Telcos, ΔΕΗ και κατασκευαστές στη μάχη για το Ultra Fast Broadband

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Telcos, ΔΕΗ και κατασκευαστές στη μάχη για το Ultra Fast Broadband
Το UFBB, με προϋπολογισμό περίπου 870 εκατ. ευρώ, αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ σήμερα στην Ελλάδα σήμερα.

Ισχυρό ενδιαφέρον προσελκύει ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων πολύ υψηλών ταχυτήτων (Ultra Fast Broadband) με οπτικές ίνες, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε περιοχές της χώρας που δεν καλύπτονται από τους παρόχους τηλεπικοινωνιών.

Εκτός από τους «συνήθεις υπόπτους», δηλαδή τις τρεις μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών (OTE, Vodafone, Wind) κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού για το έργο ΣΔΙΤ ύψους 870 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ, ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι: ΔΕΗ, Grid Telecom (ΑΔΜΗΕ), Oman Fiber Optic, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, Μυτιληναίος και ΑΒΑΞ.

Το UFBB αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ σήμερα στην Ελλάδα σήμερα. Έχει προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ, με τα 300 εκατ. ευρώ να προέρχονται από δημόσια χρηματοδότηση. Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις, δημιουργεί περισσότερες από 810.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Μbps και περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για τη δημιουργία της «Κοινωνίας του Gigabit».

Πλέον θα ξεκινήσει η διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, η οποία προβλέπεται για πολύπλοκα έργα υποδομής όπως το συγκεκριμένο. Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ως αναθέτουσα Αρχή, θα διεξάγει διάλογο με τους ενδιαφερόμενους προκειμένου να διαμορφωθεί και το τελικό σχέδιο του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη, θα δημιουργηθούν επτά διαφορετικές περιοχές (LOTs) σε ολόκληρη την Ελλάδα και ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να διεκδικήσει μία ή περισσότερες περιοχές, αλλά δεν μπορεί να αναλάβει περισσότερες από τρεις. Προβλέπεται η δημιουργία ειδικού επενδυτικού σχήματος (SPV) το οποίο θα αναλάβει τον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την ανάπτυξη και τη διαχείριση των δικτύων οπτικών ινών που θα αναπτυχθούν για τουλάχιστον 20 χρόνια.

Στόχος να ξεκινήσουν οι εργασίες μέσα στο 2020

Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι το έργο να ξεκινήσει μέσα στο 2020 και για αυτό αναμένεται να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης μέσω αυτού του έργου «δίνουμε σε εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις τη δυνατότητα πρόσβασης σε ταχύτητες που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις».

«Το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για συμμετοχή στον ανταγωνιστικό διάλογο και μάλιστα από επιχειρήσεις που προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια και οι κατασκευές, καταδεικνύει τη σημασία του Ultra Fast Broadband» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αντώνης Τζωρτζακάκης. «Είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα βήματα προκειμένου εντός του 2020 να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των νέων υποδομών οπτικών ινών που θα εξασφαλίσουν γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο για μεγάλο αριθμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider