Η Ελλάδα έχει την πιο φθηνή Golden Visa της Ευρώπης 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ελλάδα έχει την πιο φθηνή Golden Visa της Ευρώπης 
Η φθηνή κατοικία σε συνδυασμό με την ραγδαία αύξηση του τουρισμού, κάνουν την αγορά ακινήτου μια πολύ ελκυστική επενδυτική επιλογή για τους ξένους.

Η πιο φθηνή Golden Visa της Ευρώπης αλλά και οι υψηλές αποδόσεις που μπορούν να επιτύχουν τα ακίνητα που νοικιάζονται σε τουρίστες είναι οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους παρατηρείται μια αναβίωση στην ελληνική αγορά ακίνητων, σύμφωνα με τη διεθνής ηλεκτρονική πλατφόρμα ακινήτων Tranio.

Η χώρα μας δίνει άδεια παραμονής σε όσους αγοράσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, ένα από τα χαμηλότερα όρια στην Ευρώπη. Αντίστοιχο όριο έχει και η Λετονία, μόνο που οι φόροι συναλλαγών και τα κόστη έκδοσης της άδειας παραμονής ανεβάζουν πιο πάνω το κόστος απόκτησης άδειας παραμονής.

Πέρα όμως από την φθηνή Golden Visa η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας στη χώρα μας είναι επίσης από τις από τίς χαμηλότερες της Ευρώπης. «Τώρα η αγορά βρίσκεται στο κατώτερο σημείο του κύκλου αλλά ξεκινά να αναπτύσσεται. Η Τράπεζας της Ελλάδας κατέγραψε αύξηση στις τιμές κατοικιών για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο», αναφέρει η έκθεση.

Η φθηνή κατοικία σε συνδυασμό με την ραγδαία αύξηση του τουρισμού, κάνουν την αγορά ακινήτου για βραχυχρόνιες μισθώσεις σε τουρίστες μια πολύ ελκυστική επενδυτική επιλογή με εξαιρετικές αποδόσεις. «Η καθαρή απόδοση βραχυχρόνιας μίσθωσης ενός ανακαινισμένου διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας κινείται στο 5% με 7% τον χρόνο ένα 3% στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», σημειώνει ο George Kachmazov, ιδρυτής και διευθύνων εταίρος της Tranio. Σύμφωνα με τον ίδιο οι τιμές των ακινήτων στην Αθήνα μπορεί και να αυξηθούν κατά 20% με 30% μέσα στην επόμενη τριετία.

Τέσσερις λόγοι που αναβιώνει η ελληνική αγορά ακινήτων

Συνοπτικά, οι τέσσερις λόγοι που οι ξένοι επενδυτές δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική αγορά ακινήτων σύμφωνα με την Tranio είναι:

1) Golden Visa: Η Ελλάδα χορηγεί άδειες παραμονής για όσους αγοράσουν ακίνητα στη χώρα αξίας πάνω από 250.000 ευρώ, η πιο φθηνή λύση για άδεια διαμονής σε χώρα της Ε.Ε

2) Ρεκόρ τουριστικών αφίξεων: Ο αριθμός των αλλοδαπών που επισκέπτονται την Ελλάδα καταγράφει υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος την Ελλάδα επισκέφθηκαν πάνω από 20 εκατομμύρια τουρίστες το 2017.

3) Χαμηλό κόστος: Μέχρι στιγμής το κόστος της ιδιοκτησίας ανά τετραγωνικό μέτρο στην Ελλάδα είναι το μικρότερο από το αντίστοιχο άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών.

4) Θετικές αλλαγές στην οικονομία: Το ελληνικό ΑΕΠ αναπτύσσεται για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο. Τον Αύγουστο η χώρα ολοκλήρωσε με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο διεθνής οίκος Fitch Ratings αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική προοπτική σε «ΒΒ-» από «Β» διατηρώντας σταθερό το outlook.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider