Οι βιντεοκλήσεις θα γίνουν κανονικότητα όπου και αν βρισκόμαστε, γιατί πέρα από τις υψηλές ταχύτητες οι συνδέσεις θα είναι πιο σταθερές από το 4G. Ακόμη η νέα τεχνολογία υπόσχεται και σταθερές ταχύτητες σε μέρη που συγκεντρώνετε πολύς κόσμος, έτσι το live streaming μιας συναυλίας από το κινητό γίνεται εύκολη υπόθεση. Θα πρέπει βέβαια να αναφέρουμε ότι για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει το κινητό μας τηλέφωνο να υποστηρίζει τις συνδέσεις 5G.

Σύμφωνα με τα στάνταρ που έχει θέσει ο οργανισμός 3GPP στον οποίο συμμετέχουν οι οργανισμοί τηλεπικοινωνιακών προτύπων, η ταχύτητα στα σημεία εκπομπής σήματος μπορεί να φθάνει τα 20 Gb ανά δευτερόλεπτο (Gbps) για download και τα 10 Gbps για upload. Ωστόσο αυτή δεν είναι η ταχύτητα που θα έχει ο κάθε χρήστης, η οποία θα διαμορφώνεται στα 100 Mbps για download και 50 Mbps για upload. Στόχος είναι ο χρόνος καθυστέρησης μεταφοράς δεδομένων να μειωθεί από τα 40 μιλιδευτερόλεπτα που είναι σήμερα στα 4 μιλιδευτερόλεπτα, ενώ μπορεί να πέσει και στο 1 μιλιδευτερόλεπτο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Είναι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς, τα οποία σταδιακά θα αντικαταστήσουν τα δίκτυα 4G LTE και θα προσφέρουν υψηλότερες ταχύτητες αλλά και πιο αξιόπιστες συνδέσεις στα κινητά μας τηλέφωνα αλλά και άλλες συσκευές. Οι ταχύτητες μπορεί να έως και 100 φορές μεγαλύτερες απ’ αυτές που έχουμε συνηθίσει, ενώ μειώνεται δραστικά και ο χρόνος καθυστέρησης της μεταφοράς των δεδομένων (latency).

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:16

«Στήνεται» το πλαίσιο για τις μειώσεις τιμών από Σεπτέμβριο - Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση εργασίας

08:05

Ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά στη δυτική Ευρώπη

08:01

Χρυσός: Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αγοράζουν, η εποχικότητα ευνοεί και το επενδυτικό αφήγημα παραμένει ισχυρό

07:53

«Ήλιος»: Στα 866€ η μέση σύνταξη τον Ιούνιο - 774€ για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και 1.308€ για το Δημόσιο

07:48

Κτηματολόγιο: Ψηφιακές οι αιτήσεις χωρικών μεταβολών - Το νέο σύστημα που αλλάζει τις συναλλαγές ακινήτων

07:42

Το γαλάζιο σινιάλο στους αγρότες - Το τηλεοπτικό μπλόκο - Οι φευγάτοι από τον ΣΥΡΙΖΑ

07:38

Samsung Wallet: Ξεκίνησε στην Ελλάδα η μάχη των ψηφιακών πορτοφολιών - Πώς αλλάζουν οι πληρωμές

07:33

Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν με «πολύ χειρότερα» πλήγματα - Τα Στενά του Ορμούζ δεν θα ξανανοίξουν

07:24

Lamda: «Βγαίνουν» 350 διαμερίσματα στο Ελληνικό μέχρι το τέλος του 2026

07:20

Βιομηχανία: Ξανά στο τραπέζι με την κυβέρνηση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους - Ποιο μέτρο εξετάζεται

07:10

Φορολογικές δηλώσεις: Εξετάζεται παράταση υποβολών έως τις 22 Ιουλίου

07:04

Στο πικ τα νέα στεγαστικά - Η Τράπεζα Άμυνας και η Ελλάδα - Πρωτιά με φόντο την Ακρόπολη

23:48

Apple: Συμφωνία-μαμούθ με την Broadcom για παραγωγή τσιπ στις ΗΠΑ

23:42

SpaceX: Η μετοχή χάνει την ορμή της μετά την IPO-ρεκόρ των 85,7 δισ. δολαρίων

23:41

Νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων στο Ιράν

23:28

Wall Street: Ο Dow Jones «λούστηκε τις συνέπειες» της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

23:04

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο Ρούτε απορρίπτει τις επικρίσεις σχετικά με τη στάση του έναντι του Τραμπ

22:37

Τέλος στο ατελείωτο ψάξιμο για πάρκινγκ - Ο Δήμος Αθηναίων φέρνει το Parkout

22:22

Το πετρέλαιο παίρνει «φωτιά» μετά τη νέα ένταση στον Κόλπο

22:00

Ανησυχία Γκουτέρες για αναζωπύρωση των στρατιωτικών αντιπαραθέσεων στον Κόλπο

21:48

Ο Τραμπ καλείται να καταβάλει 5,8 εκατ. δολ. στην Ε. Τζιν Κάρολ για σεξουαλική κακοποίηση και δυσφήμιση

21:16

Νίκη Κεραμέως: Πρόσθετοι ωφελούμενοι από τη ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας

21:11

Πρακτικά Fed: Διχασμός για την πορεία των επιτοκίων – Ανοιχτά όλα τα σενάρια για τη νομισματική πολιτική

20:54

Ερντογάν σε Μητσοτάκη για F-35: «Δεν έπρεπε να κάνεις το λάθος του Νετανιάχου»

20:44

Ο Τραμπ σχεδιάζει να αποσύρει τη Συρία από τον κατάλογο των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία

20:35

Μελόνι μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Ενότητα της Δύσης και συνέχιση της στήριξης στην Ουκρανία

20:32

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας εξαίρει τις «πολύ θετικές» σχέσεις με τις ΗΠΑ

20:21

Μερτς: Νωρίτερα από το προγραμματισμένο θα φτάσει η Γερμανία το 5% στις αμυντικές δαπάνες

20:13

Απαγορεύει τις εξαγωγές ντίζελ η Ρωσία - Πούτιν: Έχουμε από τα ισχυρότερα ενεργειακά συστήματα

20:11

«Αχίλλειος πτέρνα» της Ευρώπης οι κρίσιμες πρώτες ύλες


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider