«Φουλ» οι μηχανές για έργα εξοικονόμησης ενέργειας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φουλ» οι μηχανές για έργα εξοικονόμησης ενέργειας
Ο επόμενος κύκλος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Κομμάτι από την πίτα των 91 δισ. ευρώ του νέου ετήσιου ευρωπαϊκού κουμπαρά για τη χρηματοδότηση δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων διεκδικεί η Ελλάδα. Για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027 οι πόροι για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος θα πολλαπλασιαστούν, καθώς η ΕΕ δίνει προτεραιότητα σε τέτοιες δράσεις, μέσω και του περίφημου «Renovation Wave», το οποίο θα εμπλουτίζεται με κονδύλια που θα προέλθουν από τα κοινοτικά ταμεία, δάνεια με ευνοϊκούς όρους για τους καταναλωτές, σε συνδυασμό με φορολογικά κίνητρα. Οι εκταμιεύσεις του ταμείου του «Κύματος Ανακαινίσεων» αναμένονται από το 2021.

Η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια - τα οποία ευθύνονται για το 30% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και για το 40% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας - «περνά» μέσα από την ενεργειακή τους αναβάθμιση. Ο επόμενος κύκλος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο προκειμένου να στηριχθούν οικονομικά τα νοικοκυριά και να προχωρήσουν σε εργασίες ανακαίνισης. Είναι αξιοσημείωτο ότι έως σήμερα, με τους δύο προηγούμενους κύκλους έχουν δοθεί περί τα 650 εκατ. ευρώ για δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης στον κτιριακό τομέα ενώ με τον τρίτο κύκλο που έρχεται, το κονδύλι θα φτάσει περί το ένα δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στον …κορναβά του νέου «Εξοικονομώ», το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το συναρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να «κλειδώσει» ο τελικός προϋπολογισμός, ο οποίος εκτιμάται στα 350 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, στα επιδοτούμενα έργα του τρίτου «Εξοικονομώ» αναμένεται να ενταχθούν και φωτοβολταϊκά στις στέγες, όπως επίσης φορτιστές για ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και «έξυπνα» συστήματα διαχείρισης και αποθήκευσης ενέργειας. Στόχος, η προώθηση της ενεργειακής αυτονομίας οικιακών καταναλωτών και επιχειρήσεων και ο εξοπλισμός των κτηρίων με «έξυπνα» συστήματα διαχείρισης ενέργειας, εξοπλισμό για παραγωγή και αποθήκευση «πράσινης» ενέργειας και εγκατάσταση υποδομών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα.

Όσον αφορά στον τουριστικό τομέα, οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας δεν θα συμβάλλουν μόνο στη μείωση του λειτουργικού κόστους, αλλά θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ενώ θα προσελκύσουν τουρίστες ευαισθητοποιημένους στα ζητήματα της περιβαλλοντικής προστασίας που αναζητούν «πράσινα» τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Η μεγάλη ευκαιρία για τον τουριστικό κλάδο έρχεται από «Renovation Wave», μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, προκειμένου να μεταμορφωθούν οι ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας σε κτίρια μηδενικής (ή σχεδόν μηδενικής) ενεργειακής κατανάλωσης.

Προγράμματα για τα δημόσια κτήρια και τη βιομηχανία

Πέρα από την αναβάθμιση των ιδιωτικών κτιρίων, ο κατασκευαστικός τομέας περιμένει εναγωνίως και την έναρξη του περίφημου προγράμματος ΗΛΕΚΤΡΑ για την ανακαίνιση των δημοσίων κτηρίων καθώς και αντίστοιχα προγράμματα εξοικονόμησης για τη βιομηχανία.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για την ενεργειακή αναβάθμιση του 12% με 15% των κτιρίων στην Ελλάδα έως το 2030 (περί τα 600.000 κτίρια), θα απαιτηθούν επενδύσεις της τάξης των 8 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider