Από μέρα σε μέρα η short list για τη ΔΕΠΑ Υποδομών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από μέρα σε μέρα η short list για τη ΔΕΠΑ Υποδομών
Η κυβέρνηση πιέζει ώστε η δεύτερη φάση του διαγωνισμού να «τρέξει» άμεσα.

Από μέρα σε μέρα αναμένεται η short list για τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης φαίνεται ότι προχωρούν και το ΤΑΙΠΕΔ σύντομα θα ανακοινώσει ποιοι είναι οι υποψήφιοι μνηστήρες που προκρίθηκαν από την αξιολόγηση και θα περάσουν στη δεύτερη φάση των διαγωνιστικών διαδικασιών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρχικός κατάλογος των «παικτών», οι οποίοι είχαν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον έχει συρρικνωθεί, εξαιτίας των νέων συνθηκών που διαμορφώθηκαν στην παγκόσμια οικονομία, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση πιέζει ώστε η δεύτερη φάση του διαγωνισμού να «τρέξει» άμεσα. Για τη ΔΕΠΑ Υποδομών έχουν ενδιαφερθεί εταιρείες «κολοσσοί», όπως είναι η Italgas, η China Resources Gas Group και η τσεχική EPH καθώς και γνωστά funds όπως είναι το αμερικανικό KKR, τα αυστραλιανά Macquarie και First State Investments κ.ά.

Στο μεταξύ κινούνται και οι διαδικασίες για την …αποδέσμευση της ιταλικής ENI, η οποία μέσω της ZeniΘ κατέχει το 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, της εταιρείας που διαχειρίζεται τα δίκτυα αερίου σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία. Το πιθανότερο είναι η ιταλική εταιρεία να πουλήσει το ποσοστό της στον προτιμητέο επενδυτή.

Όσον αφορά στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η αξιολόγηση των προσφορών προχωρά κι η ανακοίνωση της λίστας των επενδυτών που τελικά θα περάσουν στην επόμενη φάση αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί στα τέλη Ιουνίου, χωρίς ωστόσο κανείς να αποκλείει και την πιθανότητα η διαδικασία να πάρει παράταση για τον Σεπτέμβριο.

Έτσι, η κυβέρνηση θα κερδίσει χρόνο: Αφενός για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την Gazprom για τις ρήτρες take or pay στη σύμβαση που έχει υπογράψει με τη ΔΕΠΑ, σημείο που αποτελεί «αγκάθι» για τους ενδιαφερομένους επενδυτές. Και αφετέρου για να ξεπεραστεί ο κάβος της οικονομικής ύφεσης - που προέκυψε ως επακόλουθο της πανδημίας και του lockdown - γεγονός που έφερε ανατροπές, οι οποίες επηρεάζουν την αξία της ΔΕΠΑ Εμπορίας ενώ θέτουν στον «πάγο» και τα επενδυτικά σχέδια πολλών ομίλων.

Ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας είχε έντονο ελληνικό άρωμα, καθώς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον όλοι οι εγχώριοι ενεργειακοί όμιλοι Κοπελούζος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελληνικά Πετρέλαια (σε κοινή κάθοδο με την Edison), Μυτιληναίος και το κοινοπρακτικό σχήμα ΔΕΗ-Motor Oil. Οι ξένοι παίκτες που συμμετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία είναι οι Shell, Vitol, MET και Power Globe.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider