Τι απαγορεύεται πλέον να πωλείται στα σούπερ μάρκετ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι απαγορεύεται πλέον να πωλείται στα σούπερ μάρκετ
Ποια προϊόντα δεν θα πωλούν τα σούπερ μάρκετ κατά τη διάρκεια του lockdown, σύμφωνα με την ΚΥΑ του υπουργείου Ανάπτυξης.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θέτει περιορισμούς στην πώληση βιομηχανικών ειδών που δεν είναι πρώτης ανάγκης, στα καταστήματα και τις υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ) κατά την διάρκεια του lockdown, προκειμένου, όπως επισημαίνει να διασφαλίσει ισορροπία και συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ΚΥΑ (ΦΕΚ B’ 4946/10-11-2020), απαγορεύεται κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων στα καταστήματα και τις υπεραγορές τροφίμων να πωλούν, με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα εξής προϊόντα υπό τους κατωτέρω Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων:

  • Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, περιφερειακές μονάδες υπολογιστών και λογισμικού (ΚΑΔ 47.41),
  • τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό (ΚΑΔ 47.42),
  • εξοπλισμό ήχου και εικόνας (ΚΑΔ 47.43),
  • κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (ΚΑΔ 47.51),
  • χαλιά, κιλίμια και επενδύσεις δαπέδου και τοίχου (ΚΑΔ 47.53),
  • ηλεκτρικές οικιακές συσκευές (ΚΑΔ 47.54),
  • έπιπλα, φωτιστικά και άλλα είδη οικιακής χρήσης – εξαιρούνται ανταλλακτικά (π.χ. λαμπτήρες), σάρωθρα για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35), καθώς και σκούπες και βούρτσες για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37) (ΚΑΔ 47.59),
  • βιβλία (ΚΑΔ 47.61),
  • παιχνίδια (ΚΑΔ 47.65),
  • ενδύματα, με εξαίρεση τα καλσόν (ΚΑΔ 47.71.71.43) (ΚΑΔ 47.71),
  • υποδήματα δερμάτινα είδη (ΚΑΔ 47.72).

«Να εξασφαλίσουμε ισορροπία και ισονομία στην αγορά»

Σε σχετική δήλωσή του ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης επισημαίνει:

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, σεβόμενο τις ανησυχίες του εμπορικού κόσμου, για τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργούνται εν μέσω των περιοριστικών μέτρων, από την πώληση από τα σούπερ μάρκετ βιομηχανικών ειδών που δεν είναι πρώτης ανάγκης, την ώρα που τα αντίστοιχα ανταγωνιστικά καταστήματα έχουν κλείσει με κρατική εντολή, αποφάσισε να απαγορεύσει κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων την πώληση των ειδών αυτών με λιανική πώληση από τα σούπερ μάρκετ προσπαθώντας να εξασφαλίσει ισορροπία και ισονομία στην αγορά.

Στόχος μας όταν τελειώσει όλος αυτός ο εφιάλτης είναι να είμαστε όλοι εδώ με υγιείς επιχειρήσεις και εξασφαλισμένες θέσεις εργασίας. Έχει έλθει η ώρα να συνεννοηθούμε πολιτισμένα για να πάμε όλοι μαζί μπροστά».

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα της ΕΣΕΕ η οποία μάλιστα απέστειλε επιστολή την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Ανάπτυξης, ζητώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης για την «αποτροπή δημιουργίας συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού για δεύτερη φορά σε βάρος των χιλιάδων μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές λόγω του νέου lockdown».

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης από το υπουργείο Ανάπτυξης ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας εξέφρασε την ικανοποίησή του κάνοντας λόγια για «μία ηθική αλλά και ουσιαστική δικαίωση των χιλιάδων μικρομεσαίων εμπόρων που «βάζουν πλάτη» και σε αυτή τη φάση του πολέμου ενάντια στην πανδημία».

Διαβάστε επίσης:

ΕΣΕΕ: Όχι πωλήσεις διαρκών προϊόντων από σουπερμάρκετ στη διάρκεια του lockdown

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider