Θέρμανση: Διαφωνίες στην αγορά για τη διεύρυνση των επιδοτούμενων καυσίμων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θέρμανση: Διαφωνίες στην αγορά για τη διεύρυνση των επιδοτούμενων καυσίμων
Τις αντιδράσεις επιχειρήσεων του κλάδου καυσίμων έχει πυροδοτήσει η παροχή επιδόματος θέρμανσης και στους καταναλωτές που θα χρησιμοποιήσουν άλλα καύσιμα πέραν του πετρελαίου θέρμανσης όπως είναι το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα και η βιομάζα.

Τις αντιδράσεις επιχειρήσεων του κλάδου καυσίμων έχει πυροδοτήσει η παροχή επιδόματος θέρμανσης και στους καταναλωτές που θα χρησιμοποιήσουν άλλα καύσιμα πέραν του πετρελαίου θέρμανσης όπως είναι το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα και η βιομάζα.

Εν αναμονή της ενεργοποίησης της σχετικής πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων από τους δικαιούχους για την καταβολή του επιδόματος, παράγοντας της αγοράς μιλώντας στο insider.gr, σημειώνει ότι «η εξαγγελία της παροχής επιδόματος, θέμα που θα βασίζεται σε έρευνα της Ε.Μ.Υ., ώστε να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε σημείο, είναι μια απόφαση του Υπ. Οικονομικών προς τη σωστή κατεύθυνση. Διαφωνούμε όμως, στη διεύρυνση του επιδόματος και στους καταναλωτές φυσικού αερίου, ξύλων και pellet.

Ο λόγος για τον οποίον θεσπίστηκε η παροχή επιδόματος ήταν, ότι λόγω της υπέρμετρης φορολογικής επιβάρυνσης του πετρελαίου θέρμανσης, για αύξηση των δημοσιονομικών εσόδων, ο καταναλωτής αδυνατούσε να αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης.

Συνεπώς, το να αντιμετωπίζεις την αδυναμία του καταναλωτή να αγοράσει ένα πολύ ακριβό προϊόν, παρέχοντας μια μικρή σχετικά επιδότηση και συγχρόνως, την επιδότηση αυτή να τη δικαιούνται και οι χρήστες φυσικού αερίου και ξύλων, είναι μια άδικη απόφαση. Πολύ περισσότερο, εάν λάβουμε υπ’ όψιν ότι στα προϊόντα αυτά, δεν υπήρξε καμία πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση».

Προς την ίδια κατεύθυνση, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (Ο.Β.Ε) είχε αποστείλει επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, επισημαίνοντας ότι: «η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας δηλώνει ότι δεν έχει καμία αντίρρηση το κράτος να χορηγεί γενικό επίδομα θέρμανσης στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και στις οικογένειες που κυριολεκτικά έχουν κτυπηθεί από την οικονομική κρίση και υποφέρουν τώρα διπλά από τις συνέπειες της πανδημίας του covid19. Ωστόσο, αυτό είναι τελείως διαφορετικό θέμα από το ειδικό επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης. Το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης δίδεται λόγω της τεράστια αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, το οποίο από 21 ευρώ το χιλιόλιτρο συν ΦΠΑ 23% το 2010 , σήμερα είναι στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο συν ΦΠΑ 24%! Μια αύξηση 1.244,17%!

Η αύξηση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης κατέστησε απαγορευτική την αγορά του με συνέπεια την κάθετη πτώση των πωλήσεων, παράλληλα με παρενέργειες όπως η μείωση των εισπραχθέντων φόρων, η ένταση του λαθρεμπορίου, η παράνομη ξύλευση δασών, η μόλυνση του περιβάλλοντος από καύση απαγορευμένων ειδών και τέλος σειρά από γνωστά τραγικά κοινωνικά περιστατικά με αιτία την αδυναμία των νοικοκυριών να έχουν θέρμανση με πετρέλαιο».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, το επίδομα θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2020-2021 θα καταβληθεί και στα νοικοκυριά ανά την επικράτεια που καταναλώνουν φυσικό αέριο ή υγραέριο, ενώ τα νοικοκυριά ορεινών περιοχών, με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους, που καταναλώνουν καυσόξυλα ή pellet, θα λάβουν επίσης το επίδομα θέρμανσης.

Ακόμη:

  • Ο υπολογισμός του επιδόματος θα στηριχτεί σε έρευνα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία υπολόγισε τις ανάγκες θέρμανσης σε 200.000 σημεία ανά την ελληνική επικράτεια.
  • Το ελάχιστο ύψος του επιδόματος θα διαμορφώνεται στα 80 ευρώ, ενώ μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 600-700 ευρώ για τις περιοχές με πολύ αυξημένες ανάγκες θέρμανσης.
  • Το ύψος του επιδόματος υπολογίζεται σε τουλάχιστον 84 εκατ. ευρώ και η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες θα εκδοθεί εντός τον επόμενων ημερών, μετά την ψήφιση της εν λόγω διάταξης.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider