Prodea ΑΕΕΑΠ: Οι παράγοντες που θα «κλειδώσουν» την ΑΜΚ 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Prodea ΑΕΕΑΠ: Οι παράγοντες που θα «κλειδώσουν» την ΑΜΚ 
Η εταιρεία προωθεί νέες επενδύσεις, με στόχο να μεγαλώσει και τη διασπορά του χαρτοφυλακίου της σε κλάδους πέραν των κτηρίων γραφείων και των εμπορικών χώρων.

Μέσα στους επόμενους μήνες θα καθοριστεί το ύψος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσει μέσα σε διάστημα 10 μηνών, η Prodea ΑΕΕΑΠ (όπως ονομάζεται πλέον η Πανγαία ΑΕΕΑΠ) καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από το ποσοστό μετοχών που θα αποφασίσει να πωλήσει ο υφιστάμενος μέτοχος της εταιρείας.

Η επενδυτική εταιρεία Castlelake L.P., ελέγχει σήμερα, άμεσα ή έμμεσα, το 98,15% των μετοχών της Prodea και δεδομένου πως ο στόχος είναι η αύξηση της διασποράς από μόλις 1,85% στο 25% με τη σημερινή κατάσταση η ΑΜΚ θα έπρεπε να φθάσει τα 450 με 500 εκατ. ευρώ. Ωστόσο αν μπουν νέοι μέτοχοι στην ΑΕΕΑΠ πριν την ΑΜΚ τότε ο στόχος συγκέντρωσης κεφαλαίων θα μειωθεί.

Όπως δήλωσε η διοίκηση της εταιρείας κατά τη χθεσινή έκτακτη ΓΣ των μετόχων που ενέκρινε, η οποία ενέκρινε και την αλλαγή της επωνυμίας σε Prodea καθώς και σειρά άλλων μεταβολών που συνδέονται με την πρόσφατη αποχώρηση της Εθνικής Τράπεζας από το μετοχικό κεφάλαιο, τα νέα κεφάλαια που θα αντληθούν από την αύξηση θα ενισχύσουν το οπλοστάσιο της Prodea.

Η εταιρεία προωθεί νέες επενδύσεις, με στόχο να μεγαλώσει και τη διασπορά του χαρτοφυλακίου της σε κλάδους πέραν των κτηρίων γραφείων και των εμπορικών χώρων, όπως οι αποθήκες (logistics) και ο τουριστικός -ξενοδοχειακός κλάδος. Προτεραιότητα αποτελούν τα «πράσινα κτήρια».

Σημειώνεται πως στα μέσα Ιουλίου η εταιρεία ολοκλήρωσε την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους μέχρι 300 εκατ. από την Εθνική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει το 50% του δανείου που χορηγείται από την EBRD για επενδύσεις σε ακίνητα με «πράσινα» χαρακτηριστικά, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, η μόνωση και η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών προκειμένου να μειωθούν οι περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις.

Αυτά τα ακίνητα αναμένεται να επιτύχουν κατ’ ελάχιστον πιστοποιήσεις LEED «Gold» ή BREEAM «Very Good», ενώ η εταιρεία θα ενταχθεί επίσης στο σύστημα έρευνας και αξιολόγησης του ιδρύματος Global Real Estate Sustainability Benchmark («GRESB»), το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση των αξιών μέσω της αξιολόγησης και της προώθησης των πρακτικών αειφορίας.

Υπερφορολογημένες οι ΑΕΕΑΠ

Μιλώντας στο περιθώριο της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης τόσο ο πρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος Άρις Καρυτινός αναφέρθηκαν στην ανάγκη αλλαγής του φορολογικού καθεστώτος που διέπει τις ΑΕΕΑΠ. Σημείωσαν πως η φορολογική επιβάρυνση των ΑΕΕΑΠ επταπλασιάστηκε επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης και εξέφρασαν την ελπίδα πως θα εισακουστούν οι προτάσεις τους ώστε να μειωθεί από τη σημερινή κυβέρνηση. Τόνισαν πως τα οφέλη από τον περιορισμό της φορολογίας θα ήταν σημαντικά με την αύξηση των ξένων επενδύσεων προς την ελληνική αγορά ακινήτων, καθώς σήμερα οι ελληνικές ΑΕΕΑΠ φορολογούνται δυσανάλογα σε σχέση με αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider