Τι λέει η Google για τον αποκλεισμό της Huawei - Τι απαντά η κινεζική εταιρεία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι λέει η Google για τον αποκλεισμό της Huawei - Τι απαντά η κινεζική εταιρεία
Νέες διαστάσεις παίρνει η σινο-αμερικανική αντιπαράθεση...

Στην μερική αναστολή της συνεργασίας της με τη Huawei προχωράει η Google, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Reuters , μπαίνοντας κι αυτή στη «μαύρη λίστα» των κινεζικών εταιρειών που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, κατ’εντολή του αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικότερα, και σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του Reuters, η αναστολή συνεργασίας αφορά στις επιχειρηματικές δραστηριότητες στις οποίες είναι απαραίτητη η μεταφορά hardware και software, εκτός από εκείνες που καλύπτονται με άδειες open source. Για να το θέσουμε απλά η κινεζική εταιρεία δεν θα έχει πλέον πρόσβαση στις αναβαθμίσεις του Android και στη χρήση εφαρμογών που ανήκουν στην Google όπως το PlayStore και το app του Gmail, θα είναι όμως σε θέση να χρησιμοποιεί το Android στο πλαίσιο των αδειών χρήσης ελεύθερου λογισμικού (Android Open Source).

Απαντώντας σε διεθνή μέσα για το τι ακριβώς συμβαίνει, η κινεζική εταιρεία ανέφερε ότι φιλοδοξεί για το μέλλον να δημιουργήσει το δικό της λογισμικό, κάτι που δεν έχει αποκλείσει και στο παρελθόν. «Η Huawei έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του Android λειτουργικού σε όλο τον κόσμο. Ως ένας από τους βασικούς εταίρους του Android παγκοσμίως, συνεργαστήκαμε στενά με την open source πλατφόρμα της Google για να δημιουργήσουμε ένα οικοσυστήμα το οποίο έχει ωφελήσει τόσο τους χρήστες όσο και ολόκληρο τον κλάδο. Η Huawei θα συνεχίσει να παρέχει ενημερώσεις ασφαλείας και υπηρεσίες after sales σε όλα τα υπάρχοντα προϊόντα smartphone και tablet, Huawei αλλά και Honor, τόσο σε αυτά που έχουν πουληθεί όσο και στο απόθεμα που υπάρχει διαθέσιμο στην αγορά παγκοσμίως. Επιπλέον, θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα ασφαλές και βιώσιμο λογισμικό οικοσύστημα, προκειμένου να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία σε όλους τους χρήστες μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από πλευράς της η Google μέσω ενός tweet της, ανέφερε ότι εξετάζει την κατάσταση και θα συμμορφωθεί με τις νέες εντολές του αμερικανικού υπουργείου, ωστόσο επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να προσφέρει ενημερώσεις στα υπάρχοντα μοντέλα της κινεζικής εταιρείας.

«Συμμορφωνόμαστε με τη νέα οδηγία και θα εξετάσουμε πώς πρέπει να πράξουμε στη συνέχεια. Ωστόσο για τους χρήστες των υπηρεσιών μας, το Google Play και οι υπηρεσίες προστασίας του Google Play Protect θα συνεχίσουν να λειτουργούν στις συσκευές Huawei».

Δεδομένου ότι το Android είναι ένα λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα, η Huawei θα μπορεί και στο μέλλον να χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα - το οποίο θα περιλαμβάνει το επερχόμενο Android Q - για να συνεχίσει την ανάπτυξη των smartphones της. Δεδομένης όμως της απώλειας του Google Play Store - το οποίο για τους χρήστες εκτός της Κίνας είναι η βασική πηγή εφαρμογών Android - αλλά και της έλλειψης ενημερώσεων ασφαλείας - αν το ρεπορτάζ του Reuters επιβεβαιωθεί - η κινεζική εταιρεία θα δεχόταν μεγάλο πλήγμα, ακόμα κι αν αποφάσιζε να χρησιμοποιήσει third-party εφαρμογές για να καλύψει το κενό.

Τα νέα δεδομένα που φέρνει στο φως το δημοσίευμα του Reuters έρχονται την στιγμή που ο εμπορικός πόλεμος κλιμακώνεται και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, ΗΠΑ και Κίνα, ανταλλάσσουν εκατέρωθεν δασμούς και προειδοποιούν γι’ ακόμη πιο σκληρή στάση. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Donald Trump έβαλε επισήμως τη Huawei στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ μόλις την περασμένη Πέμπτη μέσω εκτελεστικού διατάγματος. H συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνει 71 κινεζικές εταιρείες στις οποίες απαγορεύεται η πώληση εξαρτημάτων (hardware και software) από τις αμερικανικές, χωρίς προηγούμενη έγκριση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider