Συρμακέζης-Λιτσικάκης «παραδίδουν» μαθήματα Fintech μέσω ΕΚΠΑ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συρμακέζης-Λιτσικάκης «παραδίδουν» μαθήματα Fintech μέσω ΕΚΠΑ
Οι δύο «γκουρού» του ψηφιακού μετασχηματισμού στον τραπεζικό κλάδο σχεδίασαν ένα πρωτότυπο πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που θα παρέχεται από τον Σεπτέμβριο.

Τις δυνάμεις τους ενώνουν δύο γνωστά στελέχη του κλάδου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ο Σωτήρης Συρμακέζης και ο Δημήτρης Λιτσικάκης, με στόχο την εκπαίδευση των υφιστάμενων και μελλοντικών στελεχών στο Fintech.

Οι δύο «γκουρού» του ψηφιακού μετασχηματισμού στον τραπεζικό κλάδο σχεδίασαν ένα πρωτότυπο πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με θέμα «Digital Transformation in Financial Services», το οποίο θα παρέχεται από τον Σεπτέμβριο μέσω του του Kέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως αναφέρει το πρόγραμμα σπουδών στον σχετικό ιστότοπο, «το πρόγραμμα καλύπτει ένα μεγάλο εύρος περιοχών, από την ψηφιακή τραπεζική, το fintech και τις εναλλακτικές τράπεζες έως το θεσμικό πλαίσιο και τις τεχνολογίες που κάνουν εφικτή την ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών, αλλά και μέχρι το μέλλον του τραπεζικού συστήματος και το πώς μια τράπεζα μπορεί να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού».

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Προγράμματος είναι ο Παναγιώτης Πετράκης, Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος έχει την ευθύνη για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της ακαδημαϊκής διαδικασίας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Έντονη κινητικότητα στο ελληνικό Fintech

Η νέα «συμμαχία» των Συρμακέζη και Λιτσικάκη ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη στην αγορά, μετά τις ηχηρές αποχωρήσεις των δύο στελεχών από εδραιωμένους παίκτες του κλάδου τους προηγούμενους μήνες. Πρώτος αποχώρησε ο Σωτήρης Συρμακέζης από την Praxia Bank το περασμένο φθινόπωρο και λίγους μήνες μετά ακολούθησε ο Δημήτρης Λιτσικάκης που αποτελούσε τον «άνθρωπο» της Revolut στην Ελλάδα. Η ελληνική αγορά Fintech βρίσκεται σε πρωτόλειο στάδιο και αναμένεται έντονη κινητικότητα τους επόμενους μήνες, με κορύφωση το 2020, κυρίως λόγω της απελευθέρωσης των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την οδηγία PSD2.

Ο Σωτήρης Συρμακέζης είναι ένας από τους ανθρώπους-κλειδιά σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού και ψηφιακής τραπεζικής στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρόσφατα, ήταν ο Chief Retail, Digital & Technology Officer στην Praxia Bank. Προηγουμένως εργάστηκε επί 2,5 χρόνια στη Eurobank, ως Γενικός Διευθυντής, Group Chief Digital & Technology Officerκαι νωρίτερα είχε εργαστεί για 15,5 χρόνια στον Όμιλο Τράπεζας Πειραιώς ως Γενικός Διευθυντής Retail Banking (2012-2015).

Ο Δημήτρης Λιτσικάκης ανέλαβε το 2018 καθήκοντα Country Manager Greece, Cyprus & Malta για την Revolut, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη FinTech στην Ευρώπη με αποτίμηση 1,7 δισ. δολάρια, τετραπλασιάζοντας τον αριθμό πελατών σε 1 μόλις χρόνο. Το 2019 μετακινήθηκε στην deVere, μια απ’ τις μεγαλύτερες συμβουλευτικές χρηματοοικονομικών παγκοσμίως, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ομίλου με έμφαση στις FinTech υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider