Η ανανεώσιμη ενέργεια και η γεωργία ενώνουν τις δυνάμεις τους στο δρόμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και οι εταιρείες προχωρούν σε καινοτόμα project για να υποστηρίξουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα να προστατέψουν το περιβάλλον. 

Ένα πάράδειγα αποτελεί το πρότυπο υδροπονικό θερμοκήπιο παραγωγής πράσινων λαχανικών και μυρωδικών του ομίλου ΕΝΤΕΚΑ με την ονομασία «Μαγικός Κήπος».

Το θερμοκήπιο βρίσκεται έξω από το Κάστρο της Βοιωτίας και καταλαμβάνει 25 στρέμματα με πρόβλεψη επέκτασης κατά 12 ακόμη. Η παραγωγή βασίζεται στις αρχές της αειφορίας και επιτυγχάνει:

-            Μείωση των αναγκαίων εκτάσεων καλλιέργειας κατά είκοσι φορές

-            50% λιγότερη κατανάλωση νερού σε σύγκριση με τις καλλιέργειες στο έδαφος

-            Μηδενική ρύπανση του εδάφους και των υπόγειων υδάτων

-            Παραγωγή με μηδενική υπολειμματικότητα αγροχημικών (Zero Residue Production)

-            Χρήση ανακυκλώσιμων υλικών και υλικών κατάλληλων για επαναχρησιμοποίηση

-            Εφαρμογή ορθής γεωργικής πρακτικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης με επιλεγμένης ποιότητας σπόρους, προερχόμενους από φυσικές διασταυρώσεις ποικιλιών, πιστοποιημένα μη γενετικά τροποποιημένους.

Εκτός από την άριστη ποιότητα και την υψηλή διατροφική αξία, ένα πρόσθετο πλεονέκτημα για τους εμπόρους που προσφέρουν τα λαχανικά του Μαγικού Κήπου της ΕΝΤΕΚΑ και τους καταναλωτές είναι ότι δεν έχουν καθόλου απώλειες (π.χ. από κατεστραμμένα φύλα).Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στη συσκευασία τους μέσα σε σακουλάκια από ανακυκλούμενο πολυπροπυλένιο (RPP), ειδικά σχεδιασμένα για την προστασία τους, και στην ειδική μέθοδο αποθήκευσής τους.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης ξεπέρασε τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Η παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφού στο προστατευμένο περιβάλλον του κλειστού θερμοκηπίου παράγει σταθερά, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους περίπου 25.000 κομμάτια την ημέρα. Σε πλήρη λειτουργία απασχολεί 25  άτομα διαφόρων ειδικοτήτων. Τα προϊόντα απευθύνονται στην Ελληνική αλλά και την Ευρωπαϊκή αγορά.

«Πρόκειται για μια στρατηγική τοποθέτηση του ομίλου ΕΝΤΕΚΑ στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής» δήλωσε ο Πρόεδρος του ομίλου Κωνσταντίνος Φιλιππίδης. «Δεν αισθανόμαστε ότι κάνουμε κάτι πολύ διαφορετικό. Μπορεί το επιχειρηματικό μοντέλο, οι εμπορικές απαιτήσεις και οι πολιτικές διάθεσης να διαφέρουν από ό,τι κάναμε έως τώρα, αλλά τόσο η ανανεώσιμη ενέργεια, όσο και η βιώσιμη γεωργία υπηρετούν τον ίδιο σκοπό: τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Άρα και οι δύο αυτές δραστηριότητες εντάσσονται αρμονικά στο ίδιο στρατηγικό όραμα που διέπει την εταιρεία από την ίδρυσή της το 1984».

Λίγα λόγια για την εταιρεία

Η ΕΝΤΕΚΑ ιδρύθηκε το 1984 και είναι η παλαιότερη Ελληνική εταιρεία που από τότε ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την αιολική ενέργεια. Διαθέτει σε λειτουργία 67ΜW αιολικής ισχύος και 5,5MW φωτοβολταϊκών πάρκων.