Υπερψηφίσθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπερψηφίσθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις
Το νομοσχέδιο για τη χορήγηση μικροχρηματοδοτήσεων υπερψηφίσθηκε από την ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Με ευρεία πλειοψηφία, υπερψηφίσθηκε επί της Αρχής στην ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για το «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίσθηκε από την ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ το καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25. Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου επί των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου, θα διεξαχθεί στην ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας στο θέμα του καθορισμού του ύψους του επιτοκίου των μικροχρηματοδοτήσεων και εάν αυτό θα έπρεπε να το καθορίζει με απόφασή του το υπουργείο, απάντησε πως «θα εμείνουμε στην θέση μας να μην υπάρχει όριο, αλλά θα προστεθεί μια πρόταση στο νομοσχέδιο που θα αναφέρει πως «με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μπορεί να ορίζεται ανώτατο όριο επιτοκίου μικροχρηματοδότησης ανά πάσα χρονική στιγμή». O κ. Σταϊκούρας εξήγησε πως, εάν εξαρχής καθοριστεί το επιτόκιο από το υπουργείο, τότε όλες οι εταιρείες θα κινηθούν στο ανώτατο ύψος του δυνητικού ορίου που θα τεθεί. Εμείς είπε, θα παρακολουθήσουμε την αγορά των μικροπιστώσεων σε αυτόν τον τομέα και «δεν θα περιμένουμε το ένα έτος για να δούμε πώς θα λειτουργήσει η αγορά – και εάν χρειαστεί θα επέμβουμε».

Διαβάστε επίσης:

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, προχώρησε επίσης σε μια σειρά από νομοθετικές βελτιώσεις, λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, ενώ αναφορικά με τον καθορισμό πλαφόν επιτοκίου για τις μικροπιστώσεις, ο υφυπουργός επισήμανε πως πρόκειται για ένα δυσχερές θέμα, καθώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί και δεν υπάρχει πουθενά σχεδόν στην Ευρώπη.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, αναφερόμενος στις φορολογικές διατάξεις του νομοσχεδίου, τόνισε πως «η κυβέρνηση ξεκίνησε τη θητεία της μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ, ακολούθησαν και άλλες μειώσεις φόρων. Δεν σταματάμε όμως εδώ. Όπου προκύπτει δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιείται στην κατεύθυνση μείωσης των φόρων. Αυτή είναι η επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Διαβάστε επίσης:

Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου, ο κ. Βεσυρόπουλος είπε πως θεσπίζονται και δίνονται λύσεις «στο πρόβλημα με τα αναδρομικά ποσά συντάξεων για τα οποία οι συνταξιούχοι κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο, αποκαθιστώντας μια άνιση και άδικη αντιμετώπιση. Παρέχεται στη φορολογική διοίκηση η δυνατότητα να προβεί σε διορθωτική παρέμβαση, με βάση τα στοιχεία που θα προσκομιστούν στις αρμόδιες ΔΟΥ, για να διασφαλιστεί η φορολόγηση των σχετικών ποσών στις χρήσεις στις οποίες πράγματι ανάγονται, και όχι συνολικά στο έτος στο οποίο εισπράχθηκαν. Προβλέπεται επίσης ότι δεν θα επιβληθούν πρόστιμα, ενώ μειώνονται σημαντικά οι επιβαλλόμενες προσαυξήσεις στους συνταξιούχους που έλαβαν καθυστερημένα την πρώτη τους σύνταξη, χωρίς χρονοβόρες ελεγκτικές διαδικασίες.

Παράλληλα θεσπίζεται, η δυνατότητα πληρωμής των τελών κυκλοφορίας αναλογικά, σε μηνιαία πλέον βάση, και χωρίς ποινή ως κίνητρο για τους πολίτες που θα προβούν σε άρση της ακινησίας των οχημάτων τους. Τα αγροτεμάχια απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και για το 2020. Επίσης επεκτείνεται και για τον μήνα Ιούνιο 2020 η έκπτωση ποσοστού 25% στις εμπρόθεσμα καταβαλλόμενες δόσεις βεβαιωμένων οφειλών, και στις δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής, που τελούν σε αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής, με στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider